G4Media.ro

Notre Dame: Doi martori despre posibila cauză a incendiului/ Cum au scăpat…

Sursa Foto: Pinterest

Notre Dame: Doi martori despre posibila cauză a incendiului/ Cum au scăpat statuile celor 12 apostoli și 4 martiri care împodobeau acoperișul

În investigațiile lor, anchetatorii francezi au inceput să audieze martorii incendiului care a distrus o parte a catedralei Notre-Dame din Paris. Printre acești martori, doi se arată deosebit de interesanți, potrivit “Le Parisien”. Este vorba de explicațiile agenților de securitate ai catedralei. Cei doi ar fi văzut primele flăcări la baza “săgeții”, dinspre Sena și și-ar fi dovedit spusele prin fotografii, scrie La Libre Belgique, citat de Rador.

“Le Parisien” mai arată că, pe la ora 18:15, când alarma de incendiu a început să clipească pe ecranele de control, o eroare informatică i-a dus pe agenți într-un loc greșit. Când au ajuns în sfârșit la focarul incendiului, luând un ascensor, agenții nu au putut decât să-și constate neputința, atât era de puternic deja focul.

Se studiază mai multe piste pentru a înțelege ce a produs acest incendiu. Confrații noștri parisieni vorbesc mai ales de un scurt-circuit care ar putea proveni de la unul din cele trei ascensoare instalate cu ocazia lucrărilor. Un incident din cauza sudurii ar fi, dimpotrivă, înlăturat de anchetatori.

Vor fi luate imagini din drone pentru a încerca să se reconstituie primele momente ale incendiului, a declarat un expert al poliției științifice pentru “Le Parisien”. Aceste fotografii și videouri ar putea permite, dacă au rămas suficiente elemente materiale, să înțelegem cum s-a propagat focul și unde se situa cu precizie focarul lui.

Statuile acoperișului catedralei Notre-Dame scapă de dezastru, cocoșul Săgeții a fost găsit

Cei doisprezece apostoli și cei patru evangheliști monumentali care împodobeau acoperișul catedralei Notre-Dame au scăpat la limită de incendiu, ele fiind trimise săptămâna trecută lângă Périgueux pentru a fi restaurate, iar cocoșul, considerat distrus, a fost găsit în moloz.

„Din păcate, cocoșul s-a topit”, a subliniat marți dimineața Patrick Palem, fostul CEO, încă consilier la Socra, compania din Marsac-sur-l’Isle (Dordogne) însărcinată cu restaurarea celor 16 statui de aramă realizate prin metaloplastie, având culoarea verde-gri şi datând din secolul al XIX-lea, care fuseseră demontate joia trecută din jurul Săgeţii.
Cocoșul săgeții urma să fie dat jos în iunie pentru a li se alătura, la rândul său, în atelierele Socra (Restaurarea și conservarea operelor de artă și a monumentelor istorice).

Acest cocoș, tot din aramă, adăpostea, potrivit Bisericii, moaștele sfinţilor Geneviève și Denis, patronii Parisului, precum și un fragment din coroana de spini a lui Hristos, menite să-i protejeze pe parizieni.

Restaurarea celor șaisprezece statui „este momentan oprită și amânată, nu mai este prioritară”, a declarat pentru AFP Patrick Palem, de 40 de ani specialist în restaurarea patrimoniului și acum consilier la Socra, compania pe care a vândut-o în luna octombrie a anului trecut.

Deocamdată, cei doisprezece apostoli se află într-un depozit, aliniaţi pe paleți de lemn, cu capetele odihnindu-se la picioarele lor, deoarece statuile au fost „decapitate” pentru a putea fi ridicate.

„Statuia a fost făcută de un atelier numit Monduit, care a creat şi Statuia Libertății din New York. Aceasta este tot din aramă metaloplastică şi fixată pe un cadru din oțel cu coloană vertebrală, ca şi noi. Adică, există o coloană vertebrală din oțel și o piele din cupru”, explică dl.Palem aflat în faţa unuia dintre apostoli.
Cei patru evangheliști sunt încă în cutiile lor de lemn.

Procesul de restaurare a statuilor a fost estimat de Socra la „aproximativ 400.000 de euro”, potrivit d-lui Palem. „Dar prioritatea o reprezintă acum un proiect pe scară largă – reconstrucția și renovarea catedralei Notre-Dame -, care ar putea dura între 15 și 20 de ani, probabil, pentru un cost de câteva sute de milioane de euro”, a estimat el.

Joia trecută, extragerea celor șaisprezece statui din jurul Săgeţii (turnul catedralei Notre-Dame) a dat naștere unei operațiuni spectaculoase cu elicoptere pe cerul Parisului.

Aceste lucrări au fost apoi transportate cu camionul până la atelierele Socra și urmau să-şi reia definitiv locul în 2022.
Ele au fost instalate în timpul reconstrucției săgeţii catedralei, desfășurată în 1859-1860 de către arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, care el însuși a fost reprezentat în catedrală ca Sfântul Thomas. Turnul original a fost construit în 1250, apoi demontat în anii 1786-1792.

Pentru Patrick Palem, „indiferent de calitatea reconstrucției și a renovării catedralei Notre-Dame, ea nu va mai fi niciodată la fel”. „Notre-Dame – a spus el, foarte emoţionat, – este un elefant despre care se credea că nimic nu-l va putea doborî vreodată”.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea/Gabriela Sârbu/ Sursa Foto: Pinterest

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Arta gotica impunatoare era valoroasa, nu coroana de spini, statuile sau donatia prostituatelor din 1200.

  2. Cei 12 apostoli și 4 evangheliști. Că martiri au fost cei mai mulți dintre apostoli.

    • Martiri sunt toti apostolii, pentru ca mor pe cruce pentru credinta in Isus Cristos!

  3. Arta gotica a luat nastere tocmai pentru a onora coroana de spini.

  4. chiar crede cineva ca aia chiar era coroana cu spini purtata de isus? ce sarlatani…

    • Contează dacă era sau nu? E mai valoroasă dacă e originală? Oare nu istoria în sine e cutremurătoare, e nevoie de dovezi materiale pentru a o susține?

    • Isus continua sa fie rastignit si astazi, exact prin astfel de oameni!

    • chestia cu existenta ramasitelor sau a coroanei lui Isus este inventata de biserica, nu cred ca undeva exista ceva autentic de 2000 de ani, este doar un truc al bisericilor cu scopul sa atraga masele de credinciosi. in general biserica nu poate sa demonstreze nimic, doar sa inventeze legende frumoase si sa astepte ca milioanele de credinciosi sa inghita momeala.

  5. At least 10 incidents of vandalism and desecration of Catholic churches have been reported across the Channel since the beginning of February.

    French Roman-Catholic newspaper La Croix International reported how the attacks on churches took place across France.

    Senseless acts included the desecration of altars, the defacing of Christ on the cross and in an extreme case, human excrement being spread across the walls of a holy place of worship.

    www[.]express[.]co[.]uk/news/world/1102958/christian-persecution-france-catholic-church-christianity-religion-edouard-phillipe-isis

    crestinii sunt persecutati in tarile arabe, presa „libera” sopteste ceva ?

    nope, ca sa nu ii supere pe musulmanii din ueSS – NUCLEUL EURABIEI

    https://twitter.com/jdbstormtrooper/status/1118400068116152320/video/1