G4Media.ro

Nou plan de combatere a traficului de persoane, publicat de Casa Albă:…

Nou plan de combatere a traficului de persoane, publicat de Casa Albă: focus pe categoriile vulnerabile

Administrația SUA a publicat recent noul plan național de acțiune împotriva traficului de persoane. La nivel global, 25 milioane de persoane sunt victime ale traficului de persoane și ale exploatării prin muncă iar câștigurile ilegale se ridică la 150 miliarde dolari anual, arată comunicatul Casei Albe. 

Administrația de la Washington anunță că a publicat noul Plan Național de Combatere a Traficului de Persoane. Fenomenul „erodează siguranța și sănătatea comunităților noastre și ale rețelelor de transport, securitatea granițelor, forța economiei și autoritatea legii”, arată comunicatul oficial. 

Comunicatul mai subliniază ce este nou în planul actualizat. „Traficul de persoane are impact disproporționat asupra celor mai vulnerabili și mai nevoiași membri ai societății. Planul actualizat răspunde acestui fenomen cu măsuri dedicate persoanelor, familiilor și comunităților dezavantajate. Astfel, Planul reflectă angajamentul Administrației privind egalitatea de gen și de rasă, cu acțiuni împotriva nedreptăților pe care le suferă comunitățile, mai ales grupurile dezavantajate. 

Eforturile împotriva traficului de persoane sunt legate direct de eforturile de a rezolva inechitățile pentru grupurile marginalizate, mai arată documentul administrației de la Washington. Aceste comunități au parte adesea de inechitate socială și economică și membrii lor suferă diferite forme de abuzuri. În consecință, aceștia pot fi mai vulnerabili în a deveni victime ale traficului de persoane.”

De asemenea, Planul reflectă angajamentul administrației privind drepturile lucrătorilor și eliminarea exploatării prin muncă în lanțurile globale de furnizori, pe care pandemia COVID 19 a accentuat-o parțial din cauza nesiguranței locurilor de muncă, întreruperii lanțurilor de furnizare și exploziei de cerere pentru produse și servicii medicale. 

Planul mai include o componentă importantă privind migrația. „Trebuie să ne asigurăm că mijloacele imigrației legale oferă alternative sigure”. 

Comunicatul integral, aici.

 

România: actualizarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane, criticată de organizațiile din domeniu 

În 25 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 861/2018 pentru aprobarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022 și a Planului național de acțiune 2018-2020 pentru implementarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022.

Pe data de 26 august 2021, Rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane (RoITP) și partenerii săi „au solicitat Guvernului României să nu adopte proiectul de HG, care primise aviz negativ și din partea CES, deoarece aceste modificări conduc la un regres major în materia luptei împotriva traficului de persoane într-o perioada în care toate forurile internaționale ce monitorizează acest domeniu consideră că Guvernul României „nu îndeplinește standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane”. România este statul UE care oferă cele mai multe victime în plan internațional și peste 50% dintre victimele identificate la nivel intra-comunitar, cu un număr de minori ce a crescut de 10 ori în numai 2 ani, conform Raportului UE din 2020.”

Informații detaliate, pe pagina European Center for Legal Education and Research (ECLER)

***

Material publicat în cadrul proiectului STOP-ATce abordează componente de informare și conștientizare a pericolelor traficului de persoane, alături de training-uri în vederea îmbunătățirii accesului la justiție eficace și la servicii de calitate a victimelor traficului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. sursa nr 1 de badante si producatoare este conectata la valorile mondiale!

    la o agentie de work&travel din Buc am vazut servicii cu 3 dolari pe ora

    daca vine omicron, iar se face Antol la aeroport la Cluj

  2. Este timpul sa imbratisam valorile europene si euro atlanrice si sa mai facem un pas spre familia tarilor civilizate prin adaptarea legislatiei astfel incat traficul de persoane sa fie impiedicat.