G4Media.ro

Noile restricții pentru tutun, criticate de asociațiile de profil: Mai mulți bani…

Foto: Pixabay

Noile restricții pentru tutun, criticate de asociațiile de profil: Mai mulți bani pentru contrabandiști, locuri de muncă pierdute, gaură de 1,1 miliarde la bugetul de stat

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC) a anunţat, într-un comunicat, că hiper-reglementarea tutunului afectează substanţial activitatea comercială, dar înseamnă şi locuri de muncă pierdute, ţigări mai scumpe şi mai mulţi bani pentru contrabandişti, iar propunerea legislativă referitoare la noi restricţii pentru piaţa tutunului va aduce pierderi cumulate de peste 1,1 miliarde de euro anual pentru bugetul de stat, transmite News.ro.

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării reuneşte companii care produc şi comercializează ţigarete şi produse cu potenţial de risc redus, distribuitori engros, retaileri, mici comercianţi, reprezentanţi ai HoReCa, ONG-uri şi agenţii de publicitate şi comunicare. Membrii CLCC au o cifra de afaceri cumulata de circa 4 miliarde de euro.

”CLCC consideră că proiectul de hiper-reglementare în domeniul tutunului (L443/2019) înseamnă afectarea gravă a peste 70.000 de operatori economici, interzicerea oricărei comunicări legate de produsele cu potenţial de risc redus, pachete de ţigări mai scumpe şi pierderi cumulate de peste 1,1 miliarde de euro anual pentru bugetul de stat. Singurii beneficiari, dacă proiectul va fi adoptat, vor fi contrabandiştii care vând oricui, inclusiv minorilor, ţigarete de provenienţă incertă la jumătate din preţul celor legale şi ONG-urile antitutun care obţin granturi internaţionale proporţionale cu restricţiile pe care reuşesc să le impună”, arată coaliţia, într-un comunicat.

Potrivit reprezentanţilor coaliţiei, propunerea legislativă încurajează piaţa neagră şi demonizează industria legală şi comercianţii corecţi prin interzicerea expunerii produselor legale în magazine şi, ”în condiţiile în care ţigaretele vor fi vândute de sub tejghea, nu va mai exista nicio modalitate de diferenţiere între produsele legale şi cele ilegale”.

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării precizează că o consecinţă va fi diminuarea veniturilor statului cu peste 1 miliard de euro anual şi pierderi de circa 100 de milioane de euro în fiecare an pentru comercianţi. Mai mult, propunerea legislativă ”interzice orice formă de comunicare destinată fumătorilor adulţi, care nu vor mai avea nicio posibilitate de a se informa cu privire la produsele din tutun şi produsele cu potenţial de risc redus”.

Proiectul introduce şi bariere comerciale la intrarea pe piata a noilor produse, inclusiv lansarea de produse noi, cu potenţial de risc redus, afectând astfel grav inovaţia, libertatea comercială şi concurenţa, arată coaliţia.

”Interzice folosirea în interior a produselor cu potenţial de risc redus, ignorând studiile care arată lipsa impactului negativasupra calităţii aerului şi faptul că iniţiative similare au fost respinse recent de Parlament. Creşte semnificativ preţul ţigărilor, prin introducerea unei noi taxe, în condiţiile în care taxele reprezintă, conform legislaţiei actuale, aproape 80% din preţul unui pachet de ţigarete. Românii cumpără deja cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare acestea fiind şi de trei ori mai scumpe decât media europeană”, arată reprezentanţii coaliţiei.

Ei mai spun că propunerea legislativă interzice sponsorizarea oricărui eveniment de către companiile producătoare de ţigarete, cu toate că industria creativă şi de evenimente, care se confruntă deja cu probleme serioase de finanţare, poziţionează România pe harta turistică şi culturală a Europei.

Propunerea ignoră realitatea legislativă existentă în România: pe de-o parte, comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă şi sancţionabilă prin lege, iar pe de altă parte România are deja al şaptelea cel mai restrictiv cadru legislativ în domeniul tutunului dintre cele 35 de state europene măsurate în cadrul Tobacco Control Scale, un studiu independent realizat potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

”Iniţiatorii proiectului îşi doresc ţigări mai scumpe, mai puţini bani pentru evenimente culturale, comercianţi, industria ospitalităţii şi bugetul statului. Pretinsa facere de bine va avea un singur beneficiar: reţelele de contrabandă neîngrădite de vreo lege”, au declarat reprezentanţii CLCC.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării fac un apel către membrii Parlamentului României de a trata cu maximă seriozitate şi responsabilitate acest pachet de măsuri care poate destabiliza un întreg lanţ de afaceri legitime şi poate genera efecte devastatoare la nivel bugetar şi social printr-o explozie a pieţei de contrabandă.

Comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă şi sancţionată în România. România are a şaptea cea mai restrictivă legislaţie anti-tutun din Europa. Cele mai puţine restricţii se înregistrează în Austria, Germania şi Luxemburg.

65% din ambele feţe ale ambalajului unui pachet de ţigări sunt acoperite cu avertismente de sănătate şi mesaje clare şi explicite.”Practica unor supra-reglementări care exced prevederile Directivei tutunului în state precum Marea Britanie, Franţa, Grecia sau Irlanda nu doar că nu a avut rezultatele scontate privind reducerea consumului de tutun, dar a condus la creşterea contrabandei cu ţigarete, în special cele contrafăcute, facilitând accesul consumatorilor şi în special al minorilor, la produse ieftine”, adaugă coaliţia.

sursa foto: Pixabay.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Trebuie sa fii un ticalos pana in maduva oaselor sa te plangi ca nu se fumeaza destul.

  2. “Cum va permiteti, buei, sa nu ne lasati sa otravim oamenii, dupa ce le luam banii in prealabil?”
    Vad ca si g4media a intrat pe statele de plata ale vanzatorilor de moarte (digi24, profit, hotnews au dat si ei mizeria asta). Restul nu stiu, ca nu citesc.

    • Intrebarea mea este , care e pozitia despre alcool? Plus ca nu inteleg aversiunea asta, atat timp cat avertismentele sunt clare , tutunul dauneaza; iti pune cineva in gura tutunul?
      E un viciu iar atat timp cat e legal si se platesc impozite nu inteleg de ce nu am sustine o initiativa corecta? Da bine sa fim contra la tot si toate???

    • Alcoolul este mai nemernic ca face paragina in creier. Plamanul se mai regenereaza daca ai minte … Creierul daca-i damblagit … poti sa ai plamani de taur …

  3. Fumatorul este un iresponsabil si un inconstient .
    In Romania consider ca nu trebuie sa fie produse , importate si vindute aceste mizerii .

    Iar guvernul si parlamentul ( doua institutii de rusine la acest moment ) trebuie sa nu fie ipocrite si cinice . Sa legiferezi o imbecilitate doar ca sa faci bani la buget este o ….imbecilitate .

  4. Mai uman ar fi fost sa tineti partea copiilor si adolescentilor, principalele tinte ale producatorilor de tutun si de alte otravuri de vapat. Peste 60% dintre fumatorii inraiti de azi au inceput sa fumeze inainte de 18 ani. Prin „bunavointa” acestor companii absolut toxice, fara nicio urma de utilitate sociala, copiii si adolescentii devin platitorii lor pe viata.
    Aveam pretentii de la voi, insa industria tutunului are mana lunga si generoasa…

    • Ai idee cati minori sub 14 ani fumeaza ? Ar trebui sa-i trimita pe gardul de la granita pe toti care le vand fara jena. Ce-i doare pe ei ? „Nu-i copilul meu. ” Mentalitate …

  5. Tutunul si alcoolul trebuie ilegalizate ca si alte substante din categoria carora fac parte, ori invers. + ca-s mult mai nocive si intr-un final proaste… chiar incomparabile cu ceva mai bun … care chiar are beneficii, nu doar dmg. Si ce dmg… Sunt niste vicii blestemate ce devin boala. Cand esti dependent n-ai cum sa mai ai control si astea chiar sunt droguri. 🙂 Lume de nebuni. Eu-s mielusel. Bag universu-n foc. 😀

  6. Nu fumez. Deci pot face tigarile 100 de lei pachetul din partea mea.

  7. Pamflet
    Ar mai trebui suprataxate si supra restrictionate si alte lucruri cate sunt nocive, dau dependenta si afecteaza intr-un fel sau altul sanatatea fizica sau psihica. De exemplu:
    1) zaharul si produsele ce contin zahar si zaharina (dulceata, gem, compot, inghetata, ciocolata stc),miere de albine ( in urma procesarii devine toxica)
    2) toate produsele pe baza de lapte (vezi ,,studiul china” si altele)
    3) jocurile pe calculator, telefon, lableta
    4) filmele in general ( toate manipuleaza)
    5) excursiile si turismul, deoarece polueaza mediul ( e principalul factor de poluare dupa industrie)
    6) olimpiadele sportive, campionatele sportive, competitiile in general si datorita poluarii pe care o produc si deoarece sportul de performanta e nociv
    7) concursurile de frumusete
    8) emisiunile concurs gen ,,,… au talent”
    9) emisiunile ce promoveaza mancarea ,, sef la cutite”
    10) retelele de comunicatii mobile ( datorita poluarii electromagnetice dar si stresului)
    11) ambalajele din plastic
    12) ambalajele din hartie ( se polueaza foarte mult in timpul procesului de fabricatia)
    13) motoarele termice de pe masini, vapoare, etc
    14) motoarele electrice si acumulatorii care polueaza in timpul procesului de fabricatie
    15) moda ( e o sursa de poluare fizica si morala)
    etc, lista poate contina

  8. Sunteți absolut penibili, mai mult nu spun..
    Trăim într-o țară de căcat in care nu avem autostrăzi, spitale, medici, politie, când ai de-a face cu administrația iei preventiv doua xanax, avem politicieni corupți, incompetenți și agramați (și lista poate continua cu f multe), dar în schimb nu mai puteți că se fumează. Unde se mai fumează? Acasă?!
    Și, mă rog, cu ce va deranjez eu că fumez? E viața mea, sunt major (de vreo 25 de ani) și vaccinat și nu afum pe nimeni. Nu se mai fumează in restaurante, baruri, etc. Mai exact, care e problema voastră? Veniți cu tot felul de imbecilități tipice acestei nații. Băgați la înaintare copiii pt a va susține clauza. Un copil sau un adolescent educat asculta de părinți și are o educație. Iar un copil (cu sau fara educație)daca vrea țigări cu adevărat, și le va procura fără probleme, așa cum unii copii își procură droguri!
    Interesant este că va tot legați de viața mea (adică a fumatorilor), dar de alcool ta etichete mâlc ?! Alcoolul care duce la adevărate drame in familii (bătăi, violuri, abandon familial), care este la fel de nociv ca și fumatul, care omoară oameni nevinovați in accidente, etc, etc. Asta e bun, nu?