Noi studii privind originea Covid indică piața de animale vii din Wuhan
Oamenii de știință spun că există „dovezi convingătoare” că piața de fructe de mare și animale sălbatice Huanan din Wuhan s-a aflat în centrul focarului de Covid-19, potrivit BBC.
Două studii publicate marți, revizuite, reanalizează informațiile din focarul inițial din orașul chinez.
Unul dintre studii arată că primele cazuri cunoscute au fost grupate în jurul acelei piețe.
Celălalt utilizează informații genetice pentru a urmări momentul apariției focarului.
Acesta sugerează că au existat două variante introduse la om în noiembrie sau la începutul lunii decembrie 2019.
Împreună, cercetătorii spun că aceste dovezi conturează o imagine potrivit căreia Sars-Cov-2 a fost prezent în mamiferele vii care au fost vândute în piața Huanan la sfârșitul anului 2019. Ei spun că a fost transmis la persoanele care lucrau sau făceau cumpărături acolo în două „evenimente separate de răspândire”, în care un om a contractat virusul de la un animal.
Unul dintre cercetătorii implicați, profesorul virolog David Robertson de la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru BBC News că speră ca studiile să „corecteze înregistrarea falsă că virusul a venit dintr-un laborator”.
Epicentrul pandemiei
Doi ani de eforturi științifice pentru a înțelege virusul care provoacă Covid-19 au oferit acestor cercetători o perspectivă mai bine informată.
Acest lucru le-a permis să rezolve o enigmă cheie în ceea ce privește primele date despre pacienți: Dintre sutele de persoane care au fost spitalizate cu Covid-19 în Wuhan, doar aproximativ 50 au avut o legătură directă și identificabilă cu piața.
„A fost foarte derutant faptul că majoritatea cazurilor nu au putut fi legate de piață”, a declarat profesorul Robertson. „Dar, știind ce știm acum despre virus, este exact ceea ce ne-am aștepta – pentru că mulți oameni prezintă simptome foarte ușoare, au continuat să fie prezenți în comunitate și au fi transmis virusul altora, iar cazurile grave ar fi fost greu de legat cu acestea”.
Această cercetare de cartografiere a cazurilor Covid-19 a constatat că un mare procent dintre primii pacienți – fără nicio legătură cunoscută cu piața, ceea ce înseamnă că nu lucrau și nici nu făceau cumpărături acolo – s-au dovedit a locui în apropierea acesteia.
Acest lucru susține ideea că piața a fost epicentrul epidemiei, a declarat profesorul Michael Worobey, autorul principal și biolog de la Universitatea din Arizona, vânzătorii fiind infectați primii și declanșând un „lanț de infecții în rândul membrilor comunității din zona înconjurătoare”.
„Într-un oraș care se întinde pe o suprafață de peste 7.770 km pătrați, zona cu cea mai mare probabilitate de a conține casa unei persoane care a avut unul dintre primele cazuri de Covid-19 din lume a fost o zonă de câteva străzi, cu piața Huanan chiar în interiorul acesteia”, a declarat profesorul Worobey.
Studiul respectiv s-a concentrat, de asemenea, asupra pieței în sine. Oamenii de știință au creat o hartă a probelor – tampoane de lichid din canalizare și de pe tarabele din piață – care au fost testate pozitiv pentru virus.
„Cele mai multe dintre probele pozitive s-au grupat în jurul părții de sud-vest a pieței”, a explicat profesorul Robertson. „Și aceasta este locația în care raportăm că se vând specii precum câinele enot”.
„Așadar, avem confirmarea faptului că animalele despre care știm acum că sunt susceptibile [la Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19] au fost vândute acolo la sfârșitul anului 2019”.
Teoria scurgerilor din laborator
În ultimii doi ani, căutarea originii pandemiei mortale s-a transformat dintr-o investigație științifică într-o dispută politică toxică.
Unul dintre subiectele unui înverșunat joc internațional de învinuiri – în primul rând între politicienii din SUA și China – a fost o teorie potrivit căreia virusul ar fi putut fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, Institutul de Virologie din Wuhan.
Dar această ipoteză, a declarat profesorul Stuart Neil de la Kings College, „nu poate explica datele”.
„Acum suntem cât se poate de siguri, pe baza dovezilor fragmentare pe care le avem, că acesta a fost un eveniment de răspândire care a avut loc pe piață.”
Piețele aglomerate de animale vii reprezintă un punct ideal de transmitere a unor noi boli către oameni. Iar în cele 18 luni de până la începutul pandemiei, un studiu separat a arătat că aproape 50.000 de animale – din 38 de specii diferite – au fost vândute în piețele din Wuhan.
Profesorul Neil a declarat că este foarte probabil ca pandemia să fi fost o consecință a unei „practici nesănătoase, crude și lipsite de igienă despre care autoritățile chineze au fost avertizate”.
Riscul major al căutării unui vinovat în laborator pentru toate acestea, a adăugat el, „este că riscăm să lăsăm ca acest lucru să se întâmple din nou pentru că ne-am concentrat pe problema greșită”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii