G4Media.ro

Nou derapaj al Papei Francisc: Ucraina critică recentul discurs în care a…

Sursa foto:Twitter/Pontifex

Nou derapaj al Papei Francisc: Ucraina critică recentul discurs în care a lăudat imperiul țarist, calificând remarcile sale drept „propagandă imperialistă”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a atacat discursul papei.

„Acesta este genul de propagandă imperialistă, „legături spirituale” și „nevoia” de a salva „Marea Mamă Rusia” pe care Kremlinul le folosește pentru a justifica uciderea a mii de ucraineni și distrugerea a sute de orașe și sate ucrainene”, a declarat Nikolenko într-o postare pe Facebook, potrivit CNN.

Misiunea papei ar trebui să fie „tocmai aceea de a deschide ochii tinerilor ruși asupra cursului devastator al actualei conduceri rusești” și, în schimb, el promovează „ideile de mare putere rusească, care sunt, de fapt, motivul pentru agresiunea cronică a Rusiei”, a mai spus Nikolenko.

Suveranul pontif a ținut vineri un discurs video la cea de-a zecea Adunare a Tineretului Catolic din Rusia, desfășurată la Sankt-Petersburg, în timpul căruia i-a îndemnat pe aceștia să se considere pe ei înșiși ca fiind descendenți ai imperiului rus.

„Nu uitați niciodată moștenirea voastră. Sunteți urmașii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a conducătorilor, marea Rusie a lui Petru I, a Ecaterinei a II-a, acel imperiu – educat, de mare cultură și de mare umanitate. Nu renunțați niciodată la această moștenire”, a spus papa.

„Sunteți urmașii marii Mame Rusia, faceți un pas înainte cu ea. Și vă mulțumesc – vă mulțumesc pentru felul vostru de a fi, pentru felul vostru de a fi ruși”.

Anul trecut, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a comparat cu Petru cel Mare în timpul unei expoziții dedicate primului împărat rus, folosind comparația pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina.

„Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani”, a spus Putin la acea vreme. „La prima vedere, el se războia cu Suedia, luându-i ceva… El nu lua nimic, ci se întorcea. Așa a fost”. El a adăugat că nu a contat faptul că țările europene nu au recunoscut faptul că Petru cel Mare a preluat teritorii prin forță.

Aceste remarci au fost condamnate rapid de ucraineni, care le-au văzut ca pe o recunoaștere goală a ambițiilor imperiale ale lui Putin – și au fost subliniate din nou în această săptămână după discursul papei.

Sviatoslav Șevciuk, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, a declarat că Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare sunt „cele mai rele exemple de imperialism și naționalism rusesc extrem”, avertizând că cuvintele papei „ar putea fi percepute ca un sprijin pentru naționalismul și imperialismul care a cauzat războiul din Ucraina de astăzi”.

„Ca Biserică, dorim să afirmăm că, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, astfel de declarații inspiră ambițiile neocoloniale ale țării agresoare”, a spus Șevciuk.

Marți, Vaticanul a respins interpretarea cuvintelor papei ca fiind un elogiu adus imperialismului.

„Papa a avut intenția de a-i încuraja pe tineri să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea spiritualitate culturală și rusă, și cu siguranță nu de a exalta logica imperialistă și personalitățile guvernamentale, citate pentru a indica unele perioade istorice de referință”, se arată în comunicatul Vaticanului.

Comentarii controversate

Papa a fost criticat anterior pentru unele dintre comentariile sale cu privire la războiul Rusiei din Ucraina.

În comentariile publicate de ziarul italian La Stampa în luna iunie 2022, Francisc a spus că războiul „a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost prevenit”. El a spus că, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, s-a întâlnit cu „un șef de stat” care „era foarte îngrijorat de modul în care se mișcă NATO”.

Foto: Kremlin.ru

Războiul din Ucraina „poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”, afirmă Papa Francisc.

În luna august a anului trecut, papa a înfuriat Kievul referindu-se la comentatoarea politică rusă Daria Dughina, fiica filozofului ultranaționalist Alexander Dughin, ca fiind una dintre victimele „nevinovate” ale războiului, după ce a fost ucisă de o mașină capcană la periferia Moscovei.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe l-a convocat pe nunțiul apostolic în Ucraina, arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, pentru a discuta declarația lui Francisc, spunând că aceasta pune „pe nedrept” pe picior de egalitate „agresorul și victima”.

Oficialii ucraineni au declarat anterior că nu au „nicio cunoștință” despre o misiune de pace a Vaticanului pentru a rezolva conflictul cu Rusia, în urma afirmației papei de implicare în acest proces.

sursa foto: Andreas SOLARO / AFP

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu suveranul pontif la Roma în luna mai, când Francisc a asigurat „rugăciunea sa constantă” pentru pace și a subliniat necesitatea unor „gesturi umane” față de victimele războiului, potrivit Vaticanului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Rusia nu e altceva decat o natie de melteni

  2. Ce-ar fi ”pozitiv” în marea spiritualitate rusă ? Probabil cepele de pe turlele bisericilor. Încolo…imperialiști nemernici, niciodată sătui, veșnic ahtiați să acapareze ce-i al altuia.

  3. Papa este un om simplu, ce vine dintr’o zina a globului unde statul nazist rus e apreciat. De ce ne miram?