G4Media.ro

Noii proprietari ai fabricii de Zahăr Luduș vor să cedeze 49% din…

sursa foto: Pixabay.com

Noii proprietari ai fabricii de Zahăr Luduș vor să cedeze 49% din acțiuni producătorilor / Fermierii: ”Este un semn mai mult decât pozitiv că într-adevăr vor sfeclă”

După ce la începutul acestei luni, unitatea de producție a fost achiziționată de la patronii francezi de un grup de investitori români, noii proprietari au inițiat discuții cu fermierii și le-au propus cedarea a 49% din acțiuni, informează Agenția de presă Rador.
Există un protocol semnat între proprietarii fabricii și fermieri, care se va finaliza luna viitoare printr-un contract, speră omul de afaceri Mihaela Neagu.

”Avem un protocol semnat cu fermierii de la Luduș – așa a fost înțelegerea de la început – dumnealor pot cumpăra 49 la sută din acțiunile fabricii de la Luduș, în aceleași condiții în care și noi le-am cumpărat. Contractul de sfeclă l-am semnat cu mare parte dintre fermierii din Mureș, semnăm și pe județul Brașov, Alba, Cluj, Sibiu și celelalte județem, așa avem protocolul încheriat. Ne întâlnim în fiercare zi cu fermierii, discutăm, cei care sunt interesați sunt în contact direct cu noi și o să încercăm să finalizăm pe 10 martie”, spune Mihaela Neagu.
Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.
Producătorul de sfeclă de zahăr, Emil Todoran, care este și fondatorul asociației, a declarat pentru Radio  Tg.Mureș că actualii investitori își propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr, iar prețul oferit de noii proprietari este dublu.

”Actualii investitori sunt dispuși să ne cedeze 49 % din acțiunile fabricii către fermieri, ceea ce este un semn mai mult decât pozitiv că într-adevăr vor sfeclă, să fim parteneri cu ei. În al doilea rând avem un preț foarte bun oferit de actualii antreprenori la această fabrică de sfleclă de zahăr, 45 de euro tona de sfeclă, aproape s-a dublat. Acum noi fermierii români trebuie să ne unim și să dovedim că știm să cultivăm sfeclă”, susține producătorul.
Județul Mureș ar putea cultiva 12 mii de hectare de sfeclă de zahăr, spune producătorul, iar în zona fabricii din Luduș s-ar putea cultiva chiar și 30 de mii de hectare.
Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern, de 500.000 tone zahăr pe an.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. citeam pe undeva ca la bod nu au produs un gram de zahar adica nu stiu nimic despre afacerea asta interesele sunt imobiliare mai mult , nu va grabiti sa puneti sfecla

    • Un fermier declara în urmă cu puțin timp că la Bod au adus, la un moment dat, zahăr din Ucraina și l-au împachetat în ambalajul de Bod. Despre producătorii mioritici …

  2. Stiind ca sfecla de zahar are un continut mediu de zahar de circa 17% inseamna ca din 1000 kg de sfecla se obtin 170 kg de zahar . Iar noii proprietari spun ca vor da agricultrilor 45 de euro pe tona de sfecla . Adica 225 lei pe tona . Adica 225 lei pe 170 de kilograme de zahar la poarta fabricii . Mai exact cumpara zaharul din sfecla cu 1,323 lei pe kilogram .

  3. Țeapa se pregătește ! Vor vinde ( nu vor ceda ) la un preț la care sigur își vor recupera investiția ( prețul de achiziție nu este public ) ! Apoi încet încet vor acapara fraierimerii ,vor încasa ajutorul de la stat ( sifonarea banului public ) , din anul 2 sau 3 vor întârzia cu plata la fermieri sau chiar nu vor mai platii , se vor face datorii iar în cele din urmă băieții deștepți vor dispărea iar fraierimerii vor rămâne fără bani cu o fabrică plină de datorii numai buna de dus la fier vechi ! Dacă se vrea francezii puteau să o pună pe picioare în secunda doi dar nu s a vrut și nici nu se vrea ca ceva sa mai fie produs in această țară !