Noile instrumente europene menite să prevină derapajele de la statul de drept în rândul statelor membre / De ce caută să condiționeaze Comisia acordarea de fonduri europene
Europa a înregistrat în ultimii ani diferite atacuri la statul de drept în Malta, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia, de la cazuri de corupție și asasinate pentru a elimina vocile critice până la atacuri la independența justiției, scrie Euronews.com.
Responsabilizarea autorităților reprezintă, totuși, unul dintre principiile fundamentale ale UE. Săptămâna trecută, europarlamentarii l-au criticat pe Andrej Babis, premierul ceh, pe fondul îngrijorărilor că Agrofert, compania pe care o controlează, a folosit incorect fonduri europene.
Răspunsul UE la atacurile împotriva statului de drept s-a bazat pe lansarea procedurilor de infringement, pe decizii ale Curții Euruopene de Justiție și – în cazul Ungariei și Poloniei – pe activarea așa numitului Articol 7 care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.
Acum, Parlamentul European face apel la o schimbare.
Europarlamentarul maghiar, Sándor Rónai, susține că, pe fondul negocierilor privind viitorul buget al UE, ar trebui să există o metodă de a lega acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept.
Rónai a mai declarat că ar dori să vadă toate statele membre UE aderând la Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) după operaționalizarea instituției în cursul acestui an (Ungaria, Polonia și Suedia ar urma să adere). (Nota redacției: În prezent, 22 de state din cele 27 de state membre au aderat la EPPO).
Comisia Europeană caută să introducă noi instrumente, inclusiv un raport anual privind statul de drept, condiții pentru obținerea de finanțări de la bugetul UE și operaționalizarea EPPO. Aceste trei măsuri vor face diferența, susține comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
”Dorim să tăiem sau să suspendăm anumite fonduri dacă avem de-a face cu o încălcare generalizată a regulilor statului de drept în statele membre”, a declarat Reynders. El a mai spus că trebuie să fie posibilă suspendarea sau oprirea finanțării dacă există neîncredere în ce privește ”funcționarea unor state membre”.
Comisarul a mai declarat că ar trebui să existe o dezbatere mai amplă în acele state membre pe tema democrației și a statului de drept.
”Derapajele de la statul de drept în state ca Ungaria și Polonia reprezintă o amenințare uriașă la adresa ordinii legale din UE”, declară Federico Fabbrini, profesor de drept european la Universitatea din Dublin.
El adaugă că dacă instanțele nu sunt inependente în statele membre, aplicarea legislației UE – inclusiv cea care reglează piața – nu mai poate fi realizată, amenințănd fundamentele UE. Nu este o surpriză așadar că UE dorește să acorde prioritatea principiului respectării statului de drept.
Sursa: Euronews.com
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii