Noua destinație preferată de sute de mii de ruși: Daghestan, o republică săracă din munții Caucazului, împărțită în 30 de etnii
Daghestan, o republică autonomă cu 3 milioane de locuitori, împărţiţi în 30 de etnii, situată în regiunea muntoasă a Caucazului, a devenit de mai bine de un an una dintre cele mai populare destinaţii turistice pentru ruşi, scrie Info Sud-Est.
Suspendarea zborurilor către Turcia, restricţiile impuse la intrarea în majoritatea statelor Uniunii Europene, carantina statelor asiatice turistice (Thailanda, între ele) dar şi veniturile din ce în ce mai modeste ale majorităţii ruşilor au transformat un teritoriu de 50.000 de kilometri pătraţi, vecin Ceceniei, zguduit de insurgenţă islamistă şi războaie civile până acum câţiva ani în cea mai dinamică piaţă turistică din Federaţia Rusă.
Dacă în 2019 în hotelurile şi pensiunile din Daghestan au fost cazaţi 620.000 de turişti iar în 2020 peste 800.000, în primele luni ale lui 2021, şi în special în vacanţa de 10 zile de la începutul lunii mai, decisă de preşedintele Vladimir Putin, în republica din Caucaz au sosit aproximativ 500.000 de persoane.
Cotidianul moscovit de limbă engleză „The Moscow Times” scria la 4 mai că pe aeroportul din Mahacikala, capitala Daghestanului, zborurile dinspre şi spre Federaţia Rusă sunt rezervate până la sfârşitul verii. Nicăieri în republică, mai scrie ziarul, nu se găsesc locuri de cazare în pensiuni şi hoteluri. În decembrie 2020, şeful agenţiei naţionale ruse de turism (de stat) a desemnat Daghestanul drept una dintre puţinele regiuni care au înregistrat o creştere turistică majoră.
Republica autonomă Daghestan a fost confruntată, după dizolvarea URSS, cu războaie civile între grupurile islamice radicale şi trupele ruse, cu nenumărate atentate teroriste şi cu disiparea autorităţii civile.
Una dintre cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse, Daghestan nu dispune nici de infrastructură modernă şi nici de o economie performantă. Ruşii constituie aici doar 4% din totalul populaţiei iar comunităţile etnice sunt supuse mai degrabă regulilor de clan decât celor stabilite de legislaţia de la Moscova.
Abia în 2017 Aleksandr Bortnikov, directorul serviciului de securitate internă al Federaţiei Ruse, FSB, a anunţat oficial „lichidarea” ultimilor militanţi islamişti din Daghestan.
Citește articolul integral pe Info Sud-Est.
sursa foto: Pixabay/ Виктория Заскалько
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii