G4Media.ro

Noile măsuri fiscale opresc cheltuielile exorbitante din bani publici în sport. Fotbaliștii…

sursa foto: Facebook/ Cristina Neagu

Noile măsuri fiscale opresc cheltuielile exorbitante din bani publici în sport. Fotbaliștii și handbalistele plătiți de primării pot primi un venit maxim cât două salarii de președinte de consiliu județean – Analiză Gsp.ro

Proiectul de lege care conține noi măsuri fiscale include modificări care afectează sportul profesionist, arată o analiză Gsp.ro. Începând din anul următor, salariul maxim pe care îl poate plăti unui sportiv sau antrenor de un club finanțat din bani publici nu poate depăși 30.000 de lei net, adică dublul indemnizației șefilor de consilii județene.

Reamintim că mulți primari folosesc banii publici pentru a-și face imagine prin intermediul echipelor de fotbal, handbal, baschet ori hochei pe care le finanțează. Ei ajung să plătească sume uriașe sportivilor din banii publici. Pentru a ocoli regulile care îngrădesc deja utilizarea banilor publici în sport, unii primari au înființat firme care gestionează aceste cluburi.

De asemenea, proiectul prevede și taxarea suplimentară a contractelor de activitate sportivă – o găselniță utilizată până acum pentru a face mai atractiv fotbalul românesc. Această eliminare a unor excepții va încurca și cluburile de fotbal profesionist, crescându-le costurile.

Efectul acestei măsuri va fi simțit în toate sporturile, dar mai ales în handbal, unde există cele mai mari salarii suportate din bani publici.

Cristina Neagu e cel mai bine plătită la clubul CSM București, al Primăriei Capitalei, cu 23.000 de euro, însă în competiție mai există foarte multe salarii de peste 10.000 de euro net lunar.

Cluburile de handbal atrag sume mici din sponsorizări, aproape toți banii lor sunt din bugetele consiliilor locale, județene. Bugetul echipei pentru anul 2023 e în jurul a 3,6 milioane de euro, o sumă din care numai 800.000 de euro provin din fonduri private.

Aproape trei milioane de euro sunt din fonduri publice, ceea ce a permis atragerea unor jucătoare dintre cele mai bune și mai scumpe din lume.

Citește tot articolul pe GSP.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. În sfârşit, o decie bună aşteptată de mult timp!
    Oricum nu fac performanță! Numai la noi aşa ceva!

  2. De ce doua salarii de președinte de consiliu județean și nu de Președinte de țara? Care este impactul la buget? Nicio analiza, nimic, doar sa vadă prostimea ca taie și ei de undeva.
    Și pana sa Săriți sa dați cu parul: nu zic ca nu e o soluție buna, dar pe ce S-a bazat când au luat-o și cum au ajuns la concluziile astea?

    • Pe ce s-au bazat, sa spuna ei…, desi ma indoiesc ca o vor face.
      Oricum, nu are statul ce căuta in asa ceva! Trebuie DOAR sa asigure cadrul legal corect si care ajuta performanta, prin construirea de baze sportive, in rest nu are de ce se impluca in sponsorizarea sau remunerarea sportivilor, antrenorilir, etc. Uitati-va la dezastrul numit CSA Steaua, cu echipa sa de fotbal! O ruşine!
      Toate echipele de fotbal, handbal, etc, sponsorizate de consiliile județene, sau de de stat, prin alte mijliace: dezastru total!
      Daca e asa, ce rost are sa toace banul public!?
      Doar mediul privat prin sponsori privati ar trebui sa se implice, ca sa se stimuleze performanta, nu statul care toaca bani, inutil si prin asta!!!