G4Media.ro

Nou plan al Comisiei Europene pentru reducerea migrației pe ruta est-mediteraneeană, cea…

Photo 66941383 © Anjo Kan | Dreamstime.com

Nou plan al Comisiei Europene pentru reducerea migrației pe ruta est-mediteraneeană, cea mai periculoasă cale pentru a ajunge ilegal în Europa / Colaborarea cu Turcia, esențială

Comisia Europeană a prezentat, joi, un plan de acțiune care privește ruta est-mediteraneeană de migrație ilegală și care conține măsuri operaționale legate de gestionarea migrației pe această rută, considerată cea mai periculoasă cale de a ajunge ilegal în Europa.

Acest plan vine în completarea planurilor de acțiune deja prezentate privind ruta Balcanilor de Vest, ruta central-mediteraneeană, ruta vest-mediteraneeană și ruta atlantică, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

Planul de acțiune cuprinde 29 de măsuri operaționale specifice, structurate în jurul a patru domenii principale:

  1. Prevenirea plecărilor neregulamentare, combaterea introducerii ilegale de migranți și asigurarea unor căi de migrație legală, prin:
  • consolidarea cooperării cu țările de origine și de tranzit din Asia și Africa și cu Turcia pentru a combate introducerea ilegală de migranți;
  • punerea în aplicare a măsurilor din setul de instrumente privind operatorii de transport;
  • crearea de oportunități pentru migrația legală, inclusiv prin parteneriate pentru atragerea de talente;
  • eforturi susținute pentru relocarea refugiaților care au nevoie de protecție internațională;
  • consolidarea cooperării dintre Europol, Frontex și Eurojust.
  1. Consolidarea gestionării eficiente a frontierelor de-a lungul rutei est-mediteraneene, inclusiv în țările de origine și de tranzit, prin:
  • sprijinirea capacităților de gestionare a frontierelor la granița de est a Turciei;
  • consolidarea și îmbunătățirea gestionării și controlului frontierelor, inclusiv la frontierele externe terestre și maritime ale UE;
  • intensificarea cooperării regionale cu partenerii din vecinătatea sudică;
  • încurajarea reînnoirii cooperării între Frontex și Turcia;
  • îmbunătățirea conștientizării situației la frontierele maritime, în cooperare cu Frontex.
  1. Consolidarea cooperării cu țările de origine și de tranzit în materie de returnare și readmisie. În consecință, Uniunea Europeană:
  • își va continua colaborarea cu Turcia pentru a promova punerea în aplicare deplină și eficace a Declarației UE-Turcia și a acordului de readmisie UE-Turcia;
  • va intensificarea returnările din UE;
  • va coordona acțiunile diplomatice comune cu țările terțe de origine și de tranzit, în special din Asia de Sud și din Africa.
  1. Asigurarea unei gestionări eficiente a migrației, îmbunătățirea procedurilor de azil și sprijin pentru crearea unei capacități suficiente de primire, prin:
  • sprijinirea statelor membre în asigurarea unei capacități adecvate de primire pentru copii și adulți;
  • alocarea de resurse naționale suficiente pentru gestionarea migrației;
  • accelerarea implementării transferurilor în cadrul mecanismului de solidaritate voluntară;
  • continuarea cooperării cu Turcia în vederea consolidării sistemelor sale de azil și de primire.

Acest plan de acțiune se bazează pe măsurile deja existente, cum ar fi setul de instrumente privind operatorii de transport, care abordează utilizarea mijloacelor comerciale de transport pentru a facilita migrația neregulamentară către UE, și pe diverse proiecte privind combaterea introducerii ilegale de migranți.

De asemenea, planul consolidează cooperarea dintre Comisie, agențiile UE (Frontex, EUAA, Europol) și autoritățile statelor membre în domeniul migrației și al gestionării frontierelor, precizează sursa citată.

Context. În 2022, au fost detectate 43.906 de treceri neregulamentare ale frontierei pe această rută, reprezentând o creștere cu 113% față de 2021. Grecia și Cipru au fost deosebit de expuse unei presiuni migratorii crescute în 2022, numărul sosirilor crescând cu 89% și, respectiv, 123% față de 2021. De asemenea, ruta dintre Turcia și Italia a fost afectată de sosirile în Italia înregistrând o creștere de 22% și depășind numărul sosirilor în Grecia.

Citește și Cea mai periculoasă rută de migraţie ilegală din lume pentru a ajunge în UE: Peste 2000 de persoane au dispărut doar în 2023

Photo 66941383 © Anjo Kan | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si uite asa, Turcia o sa fie primita in UE!

  2. își va continua colaborarea cu Turcia pentru a promova punerea în aplicare deplină și eficace a Declarației UE-Turcia și a acordului de readmisie UE-Turcia. Erdogan stie sa isi jooace cartea, e un om puternic, viclean, destept. Europa stie asta, Europa stie ca fara ajutorul Turciei, Bulgaria si Romania ar fi cotropite de musulmani.