G4Media.ro

Noile proteste din Serbia amenință planul de extracție a litiului susținut de…

Sursa Foto: Pexels

Noile proteste din Serbia amenință planul de extracție a litiului susținut de UE / Cea mai mare rezervă de litiu din Europa, esențială pentru producția de mașini electrice și tranziția verde

Cu doar câteva zile înainte de a semna un acord de cooperare cu UE privind furnizarea de materii prime critice, Serbia a dat undă verde gigantului minier anglo-australian Rio Tinto pentru a dezvolta ceea ce ar putea fi cele mai mari rezerve de litiu din Europa. Cu toate acestea, proiectul ar putea fi amânat și mai mult din cauza unui nou val de proteste în toată țara, relatează Euronews, citată de Rador Radio România.

Proiectul minier din Jadar a fost suspendat în 2022, când Belgradul, în urma protestelor a revocat aprobarea dată unui un plan de utilizare a terenului cu o suprafață de 250 de hectare. Numai că după ce, la începutul acestei luni Curte Constituțională a declarat mișcarea nelegitimă, pe 16 iulie guvernul condus de președintele Aleksandar Vučić a adoptat un decret care permite repornirea imediată a proiectului.

Trei zile mai târziu, cu ocazia unui summit din capitala sârbă la care a participat și cancelarul german Olaf Scholz, vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a semnat un „parteneriat strategic”, o mişcare care nu a plăcut deloc ecologiştilor.

Astfel activiștii au organizat o demonstrație în masă la Belgrad pe 10 august, termenul stabilit de Alianța Organizațiilor de Mediu din Serbia (SEOS) pentru ca guvernul să răspundă preocupărilor cetățenilor cu privire la proiectul minier.

Ecologiștii spun că proiectul ar putea cauza daune semnificative ecosistemelor și ar putea polua căile navigabile din Valea Jadar din vestul Serbiei. Grupurile de opoziție susțin în general că proiectul ar aduce puține beneficii cetățenilor sârbi, acuzație pe care executivul UE o neagă vehement.

Mii de oameni protestează în mai multe orașe din Serbia împotriva acordului UE privind litiul

WWF Adria, filiala locală a ONG-ului de mediu, care nu este direct implicată în proteste, a declarat pentru Euronews că se așteaptă la un ajutor din partea Comisiei Europene în a da asigurări că Rio Tinto și toate companiile miniere care operează în țară vor fi obligate să respecte standardele riguroase de mediu ale UE.

„WWF sprijină cu fermitate aderarea la cele mai înalte standarde de protecție a mediului, cerem companiei Rio Tinto să se bazeze pe directivele privind mineritul responsabil și sperăm că instituțiile europene vor fi consecvente în abordările și politicile lor în interiorul și în afara granițelor UE”, a declarat purtătorul de cuvânt Petra Boić Petrač.

Întrebat dacă este îngrijorat că noi valuri de proteste ar putea bloca din nou proiectul de exploatare a litiului, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a răspuns că „nu comentează și nu se amestecă în afacerile interne la nivel național”.

Executivul UE a declarat pentru Euronews că „exploatarea minieră responsabilă din punct de vedere social și ecologic” este un „principiu cheie” al parteneriatelor sale globale pentru materie primă. Cel cu Serbia este al paisprezecelea acord semnat în puțin peste trei ani.

Tranziția energetică a Europei depinde de bateriile reîncărcabile pentru mașinile electrice și de o cantitate tot mai mare de stocare în afara rețelei necesare pentru a echilibra fluctuațiile energiei eoliene și solare: în consecință, ecologiștii și politicienii trebuie să ia în considerare, pe de o parte, avantajele abandonării combustibililor fosili și, pe de altă parte, problemele legate de extracția litiului și a altor materii prime critice, o activitate consumatoare de energie și potențial distructivă.

În calitate de țară candidată la aderarea la UE, Serbia este „obligată să alinieze legislația la reglementările, standardele și abordările europene, care sunt cele mai stricte din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt Johanna Bernsel.

„Parteneriatul nostru va da şi un impuls suplimentar integrării economice a Serbiei cu UE, în vederea aderării și integrării depline pe piața unică, în conformitate cu ambiția noului plan de creștere pentru Balcanii de Vest”, a spus Bernsel, adăugând că planurile de a produce baterii și mașini în Serbia pot genera 20.000 de potenţiale locuri de muncă.

Compania Rio Tinto, care în 2004 a descoperit rezerve uriașe de litiu, susține că discursul public despre proiectul mineri de litiu planificată a fost afectat de dezinformare și, potrivit unui insider al companiei care a vorbit cu Euronews sub condiția anonimatului, de „știrile false” și de politică.

„Recunoaștem dreptul sârbilor de a protesta, însă încurajăm persoanele preocupate de impactul proiectului asupra mediului să citească proiectul de evaluare a impactului asupra mediului și materialele informative asociate care au fost puse la dispoziția publicului pe 13 iunie”, a spus un purtător de cuvânt al sectorului minier și metalurgic într-o declarație trimisă prin e-mail.

Deși schimbarea poziţiei guvernului sârb a fost prezentată ca o undă verde pentru continuarea proiectului minier, compania Rio Tinto se regăsește din nou în poziția în care se afla cu puțin timp înainte ca guvernul să blocheze proiectul în ianuarie 2022, fiind nevoită să recalculeze cheltuielile de capital și să reseteze termenele limită pentru a pune din nou lucrurile în mișcare. Ceea ce înseamnă că operațiunile miniere vor putea începe doar peste câţiva ani.

„Deși planul de utilizare a terenului al proiectului minei de la Jadar a fost reluat, înainte de a putea continua, proiectul trebuie să treacă printr-o fază lungă de proceduri legale, de evaluare a impactului asupra mediului și de autorizare, precum și de consultări publice și evaluări comerciale”, a spus un purtător de cuvânt de la Rio Tinto.

Sursa: Euronews/ Rador Radio România/ Traducerea: Cătălina Păunel

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Verficati cine sunt cei mai mari producatori de litiu si veti vedea cine este in spatele acestor manifestatii