G4Media.ro

Noile prevederi care dublează sau triplează pedepsele pentru cruzime faţă de animale…

sursa foto: Pexels

Noile prevederi care dublează sau triplează pedepsele pentru cruzime faţă de animale au intrat în vigoare joi/ Zoofilia, considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoare până la 7 ani

Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în vigoare. Prevederile dublează şi chiar triplează cuantumul amenzilor contravenţionale şi limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. Noul act normativ a introdus ca infracţiune zoofilia. Printre faptele incriminate se numără şi intervenţiile chirurgicale pentru modificarea aspectului fizic al animalelor – codotomia sau cuparea urechilor – pentru care se face închisoare până la trei ani.

Joi intră în vigoare Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor şi ale amenzilor contravenţionale prevăzute în forma de bază a actului normativ, anunţă Poliţia Română. Actul normativ a fost publicat la data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României.

”Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul naţional, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”, informează, joi, într-un comunicat de presă, Poliţia Română.

Conform noilor prevederi, se dublează şi chiar triplează cuantumul amenzilor contravenţionale şi limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Faptele de ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În baza noii legi, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

Folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare se pedepdeşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă.

Folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora este pedepsită cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă.

Aceleaşi limite de pedeapsă, respectiv închisoare de la un an la 5 ani sau amendă se aplică şi pentru practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive şi rănirea cu intenţie a animalelor.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute de textul de lege, instanţa poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicţia de a deţine animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenţionale erau cuprinse între 1.000 de lei şi 3.000 de lei, de la intrarea n vigoare a noii legi poliţiştii pot aplica amenzi contravenţionale cuprinse între 3.000 de lei şi 12.000 de lei, pentru nerespectarea obligaţiei deţinătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire, atenţie şi asistenţă medicală; folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri; abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului; -administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului; folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum şi metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Oare a limita un animal (adeseori de talie mare) la spatiul unui apartament, cu doua iesiri la aer, de 20-30 minute pe zi, nu este cruzime? Ce ziceti, domni si doamne iubitori de animale?

  2. Da, așa e cu animalele astea.. Nu, nu trebuie chinuite, omorâte!
    Însă știți cum e..
    • „io Parlamentaru român ditai demnitaru”
    • „și io, ditai omu’ de 4f4ceri”
    • „și io – cu fratzy mey de kămătărieee …”
    NOI avem voie.. Noi ..mai ieșim, și noi câteodată, pe ici pe colo, la o mică vânătoare, nu mult! Ba câte’un mistrelutz o căprioară sau un animalutz pe ici pe colea o pasăre .. în câte’o pădure .. la iarbă verde, cu pre’tenii … și uite’așa o mică ieșire cu pușca, înțelegeți voi..
    La noi, se poate. NOI putem și avem voie;
    MAI ALES PENTRU CĂ PUTEM.

  3. Ce ne facem cu adepții progresului care se identifica cu anumite animale, cum își vor putea consuma dragostea?

  4. Cei mai traumatizati sunt pestii, cand sunt scosi din apa, chiar daca dupa aceea unii sunt aruncati inapoi in balta. Apoi, vanatorii fugaresc si sperie animalele salbatice cu ajutorul cainilor si gonacilor. La fel fac si cainii de la stanele ciobanilor cu animalele mici, cu puii de animale salbatice si caprioare.

    • Pt animalele de tractiune sau calarie, ca si ele sufera cand sunt puse sa tracteze atelaje, cand poarta in spate diferite greutati(oameni, materiale etc) , cand sunt puse sa alerge mai repede decat o fac singure sau sa sara peste obstacole, ce s-a prevazut? Daca nu s-a prevazut nimic, atunci legea permite dublul standard , ceea ce in democratie nu e de acceptat, trebuie respins, de ex, de CCR.