G4Media.ro

Norocul doamnei Jourova: Primul oficial UE care are ocazia să vadă statul…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Norocul doamnei Jourova: Primul oficial UE care are ocazia să vadă statul de drept din România în acțiune

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, se află de luni la București, pentru a verifica și evalua cum funcționează statul de drept, justiția și presa din România. Are noroc, pentru că rareori se întâmplă ca fix în timpul vizitei unui oficial UE să se întâmple ceva cu adevărat relevant pentru mersul lucrurilor din România. A venit, așadar, chiar la timpul potrivit.

Cu câteva zile înainte de vizita doamnei Jourova, justiția din România a venit și ea în ajutorul premierului Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat. Un judecător apropiat partidului de guvernământ a anulat toate acuzațiile de plagiat, apoi a făcut cerere de pensionare. Sentința a fost pronunțată pe 22 iunie și publicată a doua zi, deci premierul a fost spălat în justiție cu doar câteva zile înaintea vizitei înaltului oficial european.

Numai că o serie de detalii și informații culese din sistem indică faptul că dosarul premierului Ciucă a fost dirijat către un anumit judecător prin ”metoda coperta”, dezvăluită luni, în exclusivitate de G4Media.ro. Curtea de Apel nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro decât după apariția articolului, explicând prezența dosarului Ciucă într-o cauză cu care nu avea nici o legătură drept ”o eroare tehnică”, fără să detalize în ce a constat eroarea și cum a fost ea posibilă.

Cu excepția ziarului Libertatea, nici o altă publicație din România nu a preluat dezvăluirile G4Media.ro despre șirul de probleme, una mai mare decât alta, la soluționarea dosarului Ciucă în instanță: legăturile judecătorului Marius Iosif cu liberalii, care l-au promovat în trecut în diverse funcții, cererea suspectă de pensionare după soluționarea cauzei, metoda prin care dosarul cu acuzațiile de plagiat a ajuns fix la judecătorul cu puternice afinități liberale, membru al aceleiași loje masonice din care a făcut parte până anul trecut și purtătorul de cuvânt al guvernului.

Toate aceste informații n-au trecut de cenzura și autocenzura celor mai multe publicații și televiziuni din România. Ele s-au asigurat și de această dată că în România este liniște. La fel au procedat și în cazul publicării proiectelor de legi privind siguranța națională, care sporesc semnificativ și periculos puterile serviciilor secrete. Au continuat să tacă și atunci când președintele României a amenințat G4Media.ro afirmând că publicarea proiectelor reprezintă o eroare majoră și a pus în discuție sursele jurnalistice, cu precizarea că știe cine sunt acestea.

În legătură cu aceste amenințări directe și grave la adresa unor jurnaliști independenți, denunțate ca atare de organizația Reporteri Fără Frontiere, am trimis o serie de întrebări și la Comisia Europeană, inclusiv la Vera Jourova, dar nu am primit deocamdată niciun răspuns direct. Indirect, Jourova a spus câte ceva în interviul acordat ziarului Libertatea, pentru care a declarat că are ”unele preocupări cu privire la deteriorarea peisajului mediatic din România”.

Cam prea indulgentă doamna Jourova, dacă se uită cu mai multă atenție doar la cazul de plagiat al premierului Ciucă, la presiunile din justiție și presă pentru mușamalizarea afacerii. Tot din cauza lui s-a ales cu presiuni incalificabile jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul. Ce ar trebui să se întâmple cu jurnaliștii din România pentru ca ”unele preocupări” să se transforme în ”îngrijorări serioase”? Să sară cu mașina în aer ca în Malta, să primască un glonț în cap ca în Slovacia? Doar atunci se pune în mișcare cu adevărat Comisia, sub presiunea uriașă a opiniei publice și când scandalul nu mai poate fi acoperit? Jurnaliștii pot fi reduși la tăcere prin cointeresare, amenințări și intimidare, fără să fie neaparat uciși, dar tot atentat la libertatea presei se numește.

Până atunci, Comisia pare dispusă să facă concesii politice României și să evalueze ”fezabilitatea unui posibil ultim raport MCV”, după cum s-a exprimat doamna Jourova în interviul acordat Libertatea. Președintele Klaus Iohannis, sub care „angajamentul politic pentru consolidarea statului de drept, reformele în domeniul justiției și lupta împotriva corupției” au devenit simple lozinci, cuvinte goale de conținut, i-a cerut din nou ”finalizarea, cât mai curând posibil, a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pe baza evoluțiilor pozitive înregistrate de România”.

România ar dori ca ”monitorizarea să continue exclusiv prin mecanismul Uniunii Europene privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Foarte posibil să se ajungă aici. Comisia Europeană este perfect conștientă de toate derapajele puterii de la București, de tentația autoritarismului ”pe sub masă”, de ”democrația militarizată”, de controlul presei și justiției, dar nu pare dispusă să accepte public că are de-a face cu o criză democratică în interiorul UE, cu o nouă Ungarie sau Polonie. A recunoaște că a apărut o nouă țară-problemă în Europa de Est înseamnă o nouă provocare politică pe care birocrații de la Bruxelles va trebui să o rezolve. Deja Comisia a dovedit că nu dispune de soluții eficiente în cazul Ungariei lui Orban, de exemplu.

Or, nimeni nu pare să aibă timp și chef la Bruxelles de o nouă corvoadă, care s-a adăuga oricum la lunga listă de probleme majore din UE, de la efectele războiului din Ucraina la criza energetică. Cine să-și mai bată capul acum și cu Bucureștiul, eternă sursă de dureri de cap, de crize și probleme?

România știe exact în ce poziție se află, ce cărți puternice are în mână, cât de mult o ajută conjunctura, poziția strategică în Europa de Est și de aceea își permite să facă o demostrație a modului strâmb în care funcționează justiția și presa chiar sub ochii vicepreședintei Comisiei Europene la Bucrurești, fără să-i pese foarte tare de ”valorile și transparența” pe care le apără, teoretic, doamna Jourova.

Comisia Europeană poate închide ochii dintr-un calcul pragmatic, așa cum a făcut cu Ungaria lui Orban ani de zile. Așa cum a făcut recent și cu Polonia, țară căreia i-a deblocat PNRR, deși atacurile la justiție nu s-au încheiat. Poate merge pe varianta unui compromis cu România, dar să nu se întrebe peste câțiva ani prin ce miracol au dispărut cele 30 de  miliarde de euro din PNRR ca apa în deșert, unde s-au evaporat și de ce nu răspunde nimeni pentru asta. (Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește și

Stupefiant: Unul dintre motivele pentru care un judecător a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă a fost ”nevoia de stabilitate în conducerea executivă a statului.” Unele fragmente din sentință sunt plagiate din alte sentințe

EXCLUSIV Cum a fost direcționat dosarul premierului Nicolae Ciucă prin metoda ”coperta” către judecătorul Marius Iosif, care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat / Plus: Până anul trecut, Iosif și purtătorul de cuvânt al Guvernului au fost colegi în masonerie

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Pierdere de vreme sa evaluezi romanika…

    • In Romania s-a pus demult batista pe tambal. Dragnea a incercat sa o faca barbateste si pe fata. Cei care i-au urmat pretind ca sunt zane insa beneficiaza din plin de efectele Epocii Dragnea. Ar trebui sa aiba bun simt sa ii ridice o statuie iar la inaugurarea ei sa participe eroii momentului ( a se citi groparii justitiei): Iohanis, Bode, Predoiu, Ciuca etc.

    • cand vreodata in epoca Dragnea s-a folosit „metoda coperta”?
      poate doar cand a picat Dragnea la completul care trebuia.
      daca Dragnea ar fi fost favorizat cu „metoda coperta”, era piata victoriei plina
      dar Dragnea era ala care incaleca justitia 🙂

    • Metoda batistei pe tambal inseamna exact ca in loc sa faci ceva „barbateste si pe fata”, vrei sa obtii aceleasi rezultate pe din dos, sperind ca nu observa sau nu-si bate nimeni capul cu batista. Dragnea n-a pus nicio batista, a vrut sa scoata direct corzile. Iohannis e in schimb un virtuoz absolut al batistei pe tambal si al tambalului cu batista.

  2. Am spus-o de multe ori: Comisia Europeana nu protejeaza cu adevarat valorie europene, ci doar face compromisuri politice. Exista lucrari stiintifice care demonstreaza ca actiunile CE mai mult au dus la inflorirea coruptiei in Europa de Est. Poate veti binevoi sa scrieti pe aceasta tema.

    • Sa fim seriosi…putea fi mult mai rau, sa privim doar Moldova, Ucraina sau Belarus, unde practicile mofiote au fost ridicate la rand de politica oficiala in stat sub influenta Rusiei.

    • Ucraina, stat mafiot? Nu!
      Rusia, Belarus, da, dar Ucraina este un îngeraș de stat.

    • @tiberius: nu ma incalzeste ca se poate si mai rau, cand putea fi mai bine daca europenii nu faceau atatea compromisuri politice tolerand coruptia est-europeana.

  3. Momentan EU nu are ce sa le faca. Daca era vorba doar de PSD, cel mai probabil ar fi tipat. Insa cu PNL-ul, aripa batrana a PSD, si cu Iohannis sunt in relatii bune.

  4. …nu se poate răspunde la aceste întrebări, precum nu S-A VRUT a se răspunde la-ntrebarea: CUM 5(cinci) centimetri de burete antifonic au generat flăcări de 6(șase) metri, care au ucis 80 de tineri în trecutul apropiat 🙁

    • Deja sarim gardul. Limiteaza-te la articol, mai lasa ipotezele anetei 3 si ale varfurilor de lance badeea si gadeea.

  5. Derapajele din justiție și cumpărarea presei de către puterea actuală sunt alarmante.

    • de ce nu iesi in strada?
      de ce nu mai sunt „mitinguri spontane”?
      de ce nu „se iese” cand prim-ministrul e favorizat cu „metoda coperta”?

    • Argonautule, daca nimeni altcineva n-a scris despre asta, de unde sa știe lumea și sa iasă?
      Batista pe țambal se adaugă la toate celelalte mizerii ca sa le acopere.

  6. Atat timp cat partidele anti-reformiste care distrug sistematic justitia de 32 de ani – PSD, PNL si UDMR – au fost adunate de Iohannis in alianta asta monstruoasa, avand peste 70% din parlament, sa vorbeasca cineva despre „stat de drept” in Romania e o gluma proasta.
    Daca accepta porcariile USL din justitie, pe motiv de „e razboi in Ucraina” sau altceva, europenii fac cea mai mare greseala.
    Cand o sa le fure USL-istii miliardele de euroi din PNRR si alte programe, iar justitia romaneasca o sa-i achite pe hoti, vor trai si europenii „visul romanesc” pe care-l traiesc romanii cinstiti: jefuiti si umiliti! 😛

    • Nu avem probelemele Ungariei sau Poloniei, pentru ca noi încă suntem muci la toate capitolele și nu putem sa spunem nu. Funcționarilor de la Bruxelles le convin lacheii de la București, care fac tot ce li se dictează. Sa ma contrazică cineva.

    • Mie mi-e teamă!

  7. Dulapul este construit din lemn exact ca si noptiera

  8. Ancora de insulina ciucă mă ciucă va continua sa tragă in jos orice atinge pentru gâdilat de ego, umflat in pene si expresii de putere. Asa sunt impari.copita.tatele vor sa crească șun.cile cu orice preț, pentru ca asta e mecanismul lor evolutiv. Noi scu.ipam el se face ca plouă.

  9. In primul rand, felicitari dlui Tapalaga pentru articolul scris!
    Si pentru activitatea site ului G4Media, corect si profesionist.
    Cat despre dna Jourova, ce si cui sa reprosezi in contextul razboiului din Ucraina?
    Ca se face ca nu vede derapajele puterii din Romania?
    Dar cu Ungaria sau Polonia cum ramane?
    Problema fundamentala este ca Romania nu va avansa ca democratie, ca stat de drept, ca libertati pentru cetateni, ca un nivel de trai mai bun.
    Ea va ramane la cheremul oligarhilor, iar miliardele PNRR vor ajunge in buzunarele lor, in conditiile pe care si le creeaza actuala putere

  10. Asteptam tot de la altzii!!!!

  11. Am scapat cu greu de baiatul din Scornicesti, iar acum avem parte de un altul, din aceeasi zona geografica. Saracul domn plagiator nu poate sa scoata doua vorbe, nu intelege nici el ce spune, dar e doctor….
    Metoda “coperta” e veche, doar ca nu vrea nimeni sa vorbeasca despre ea. Campionii sunt la CA Alba, acolo e fabrica de inchis dosare…..

  12. Cu lătratul nu se mai rezolvă nimic.

  13. Ați votat PSDNL 55%, știați voi ce faceți.

  14. Dom’ general, s’ trăiți!,
    Nu ieșiti și dvs. la un a.tac la b.aionetă, ca la Nasiryah, sau indicele crescut de m a s ă corporală nu vă mai permite decât manevre de culise e x e c u t a t e de la adăpostul funcției atât de importante?!

  15. pacat ca nu citesc si VOTANTII USL articolele astea, sau le citesc si se bucura, sau le citesc si nu inteleg ca ii vor afecta intr-un viitor, indiferent cat de manjiti sunt

    educatia precara, poluarea, taierea padurilor, lipsa insfrastructurii autostrazile, investitiile lipsa in energie, spaga in spitale si managerii-lipitori-de-afise …. afecteaza pe toata lumea

  16. tot felul de minciunele

  17. nu prea lasati libere comentariile

    • Pe g4media încă e omenie , deși au si ei subiecte sau direcții pe care le cenzurează, dar sa vezi cenzura adevarata pe hotnews. Efectiv doar progresiștii leftisti pot comenta acolo

  18. Gogoasa se incerca a fi mereu si mereu umflata mai ceva ca vraja facuta de Papaiani in scena clasica din neuitatul lui film „ Un suris in plina vara ”. Textul incearca, repetativ ,sa perpetueze gogosa data cu naftalina atit de draga neamului .CCR s-a exprimat in clar si deciziile CCR sunt obligatorii .Teza cu pricina este mereu adusa in fata publicului doar spre a favoriza un fake jurnalistic . Probabil ca sustinatorii nu au vazut decit „ coperta „neintelegind nici pe departe continutul .Momentul aparitiei Tezei de doctorat nu poate fi atacat juridic ca si continutul ei .Plagiatul nu exista decit in mintea unora ce doresc a repeta la nesfirsit o minciunica .Peisajul mediatic este compromis tocmai de aceste repetate fakeuri ce se vor purtatoare de adevar .Cit despre o asa zisa indulgenta a Bruxellului urmata de fel de fel de presupuse fapte atribuite „etereul ” nu le putem asimila decit unor noi incercari de a aduce posibilitati, probabilitati,aparute sub forma unor noi gogosi de presa .Adevarul spus partial nu tine loc de adevar cum nici probabilitatea nu tine locul exactului .

  19. G4media, sa va fie rusine ca cenzurati la greu cu „Trimiti comentariul prea repede”!
    Cenzurati, desi cuvintele mele sunt din DEX!
    Rusine!

    Voi incerca toata ziua sa postez comentariul(l-am salvat), desi am mai patit-o, rusine!!!

  20. Poate odată cu asta termină și smintiții ăștia cu ipocrizia plagiatelor. Chiar ei au plagiat în lucrarile de diplomă, pun pariu.

    Singurii care nu au plagiat în România sunt cei fără facultate. 12 clase și mai jos.

  21. Asta va fi evaluarea 👎

  22. Europarlamentarii USR ar putea interpela Comisia Europeana, pe D-na Jourova, ar trebui sa spuna adevarul.

  23. România nu îndeplinea și nici acum după 15 ani nu îndeplinește condițiile de aderare la UE. Europa mereu a fost reticentă la a aplica măsuri drastice, de la ajutorul de care avea nevoie Stefan cel Mare până la relația recentă cu Rusia. Nu dau verdict, poate chiar o fi mai bine așa, cum om fi fost noi fără să fim în UE?

  24. G4media, sa va fie rusine!!!!
    Cenzurati la greu!

  25. Daca in Romania mai exista un singur website care dezvaluie derapajele puterii, este ca si cum nu ar mai fi niciunul. Noi citim si gandim si cateodata scriem ca sa ne gasim in treaba. In eter! Ce rost au toate acestea, ce se poate face mai mult. Cine, cum a declansat demonstratiile de acum cativa ani si acum nu mai o face? Chiar asa frica le este oamenilor maturi, tinerilor de un nou 10 august? Nu cred! Aici este altceva de dam numai din degetele pe tablelute si ne culcam pe urechea dreapta crezand ca o sa dormim bine! Tapalaga, multumesc pentru articol, dar te rog trimite-l la The Guardian sau la FAZ sau la NZZ

  26. Daca in Romania mai exista un singur website care dezvaluie derapajele puterii, este ca si cum nu ar mai fi niciunul. Noi citim si gandim si cateodata scriem ca sa ne gasim in treaba. In eter! Ce rost au toate acestea, ce se poate face mai mult? Cine, cum a declansat demonstratiile acum cativa ani si acum nu mai o face, nu mai poate sa o faca? Chiar asa frica le este oamenilor maturi, tinerilor de un nou 10 august? Nu cred! Aici este altceva! De dam numai din degetele pe tablelute si ne culcam pe urechea dreapta crezand ca o sa dormim bine! Tapalaga, multumesc pentru articol, dar te rog trimite-l la The Guardian sau la FAZ sau la NZZ sau la Die Zeit sau la DN. Sau unui jurnalist puternic si specialist in Europa de Est.

  27. Bulandra de UE, prezinnta PIESA DE AER „LIBER” -luminita” jurova „ca nu mai fura USELE, din octombrie-