G4Media.ro

Nouă din zece antreprenoare nu vor aplica în Programul „Femeia Antreprenor 2024”,…

Foto: Pixabay

Nouă din zece antreprenoare nu vor aplica în Programul „Femeia Antreprenor 2024”, potrivit unui sondaj de opinie

Nouă din zece antreprenoare din România nu vor aplica în Programul „Femeia Antreprenor 2024”, deoarece îl consideră „puţin avantajos”, relevă rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Antreprenoare.

Potrivit sursei citate, mai mult de 60% dintre cele peste 15.000 de antreprenoare care fac parte din asociaţia de profil au menţionat faptul că nu aplică în program din cauză că sunt prea multe condiţii şi restricţii, transmite Agerpres.

„În opinia celor mai multor antreprenoare din ţară, programul Femeia Antreprenor 2024, care are ca scop susţinerea şi dezvoltarea afacerilor deţinute de femei, nu reuşeşte să atragă interesul majorităţii antreprenoarelor pentru că sprijinul financiar şi facilităţile oferite sunt prea limitate. De asemenea, sondajul nostru mai arată că pentru 25% dintre ele aportul propriu de 30% din suma pentru care aplică este prea mare, iar peste 15% îl consideră mai puţin avantajos per total faţă de alte programe de finanţare sau alte metode de a obţine fonduri nerambursabile”, a explicat, într-un comunicat de presă, Carmen Mihalca, antreprenor şi fondatoarea Asociaţiei Antreprenoare.

De asemenea, româncele antreprenor au menţionat că aleg din mai multe motive să nu aplice la Programul „Femeia Antreprenor” 2024, printre care se află şi faptul că suma pe care o pot primi este mai mică decât prin alte programe.

Totodată, multe dintre antreprenoare susţin că nu văd scopul acestui program, comparativ cu alte programe cum ar fi Start-Up Nation. În plus, unele antreprenoare care activează sub formă de PFA se simt discriminate în contextul în care „Femeia Antreprenor” finanţează IMM cu angajaţi.

Întrebate cât de favorabil este mediul fiscal şi de business femeilor din România, peste 33% dintre ele au răspuns că este un nivel mediu, iar 25% că este puţin favorabil, respectiv 25% încurajant. O pondere de peste 8% au afirmat că mediul fiscal şi de afaceri nu este deloc favorabil, chiar descurajant.

Conform asociaţiei, persoanele care doresc să se înscrie în programul „Femei Antreprenor 2024” trebuie să atingă un anumit punctaj minim pentru a fi eligibile, iar firmele lor să îndeplinească următoarele criterii principale: firma este înfiinţată înainte de 31 decembrie 2021 şi să aibă activitate pe teritoriul României; firma să fie o IMM, întreprindere autonomă, cu capital social integral privat; cel puţin 50% din firmă să fie deţinută de o femeie; firma să nu aibă datorii la bugetul de stat; să nu depăşească plafonul de minimis de 300.000 de euro pe durata ultimilor trei ani pentru o întreprindere unică; firma să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii; să vină cu un aport de cel puţin 30% din suma pentru care aplică; să angajeze cel puţin două persoane cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanţare şi menţine locurile de muncă ocupate cel puţin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT.

Antreprenoarele din România se pot înscrie în program până pe data de 12 septembrie 2024. Finanţarea totală de anul acesta este de 200 milioane de lei (40 milioane de euro), fiind estimat un număr de o mie de beneficiare.

Fondată în anul 2018, Comunitatea Antreprenoare are drept scop schimbarea mentalităţii şi prejudecăţi privind rolul femeii în societate şi de a încuraja şi a sprijini femeile să îşi urmeze visul de a fi antreprenoare şi de a dovedi că pot aduce o contribuţie semnificativă mediului de business românesc.

În prezent, Asociaţia are peste 15.000 femei-antreprenor cu afaceri în diverse domenii în mai multe oraşe din ţară şi din diaspora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. A lua bani de la stat = a-ți pierde libertatea! După ce-ți dă un ban statul român, are impresia că ești proprietatea lui și afacerea ta acum este a lui. Îți vor da modificări zilnice, birocrație, frecuș. Cel mai bine înțelegeți ce vreau să spun ca entități private, dacă sunt neclar, programul casa verde. Statul a dat niște bani pentru panouri. După o vreme vine statul și dă „lege” să ai baterii. Eu nu discut acum că e rău sau bine să ai baterii, ci cu ce drept îți spune asta și te obligă statul. Este un abuz, dar blând pe lângă abuzurile pe care ti le va face statul odată ce iei bani de la el ca firmă! Oricum in Romania a avea firmă privată este a fi sclav pe plantația specialilor iar dacă ai mai luat și bani de la stat deja esti red flag!