
Noile discuţii ruso-americane de la Istanbul vor fi conduse exclusiv de diplomaţi
Delegaţiile participante la noua rundă de consultări ruso-americane ce va avea loc săptămâna aceasta la Istanbul vor fi conduse, de partea rusă, de noul ambasador în SUA, Alexander Darciev, iar de partea americană de Sonata Coulter, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru Rusia şi Europa Centrală, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, relatează agenția de știri Reuters.
Ambele delegaţii vor fi formate exclusiv din diplomaţi şi discuţiile se vor axa pe normalizarea operaţiunilor misiunilor diplomatice din cele două ţări, a mai precizat sursa citată. Precedenta rundă de consultări ruso-americane axate pe aceeaşi temă s-a desfăşurat tot la Istanbul pe 27 februarie, transmite Agerpres.
Discuţii ruso-americane au mai avut loc între timp în Arabia Saudită, acestea concentrându-se asupra războiului ruso-ucrainean. De asemenea, emisarul economic special al preşedintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev, a efectuat săptămâna trecută o vizită la Washington, el fiind primul oficial rus de rang înalt ce a vizitat SUA de la începutul războiului din Ucraina.
„Cred că în SUA colegii noştri înţeleg că este necesară restabilirea dialogului cu Rusia şi că Rusia a rezistat în faţa încercării administraţiei preşedintelui (Joe) Biden de a-i provoca o înfrângere strategică”, a spus Kiril Dmitriev la revenirea în Rusia. El a apreciat că în relaţiile ruso-americane „gheaţa a fost spartă” şi „există acum o speranţă fragilă că dialogul va fi restabilit”.
Acelaşi emisar al Kremlinului a semnalat că „se observă începutul unui dialog respectuos” cu Washingtonul şi o „dinamică pozitivă” în relaţiile ruso-americane, el subliniind că, odată cu revenirea lui Trump la putere, SUA şi Rusia sunt acum două ţări care împărtăşesc valorile tradiţionale.
Totuşi, secretarul american de stat Marco Rubio a avertizat săptămâna trecută la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO că Trump este pe cale să-şi piardă răbdarea cu Putin şi că nu va mai accepta mult timp tacticile acestuia de a trage de timp în soluţionarea conflictului din Ucraina.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat în urmă cu o săptămână că Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră a fi cauzele profunde ale conflictului, sugerând astfel că discuţiile dintre Moscova şi Washington pe acest subiect stagnează.
Kremlinul, care a declarat marţi că Statele Unite nu au răspuns preocupărilor Rusiei în materie de securitate, a transmis de mai multe ori că o soluţionare negociată a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare eliminarea „cauzelor profunde” ale acestuia şi „interesele legitime de securitate ale Rusiei”, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoaşterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei ţări la NATO şi crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank