G4Media.ro

Noile reguli pentru tratarea pacienților cu COVID: folosirea testelor rapide la unitățile…

sursa foto: Pexels

Noile reguli pentru tratarea pacienților cu COVID: folosirea testelor rapide la unitățile de primiri urgențe, trimiterea acasă a pacienților cu forme ușoare, consultație exclusiv telefonică pentru cei lăsați la domiciliu / Întrebările la care vor răspunde aceștia

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci vor fi izolați la domiciliu, fiind monitorizați de la distanță de medicii de familie. În plus, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului, iar pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni.

Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi declarați vindecați după 14 zile, fără un al doilea test, și își vor putea relua activitățile obișnuite, cu purtarea măștii pentru încă 10 zile.

Acești pacienți, care nu vor mai ajunge în spitale decât în cazul înrăutățirii stării de sănătate sau dacă au factori de risc de agravare a bolii, nu vor fi evaluați prin analize de laborator sau radiografie pulmonară.

După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2, precizează ordinul.

„Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, prevede ordinul.

Ministerul a stabilit modul în care se va face triajul pacienților suspecți de COVID care ajung la unitățile de primiri urgențe, astfel încât să fie diminuată aglomerația de la spitale.

„Pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU/CPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar în siguranță, aceste zone se pot utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide”, stabilește ordinul ministrului Sănătății, care modifică Planul privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Până la confirmarea infecției, persoanele care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă de aceasta. În acest caz, persoanele aflate în această situație au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.

Ordinul cuprinde și chestionarul pe care îl vor folosi medicii de familie pentru a monitoriza, de la distanță, starea pacienților care nu sunt internați, ci se află în izolare la domiciliu:

FIȘĂ de monitorizare, de către medicul de familie, a pacienților cu COVID-19 izolați la domiciliu

Numele și prenumele pacientului …………………………………………………………..

Data recoltării _ _ / _ _ / _ _ _ _

1. De câte zile ați fost confirmat (prin test RT-PCR)?
2. Prezentați simptome/semne de boală? DA/NU
3. Pe care dintre următoarele simptome/semne le aveți? (Se bifează cu DA toate cele prezente.) a) Respirație cu dificultate/senzație de lipsă de aer
b) Tuse intensă
c) Febră
d) Dureri de cap
e) Dureri musculare
f) Dureri în gât
g) Lipsa gustului
h) Lipsa mirosului
i) Diaree
j) Oboseală
4. Simptomatologia este mai accentuată față de zilele anterioare? DA/NU
5. Aveți și alte afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, cancer)? DA/NU
Semnătura medicului de familie

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului prevăzut în fișa de monitorizare, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:

a) pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare – se pot izola la domiciliu sau la locația declarată, în situația în care declară că au condiții de izolare, sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare, ori în spații special desemnate în cazul în care nu au condiții de izolare; în cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Acești pacienți asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;

b) pacienții simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor, vor fi transportați prin intermediul ambulanței la spital, unde vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult și examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU);

c) pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secții de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona-forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie vor fi monitorizați zilnic de direcțiile de sănătate publică.

Ordinul stabilește și criteriile de internare și externare pentru pacienții cu COVID:

  • pacienții asimptomatici cu factori de risc pot fi izolați în spitale, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor. Pacienții asimptomatici cu factori de risc care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați și mai devreme de 10 zile, după cel puțin 72 de ore de absență a oricărui simptom COVID-19, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu condiția izolării la domiciliu sau la locația declarată de pacient până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculează de la data recoltării primului test pozitiv, fără a fi obligatorie o a doua testare de control. Pacienții cu afecțiune renală care necesită dializă și care sunt pozitivi la proba de control pot fi menținuți internați până la 14 zile, în vederea asigurării accesului la dializă.
  • pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați în spitale care au în structură secții de terapie intensivă. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puțin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv și lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea acestor criterii. Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice și altele) vor trebui monitorizați în continuare atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcției pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigații considerate necesare de medicul curant.

Ministrul Sănătății a emis acest ordin în urma adoptării ordonanței de urgență prin care s-a dat posibilitatea tratării la domiciliu a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19. Ordonanța de urgență stabilește că medicii de familie vor încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar pentru fiecare caz monitorizat vor primi 105 lei.

Citește și

Guvernul a adoptat OUG prin care persoanele cu COVID-19 asimptomatice sau cu forme ușoare vor putea fi tratate la domiciliu. Medicii de familie vor primi 105 lei pentru fiecare caz tratat

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. frate se stie ca romania e in urma fata de alte tari , dar masurile astea ce le iau ei acum , ca guvern in alte tari precuym UK , sunt aplicate chiar de la inceputul pandemiei .. deci …votati dreaq oameni competenti , roamnia trezeste-te .

    • Asta voiam sa spun si eu, ordinul asta e cel mai bun lucru pe care trebuia sa-l faca guvernul asta de la bun inceput. Pe de alta parte si guvernele de care spui, care au aplicat masuri ferme si clare de la bun inceput, sunt in situatii destul de grele chiar si asa.
      Si da, sunt de acord, romani, treziti-va si votati cu oameni competenti!

  2. Rezoluții de rahat. Unde este dovada că un pacient vindecat nu poate devenii asimptomatic? Nu se face a doua testare și împrăștie la greu virusul vieții. Cine se face responsabil pt asta?

  3. Dragut!!! Ne ucid cu zile, doar ca lor sa le fie bine si sa isi poata pastra scaunele!! O lume intreaga urla ca avem prea putine testari, iar ei le mai reduc!!!

  4. Pacient declarat vindecat de medicul de familie.Cum???Astia sunt nebuni!

  5. „pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni. Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi declarați vindecați după 14 zile, fără un al doilea test, și își vor putea relua activitățile obișnuite, cu purtarea măștii pentru încă 10 zile.”

    Deci un bolnav Covid-19 va fi declarat vindecat automat dupa 14 zile, fara alte teste, si nu va mai fi retestat timp de alte 90 de zile?? Iar dupa cele 14 zile, va fi doar obligat sa poarte masca timp de 10 zile?
    Deci, un pacient testat azi cu Covid, va fi carantinat la domiciliu timp de 14 zile, „monitorizat” (vorba vine) de „medicii-eroi” de familie, iar apoi i se va da drumul pe strada, poate mai imbolnaveste pe altii? Si nici nu mai are voie sa fie retestat timp de alte 90 de zile, pentru ca… nu vrem noi sa ne aglomeram cu alti bolnavi?

    BAAAH! Voi sunteti zdraveni la cap?
    Cum sa-l lasi pe un potential bolnav liber, doar pentru ca a stat la izolare 14 zile? Aveti studii care dovedesc faptul ca boala trece NETRATATA dupa 14 zile?? Ca „monitorizarea” facuta de medicii-„ieroi” de familie e frectie la un picior de lemn!

  6. Aceste masuri au fost „in place” in toate tarile cu apa calda la robinet inca de la inceputul pandemiei.

    Nici o tara zdravana la cap nu si-a internat cetatenii cu forta in spital doar pe baza faptului ca au fost testati pozitivi (fie asimptomatici, fie cu simptome usoare) si externati dupa 2 teste negative, consecutiv. Au fost cazuri cand au stat oameni internati si 4 si 5 saptamani. In loc sa testezi cat mai multe persoane, si astfel sa descoperi cat mai multi pozitivi si ulteriori sa-i pui in izolare la domiciliu (evident pe cei care nu au nevoie de spitalizare) tu ii tii in spital cu forta pe asimptomatici si pe cei cu simptome usoare si astfel irosesti si 4 si 5 si 6 teste pana cand ies 2 negative consecutiv.

  7. Nelu „Apendicita” nu stie ce reguli sa mai inventeza doar ca sa nu mai testeze lumea. Odata ca nu au capacitate fiindca de 6 luni tot 30.000 pe zi testam. Si apoi ca sa nu vedem cati de multi sunt infectati, fie ei si asimptomatici!
    Pana la urma….. scapa cine poate si mai ales cine respecta regulile! Apa calda si sapun plus masca!!!! Greu, nu?????

    • Ba lumea se va testa fortat la solicitarea medicului de familie.Nu a dorit sa-mi dea o reteta pana nu m-am testat.Asa ca 100 de lei /pacient monitorizat de la distanta timp de 14 zile si tot se aduna vreo 1000 euro lunar.

  8. Singura ciudățenie este că testele rapide de antigen se fac la UPU. Sper că e o greșeală de formulare. Testele astea se pot face oriunde, inclusiv acasă de către pacient. Pe scurt, da e bine să se facă și la UPU, dar nu doar acolo.

  9. Deci acum se poate sta acasa cu virus, dar in primavara te bagau fortat in spital. Doamne, cate procese ii asteapta pe guvernantii din toata lumea. Norocul lor ca judecatorii sunt mai speriati decat alti muritori.

    • Intrebarea ta este genul de ce se mergea inainte cu calul si acum se merge cu masina? Evolutie boss, se cunosc mai multe despre manifestarile virusului. Daca esti asimptomatic sau nu ai simptome severe te poti trata acasa daca esti pozitiv sau vrei sa stai pe holul spitalului cu o patura pe tine. Carcotasi mai sunteti …
      PS: in aprilie 523 de cazuri – stare de urgenta iesi din casa numai sa iei paine, in august se tripleza cazurile si e inghesuiala pe plaja …