G4Media.ro

Notele finale a cel puțin 4 elevi din București au fost modificate,…

Foto: Edupedu.ro

Notele finale a cel puțin 4 elevi din București au fost modificate, pe șest, fără nicio explicație publică, de către Ministerul Educației, după vizualizarea lucrărilor: trei în creștere, una în scădere / Instituția încalcă propria legislație

Mediile de admitere la liceu 2024 a patru elevi din București au fost modificate fără nicio explicație de către Ministerul Educației, scrie Edupedu.ro. Trei dintre ei au medii de admitere mai mari, față de mediile finale de la Evaluarea Națională, fii nd modificate după perioada de vizualizare a lucrărilor. Cazurile au fost semnalate de către un cititor Edupedu.ro pe adresa redacției. De exemplu, în cazul unui elev care a făcut contestație la proba de limba română, nota i-a fost crescută de la 8.35 la 8.45, însă pe site-ul de admitere elevul are nota 9.30 la Limba Română. Astfel ca a ajuns de la 8.67, media Evaluare Națională 8.67, la o medie de admitere de 9.10.

Pe ce bază a modificat Ministerul notele și mediile elevilor? Exista o procedură care să permită modificarea notelor finale?

Cum se calculează noua notă după contestație, potrivit ordinului de ministru privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru anul școlar 2023-2024:

Articolul 11 – „(1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.

(2) În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.

(3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.

(4) Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.”

Cei trei elevi au apărut cu media de admitere mărită și note modificate, după ce a trecut perioada de contestații, iar notele obținute după contestație ar fi trebuit să fie cele finale.

Notele au fost modificate după de au putut fi vizualizate lucrările, deși în procedura de vizualizare a pucrărilor disponibilă pentru toți participanții, se precizează clar că nu se mai poate cere nicio intervenție asupra lucrării și nici reevaluarea acesteia. Cu toate acestea, Ministerul Educației face pe șest cel puțin patru modificări în platforma de evaluare.

Vedeți articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează