Noua bază navală rusă din Marea Neagră alarmează Georgia
La începutul lunii noiembrie, 50 de parlamentari georgieni din opoziție s-au adresat statelor membre ale NATO și UE, solicitând o poziție unitară împotriva planului Rusiei de a stabili o bază navală permanentă în regiunea separatistă georgiană Abhazia, transmite BBC.
Planurile Kremlinului au stârnit temeri că baza ar putea antrena Georgia, care speră să intre în UE, în războiul Rusiei din Ucraina și ar putea afecta planurile Tbilisi de a construi un port la Marea Neagră.
„Condamnăm în unanimitate și cu fermitate ocupația, militarizarea și alte acțiuni ale Rusiei care vizează anexarea regiunilor ocupate ale Georgiei, a căror nouă expresie este deschiderea unei baze navale rusești permanente în portul Oceamcira„, se arată în declarația parlamentarilor.
Cu câteva săptămâni înainte, liderul de facto al Abhaziei, Aslan Bzhania, confirmase că a fost semnat un acord cu Kremlinul privind o bază navală permanentă în portul Oceamcira din Marea Neagră.
Abhazia este recunoscută la nivel internațional ca parte a Georgiei, dar se află sub controlul forțelor rusești și separatiste încă din anii 1990.
Ministerul georgian de externe a condamnat planul Rusiei ca fiind „o încălcare grosolană a suveranității și integrității teritoriale a Georgiei”, deși autoritățile de la Tbilisi au minimizat importanța bazei navale permanente, descriind-o ca nefiind o amenințare iminentă.
BBC Newsnight și BBC Verify au analizat imaginile din satelit care indică noi lucrări de dragare și construcție în port, de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Potrivit administrației de facto a Abhaziei, lucrările de dragare au însemnat că Oceamcira poate găzdui acum nave de marfă mai mari, cu un volum de deplasare de până la 13.000 de tone.
Agenția de informații a Ucrainei susține că lucrările au ca scop să permită navelor de luptă ale Flotei rusești din Marea Neagră să folosească Oceamcira ca port.
Dacă Rusia ar folosi Oceamcira pentru a ataca Ucraina sau dacă Ucraina ar alege să țintească navele militare rusești de acolo, atunci Georgia ar deveni parte a războiului, spune Natia Seskuria de la Royal United Services Institute.
„Dacă Putin are nevoie ca Georgia să fie implicată sau, într-un fel, să fie târâtă în acest război, o va face dacă este în interesul său și are toate capacitățile de a pune presiune asupra Georgiei, din păcate”, a spus ea.
Există, de asemenea, îngrijorări că propriile planuri ale Tbilisi pentru un mega-proiect de infrastructură pe coasta Mării Negre ar putea fi împiedicate.
Un port de mare adâncime din Anaklia este cel mai apropiat oraș georgian de Abhazia controlată de Rusia.
Proiectul de la Anaklia este considerat vital pentru stimularea comerțului de-a lungul așa-numitului Coridor Mijlociu, cea mai rapidă rută de livrare a mărfurilor între Asia și Europa.
Această rută evită utilizarea Rusiei ca mijloc de transport terestru, iar Banca Mondială a estimat că ar putea înjumătăți timpul de călătorie și tripla volumul schimburilor comerciale până în 2030.
„Chiar dacă vor începe să construiască baza din Oceamcira, le va lua cel puțin trei ani”, a declarat pentru BBC Nikoloz Samkharadze, șeful Comisiei pentru relații externe din Georgia. „Suntem concentrați pe amenințările iminente, și nu pe amenințările care ar putea veni în viitor”.
El spune că guvernul se concentrează mai mult pe cetățenii georgieni care sunt uciși sau răpiți de forțele rusești în apropierea liniei de ocupație care separă Georgia de teritoriile sale separatiste Abhazia și Osetia de Sud.
Kremlinul se opune de mult timp acestui proiect, considerându-l un proiect american, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că submarinele marinei americane ar putea acosta acolo.
Dar, în timp ce Georgia are o populație în general pro-UE, guvernul său are o relație complexă cu Moscova.
În 2020, guvernul georgian a anulat un contract pentru construirea portului de mare adâncime, care fusese atribuit unui consorțiu susținut de bănci și investitori occidentali.
Mamuka Khazaradze, care a condus consorțiul inițial de dezvoltare Anaklia, spune că guvernul de la Tbilisi a amânat dezvoltarea portului pentru a liniști Moscova.
„Cea mai mare problemă pe care o avem cu acest guvern [este că] servește interesele rusești, pentru că Anaklia nu este în interesul Rusiei să fie construită”, a spus el. Iar dovada este baza rusă care se construiește la doar 30 km pe coasta Mării Negre.
Consorțiul său a dat în judecată guvernul georgian într-un arbitraj internațional.
„Am dragat cinci milioane de metri cubi de nisip, la o adâncime de 11 metri. Am introdus 3.500 km de conducte”, a declarat Khazaradze, care conduce partidul de opoziție Lelo.
Guvernul georgian a insistat că planul portului de mare adâncime va fi reluat, iar oferta câștigătoare va fi anunțată în curând.
Nikoloz Samkharadze, care prezidează Comisia parlamentară pentru afaceri externe, a declarat că acuzațiile potrivit cărora guvernul său ar fi pro-rus sunt „absurde”.
„Cum naiba poate un guvern pro-rus să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, să obțină un regim fără vize cu Uniunea Europeană și statutul de candidat la Uniunea Europeană?”. a declarat Samkharadze.
Dar el a spus că Tbilisi este obligată să pășească cu grijă în relația cu vecinul său nordic.
„Am avut trei războaie cu Rusia în ultimii 30 de ani. Nu avem umbrela de securitate a NATO. Nu avem solidaritatea economică a UE”.
El a sugerat că Rusia se folosește de Oceamcira pentru a amenința Georgia cu privire la ambițiile sale de a adera la UE.
O decizie finală privind statutul de țară candidată la UE în privința Georgiei este așteptată la summitul din decembrie, care va avea loc săptămâna aceasta.
„Rușii… se folosesc întotdeauna de cel mai bun moment pentru a submina în primul rând stabilitatea Georgiei și, în al doilea rând, eforturile Georgiei de integrare europeană”, a spus el.
„Ei încearcă să le arate partenerilor noștri europeni și americani că sunt stăpâni în Caucazul de Sud, astfel încât pot face tot ce vor.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank