G4Media.ro

Nordul și Sudul UE rămân divizate pe tema coronabondurilor cerute de Italia…

sursa foto: Pexels

Nordul și Sudul UE rămân divizate pe tema coronabondurilor cerute de Italia și Spania. Olanda și Germania nu vor să își asume datorie comună

Eforturile miniştrilor de finanţe din UE de a ajunge la un acord privind un pachet de măsuri fiscale menit să contracareze consecinţele pandemiei COVID-19 s-au prelungit în noapte de marţi spre miercuri, dificultăţile fiind generate de diferenţa de viziune între statele din nordul continentului şi cele din sud, acestea din urmă solicitând un efort financiar fără precedent cu preţul asumării unei datorii comune (aşa numitele coronabonduri), informează Agerpres într-o analiză extinsă a situației din UE.

Reuniunea în sistem videoconferinţă, începută la ora 16:30 (14:30 GMT), a fost reluată la 22:00 GMT, după mai multe ore de întrerupere în timpul cărora au avut loc numeroase discuţii în format restrâns în încercarea de a se ieşi din impas.

„N există deocamdată un acord.., Acesta va necesita timp”, a declarat o sursă europeană în opinia căreia discuţiile urmau să se prelungească întreaga noapte.

Indiferent de rezultatele reuniunii, o conferinţă de presă este anunţată pentru miercuri la ora 10:00 (8:00 GMT).

Reuniunea reprezintă un test decisiv pentru unitatea celor 27 de state membre, care nu îşi pot permite să facă dovadă, încă o dată, de absenţa unei viziuni comune după eşecul summitului şefilor de stat şi de guvern consacrat crizei, care a avut loc pe 26 martie.

Răspunsul european la pandemie urmează să se orienteze pe trei axe principale: până la 240 de miliarde de euro de împrumuturi din fondurile de rezervă ale zonei euro, un fond de garanţii pentru companii şi sprijin pentru şomajul parţial.

Dar ţările cele mai afectate de pandemie, în special Italia, continuă să solicite, suplimentar, crearea unui instrument comun de datorie, sub forma unor euro-obligaţiuni denumite deseori coronabonduri sau eurobonduri, destinat relansării economiei după încheierea crizei.

Printre aceste ţări se numără şi Spania, Franţa, Grecia, Malta, Luxemburg şi Irlanda.

„Eurobondurile reprezintă un răspuns serios şi adaptat”, a insistat luni seara premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este cea mai afectată de pandemia COVID-19 (peste 17.127 de morţi), potrivit Agerpres.

Statele din nordul Europei, în special Germania şi Olanda, s-au opus Italiei, susţinută la Spania, ceea ce a determinant eşecul summitului din 26 martie.

Mutualizarea datoriei (împărţirea poverii financiare) reprezintă o linie roşie pentru Berlin şi Haga, care refuză să se angajeze într-un împrumut comun cu statele sudice foarte îndatorate şi a căror gestiune o consideră laxă.

În tabăra Germaniei şi Olandei se mai află Danemarca, Austria, Suedia şi statele baltice, conform unei surse europene citate de AFP.

Chiar înainte de începerea reuniunii de marţi, preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a făcut apel la miniştrii „să îşi asume un angajament clar în favoarea unui plan de relansare coordonat şi de mare anvergură”, fără a menţiona soluţia unei datorii comune.

Franţa speră să aibă succes cu oferta sa de compromis, ce propune crearea unui „fond de relansare” care să permită emiterea unei datorii comune pentru statele membre, dar care să se limiteze la serviciile publice esenţiale precum sănătatea sau ramurile industriale ameninţate. Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire doreşte ca această opţiune să fie menţionate în concluziile reuniunii.

În scopul evitării unui blocaj ar putea fi aprobată o formulare mai vagă, pentru ca „fiecare să poată spună: coronabondurile sunt încă pe masă. Sau nu. Şi dezbaterea va continua”, a estimat un diplomat deznodământul negocierilor.

Mai degrabă decât să discute despre o datorie comună ipotetică, ţările nordice preferă pentru moment să se concentreze asupra instrumentelor deja existente pentru contracararea şocului economic, în special Mecanismul European de Stabilitate (MES) creat în 2012, ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.

Mecanismul ar putea acorda împrumuturi statelor aflate în dificultate care să meargă până la 2% din PIB, adică până la 240 de miliarde de euro pentru întreaga zonă euro, cu contrapărţi mai limitate decât de obicei.

Italia, care respinge cea mai mică condiţionalitate în acordarea acestor împrumuturi, consideră că acest fond nu este potrivit. Premierul Conte s-a exprimat tranşant pe acest subiect „MES nu, eurobond da”.

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) ar urma să se implice printr-un fond de garanţii paneuropean, în valoare de 25 de miliarde de euro, care ar permite mobilizarea până la 200 de miliarde de euro suplimentari pentru companii.

Miniştrii europeni de finanţe urmează să valideze proiectul Comisiei Europene vizând crearea unui instrument care să garanteze, cu până la 100 de miliarde de euro, planurile naţionale privind şomajul parţial.

Dacă se va ajunge la un acord, propunerile miniştrilor de finanţe urmează să fie aprobate de şefii de stat şi de guvern din statele membre UE.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. E corecta, oarecum, atitudinea Germaniei, Olandei și a tarilor nordice. Nici mie nu mi-ar conveni sa dau bani unora care ani in șir au,, chefuit,, în timp ce eu, Germania, am muncit pe brânci, am investit în cea mai performanta infrastructura europeana (Autobannah), în cel mai amplu și modern sistem anitar, în cel mai eficace sistem de învățământ, fac cele mai calitative produse, începând de la mașini și terminând cu alimentele. Cum sa dau Italiei, României, Greciei bani care oricum știu ca vor fi fraudati în cea mai mare parte??? Da, suntem în UE, dar asta nu înseamnă pomana veșnică fără munca. Și fiecare sa primească după nr de locuitori, în mod egal.

    • In principiu, cam asa e, dar e totusi o situatie exceptionala in care tarile mai afectate vor sa fie ajutate de UE; iar aceste asteptari sunt justificate, avand in vedere ratiunea existentei UE, sprijinul ce poate fi primit fiind de natura financiara.
      In caz contrar, va creste curentul antieuropean printre cetatenii tarilor cele mai afectate.
      Problema e, asadar, delicata, dar europa va trece mai usor peste pandemie daca ramane unita.

    • In ceea ce priveste calitatea produselor germane , trebuie sa precizam care sunt pietele pentru care produsele germane sunt de calitate . Sa amintim de cele 11 000 000 de autoturisme vandute de VW , si asta numai ce a iesit la iveala , dar cate nu sunt ascunse .

  2. Cam asta inseamna de fapt UE..la bine tarile din vest iti iau toate resursele iar la greu te descurci singur…daca acum tarile puternice nu ajuta cu nimic tarile afectate de criza medicala aveti impresia ca o sa si trimita oameni sa moara pentru tarile din est daca se pune problema unei agresiuni din partea Rusiei..?
    Doar fraieri si troli platiti mai pot spune ca UE este un spatiu al ajutorului reciproc si in beneficiul tuturor celor 500 de milioane de oameni…Marea Britania si a dat seama de ipocrizia si fatarnicia Germaniei si a comisarilor de la Bruxelles…dupa aceasta criza Italia si alte tari o sa se gandeasca daca nai merita sa ramana in UE….pana la urma China a oferit mai mult ajutor decat Germania…sa nu mai vorbim noi…ca avioanele aduc ajutor din Coreea de Sud…nici intrun caz din tarile cu care tot trambiteaza klaus ca avem parteneriate stratedice…

    • ba tu vezi pe ce cheltuie edilii nostri banii publici? da o raita prin stirile din ultimele saptamani! mucles

    • @muresan
      Freier si trol esti tu!
      Nu intelegi mai nimimc dar iti dai cu partea.Hai sa-ti explic mai pe intelesul rau.
      Traim toti intr-un bloc,mancam impreuna (punem toti bani la mancare,nemti mai mult deoarece au mai mult procent din pib)inteleg e ok,platim intretinerea impreuna (consumam toti la comun)e ok.
      Acum vine problema se intamplat o nenorocire si nu mai putem lucra,nu mai avem bani sa ne platim datoriile, ce facem?Credit bingo!
      Daca eu (germania)as aveam bani si nu as ajuta pe nimeni pe tine si pe alti(nu ar fi ok) cu roate ca eucand strangem, economiseam voi va distrati. Problema este alta,nici Germania adica eu nu sunt buricul pamantului si eu trebuie sa fac credite ,si econmia mea este foarte afectata( pana acum nemti daca ai auzit de 0 negru ei nu au mai facut credite adica deficit ,sa consume mai multe decat produce si sa se impumute)acum au nevoie si Germania,(Lufthansa e aproape insolventa e unul din motoarele economiei,industria Auto e si ea in moarta clinica) deci trebuie sa avem grije intai de economia noastra care daca da gres o sa sufere toata UE si Mai ales ro si tarile cu Economies Mai slaba.
      Acum este normal (exemplu nostru),eu (germania) iau un Credit Mai mic 5000€ de exemplu si incerc sa ma descurc pt ca am mai avut ceva pus deoparte si s-ar putea sa ies din aceasta criza.
      Acum vi tu (italia),vecina Maria care este (grecia),vecinul gheorghita care este(spania),vecina leana(romania)…..
      si spuneti asa :
      Noi suntem sarmani asa ca luam toti un Credit de 100000€ si il platim impreuna daca nu incepeti si injurati,si jigniti ,si ma barfiti,si ma denigtrati ca nu sunt de acord sa ma bag intr-un asemenea cacat.
      Si mai aveam exemplu greciei in care am bagat bani incat jumatate ar apartine noua germaniei,cand am zis Stop nu va mai dam suntem cea mai urata natie si ada este peste tot cand nu mai dam suntem hitleristi ,daca nu ne bagam la acest bonduri ,nu mai vreti in UE.
      PS stati linistiti ca germanie ii mergea la fel de bine si inainte de UE si o sa-i mearga la fel de bine si daca se destrama UE ,cel mai rau o sa simtiti tot von astia care cantati prohodulUE

  3. Bine a făcut Marea Britanie! Ar trebui ca toate celelalte țări care în caz de nevoie nu au parte de ajutorul MAI MARII UNIUNI EUROPENE, să părăsim uniunea. Cum vine treaba asta? Prieteni numai la bine? Iar la rău nu ne cunoaștem? Nu ținem toți de același baț? Sau noi ceilalți am rămas tot pe al doilea standard? Iar ei cu primul standard la toate? Suntem buni numai la dat bani si plătit datorii cu dobânzi enorme? Si la nevoie, liderii UE se fac că nu ne cunosc? Ce atitudine este asta? BINE V-A FĂCUT MAREA BRITANIE! TREBUIE SĂ VĂ DĂM CE MERITATI! ADICĂ NIMIC!

    • ba tu vezi pe ce cheltuie edilii nostri banii publici? da o raita prin stirile din ultimele saptamani! mucles

  4. Poti sa-i intelegi, cumva…
    Cand in Presa romaneasca aia citesc ceea ce STIU deja si ceea ce NOI, Romanii, reprosam clasei politice de 30 de ANI, cum sa reactioneze Nord-Vestul bogat, dar foarte CHIVERNISIT in Cheltuirea banilor?!
    Poate raspunde Clasa politica romanesca la intrebarile de mai jos!!??
    Sau: Cati romani ar sari sa ajute oameni care beau, nu muncesc, trandavesc, cheltuie banii aiurea, cand stii ca TU muncesti pentru fiecare BANUT?!
    1) 23 Decembrie 2019: „30 de ANI de Jaf, Coruptie, Hotie, Talharie si Tepe. Continuam inca 30 de ANI sau ne oprim aici”?!
    https://www.revista-patronatelor.ro/trei-zeci-de-ani-de-jaf-coruptie-hotie-talharie-si-tepe-continuam-inca-30-de-ani-sau-ne-oprim-aici/

    2) 12 Aprilie 2019: „Ce ati facut, hotilor, cu 100 Miliarde Euro?! Acum FIX 30 de ANI la 12 Aprilie 1989, Datoria Externa a Romaniei era ZERO, azi atinge Maxime istorice”.
    Peste 100 MIliarde Euro Datorie Externa facuta de acesti infractori care ne conduc de 30 de ANI!
    Unde-s BANII, de ce NU aveti Spitale ultramoderne, pot sa intrebe Olanda si Germania!??!

  5. De acord cu atitudinea tarilor nordice. Mutualizarea datoriilor ar trage in jos toata UE, pt cateva tari care pana acum si-au gestionat prost bugetele sau unde politicienii au furat pe rupte. Pana in prezent UE a pus la dispozitie destul de multe ajutoare si posibilitati de imprumut la dobanzi f mici. Statul roman ce face in criza asta? Intinde mana la pomana. Romanii au ratat ocazia sa demonstreze ca sunt vrednici, ca sunt capabili sa produca echipamente de protectie nu numai pt ei ci si pt intreaga Europa; asta ar fi fost intr-adevar o dovada de solidaritate. Si nu era f greu sa se realizeze. Stam mereu cu mana intinsa, la asiatici pt 200.000 de masti si la UE pt bani, ca sa intre in buzunarul „specialilor”.

  6. Admir UK , ca a parasit CLOACA numita UE .

  7. Dreptul lor sa nu ajute. Vom ajuta noi Spania si Italia, cele 8 state care suntem alaturi de Spanioli si de Italieni, in acesta catastrofa sanitara. Cu orice pret, chiar daca vom saraci cu totii, vietile nu au pret.
    Insa, va tebui sa ii lasam intre ei, pe egoisti si sa refacem o alianta economica, inte cei care se ajuta in momentele grele. Egoistii, nu au decat sa isi vanda produsele intre ei. Succes lor, noi, ramanem atasati la conceptul european: intr-ajutorarea.