G4Media.ro

Noua ”diplomație a gazului” american în Europa / Statele Unite sar în…

Foto: Energy.gov

Noua ”diplomație a gazului” american în Europa / Statele Unite sar în ajutorul Europei, foarte dependentă de gazul rusesc, și o alimentează cu gaz lichefiat

În decembrie 2021, când Rusia începea să maseze trupe la frontiera cu Ucraina, Minerva Chios, o navă-transport de GNL din Louisiana aflată în mijlocul Oceanului Indian, a făcut cale întoarsă în direcția Europa, prin Canalul Suez.

La fel s-a întâmplat și cu Maran Gas Vergina, din Delaware, care se apropia de strâmtoarea Malacca: s-a întors pentru a descărca gazul în Turcia. Nava Marvel Crane, care urma să folosească Canalul Panama pentru a porni spre Asia, s-a îndreptat brusc spre Spania.

Bătrânul Continent, atât de dependent de gazul rusesc, a devenit brusc atractiv, iar armatorii și-au deturnat încărcăturile către cei mai buni cumpărători.

Aceste devieri de traseu în largul oceanelor sunt marginale în aprovizionarea Europei. Potrivit Wall Street Journal, 40% din importurile /de hidrocarburi/ ale Uniunii Europene din 2019 au venit din Rusia, 22% din Norvegia, 7,2% din Algeria și 4,6% din Qatar. Statele Unite sunt nou venite în club.

Datorită exploatării șisturilor bituminoase, SUA au devenit principalul producător mondial de hidrocarburi, depășind Arabia Saudită și Rusia. Statele Unite au început să-și exporte producția începând cu 2016, când președintele Obama a abolit o interdicție de export ce data din 1975, după primul șoc petrolier produs de OPEC. La șase ani de la expedierea primului lor transport de GNL, americanii ar urma să devină principalii exportatori de GNL în 2022, înaintea Qatarului și Australiei, datorită deschiderii de noi terminale în Texas și Louisiana.

Statele Unite, care trimite jumătate din exporturile sale către Asia, sar acum în ajutorul europenilor, valoarea transporturilor crescând de patru ori într-un an (5 milioane de tone în ianuarie).

Americanii speră în special să împiedice inaugurarea în 2022 a gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să aprovizioneze Germania pe sub Marea Baltică, fără a trece prin Ucraina. „Dacă Rusia invadează Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2.

Îi vom pune capăt”, a avertizat Joe Biden în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu cancelarul german, pe 7 februarie, asigurând că are mijloacele pentru a face acest lucru. „Vă promit că suntem capabili să facem asta”, a spus președintele SUA. Olaf Scholz a răspuns cu o ambiguitate perfectă: „Vom fi uniți. Vom acționa împreună. Și vom lua toate măsurile necesare”.

Pentru ca Europa să scape de dependența de gazul rusesc, mai trebuie să fie echipată și cu infrastructura necesară. Germania nu are momentan un terminal GNL, dar caută soluții. „Gazul lichefiat este o soluție alternativă la importul de gaz rusesc”, a explicat purtătorul de cuvânt al cancelarului Scholz, amintind că „mai multe proiecte” pentru terminale se află în lucru în nordul țării.

„Consolidarea securității aprovizionării”

Una dintre cele mai avansate țări europene în această direcție este Polonia, care a dorit foarte mult să se elibereze de dependența de Rusia. Încă din 2006, a început să construiască un terminal GNL la Marea Baltică, care a intrat în funcțiune în 2016. Polonia a încheiat apoi acorduri de aprovizionare pe termen lung cu companii americane precum Cheniere Energy și Sempra Energy.

Franța are infrastructură GNL, dar exploatarea ei este în contradicție cu discursul privind clima și gazele de șist. Engie intenționează să semneze un contract pe 20 de ani, în valoare de 7 miliarde de dolari, pentru a cumpăra GNL de la NextDecade din Texas. Dar guvernul francez, care deține o treime din Engie, a sabotat proiectul în toamna trecută.

La nivel european, preocupările pentru mediu pălesc brusc în favoarea securității aprovizionării cu gaze, după cum reiese dintr-un comunicat de presă al președintelui american Joe Biden și al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de la sfârșitul lunii ianuarie.

„Statele Unite și Uniunea Europeană lucrează împreună pentru a aproviziona (…) UE cu gaze naturale (…), pentru a evita șocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă în Ucraina”, au afirmat cei doi oficiali, considerând că „GNL poate (…) permite trecerea la un nivel net zero al emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Devierea transporturilor spre Europa

Pe 7 februarie, la Bruxelles, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a oferit serviciile: „Când Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina în 2009, oamenii au murit de frig. Și atunci când aprovizionarea cu energie eșuează, economiile se clatină. Suntem hotărâți să împiedicăm ca acest lucru să se întâmple din nou”.

Diplomația gazelor nu este nouă. În timpul mandatului lui Donald Trump, în martie 2019, la Houston (Texas), Mike Pompeo, pe atunci secretar de stat, denunța dependența în care Rusia și Iranul plasau anumite țări cu ajutorul hidrocarburilor lor și propunea cumpărarea de la… SUA. „Noi nu exportăm doar energie americană. Exportăm sistemul nostru de valori comerciale către prietenii și partenerii noștri”.

Statele Unite își mobilizează aliații producători și consumatori pentru a devia transporturile către Europa. După ce a cerut Qatarului, al cărui emir se afla în vizită la Washington la începutul lunii februarie, să îi ajute pe europeni, administrația Biden a cerut Japoniei să cedeze o parte din importurile sale de GNL.

Tokyo este, după Beijing, al doilea mare importator mondial de GNL (74 de milioane de tone). Cantitatea cedată va fi probabil limitată, având în vedere nevoile Japoniei. Potrivit AFP, ministrul nipon al economiei, Koichi Hagiuda, a menționat situația energetică „dificilă” a țării sale, dar a explicat că Tokyo dorește să răspundă apelului Statelor Unite și al Uniunii Europene.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. In titlu : “ Statele Unite sar în ajutorul Europei”
    In articol:” Bătrânul Continent, atât de dependent de gazul rusesc, a devenit brusc atractiv, iar armatorii și-au deturnat încărcăturile către cei mai buni cumpărători.”
    Nimic nu e pe gratis in lumea energiei.Totul e despre bani. De aia și platim “certificate de carbon”, pentru energia verde și “gratuită”. Știu, sunt sosocar putinist și sputnicar.

    • Certificatele de carbon se platesc de catre instalatiile care emit carbon pentru dreptul de a emite, nu pentru energie verde. Mai incearca

    • Ia cere o factura de curent de la părinți și uita-te pe ea. O sa vezi o rubrica “certificate” verzi. Sau tu consideri ca ce îți vine pe cablu de la enel e produs de răsuflarea unor unicorni magici si roz și “instalațiile” nu îți refactureaza costurile?

    • There ain’t no such thing as a free lunch……… nimic nu e gratis in toata lumea ! Tu muncesti pe gratis ? Implementarea energiei verde are costuri ……… crezi ca exista asociatii de binefacere care sa doneze aceasta tehnologie ???

    • test
      (de ce nu merg postările?)

    • Important
      c.a.u.t.a.t.i pe C.o.n.t.r.i.b.u.t.o.r.s articolul din cincisprezece februarie pe tema gazelor
      comentariul de la ora optsprezece treizeci și cinci, acela cu invenția producerii energiei electrică din valurile mării

  2. Și ne mai întrebăm de ce s-a scumpit gazul in UE, când ăștia in locul gazului care vine pe țeavă le bagă nemților pe gât un gaz extras de la mama dracului și adus pe mare.

    • gazul s-a scumpit dearece putin a scazut livrarie si a crescut pretul astfel incat gazul american a devenit rentabil. cand putin va creste livrarile, pretul gazului in UE va scadea si gazul american nu va fi rentabil si nici nu va fi nevoie de el. dar deocamdata piticul cracanat si-a ratat planul cu santajul energetic.

  3. Ooops! Adică la iarnă Putin va fi și fără 25% din buget si fără gaz (că-l dă Chinei la jumătate de preț) si fără pârghie de șantaj pe UE??? 😏

  4. Cît cost gazul muricanilor? Nu de alta dar când citim „Exportăm sistemul nostru de valori comerciale către prietenii și partenerii noștri” ne aducem aminte de Bechtel. De tigăile F16….

    • Prefer oricând “tigăile f16” in mâna noastră in locul rușilor la granița. Așa ca mai ușor cu “valorile comerciale” de la răsărit.

    • Pai e destul de clar cat costa, acum dupa ce au crescut rusii pretul de 4-6 ori e mai ieftin si imediat au inceput sa vanda americanii, daca Putin da iar drumul la robinet scade pretul si nu se mai merita sa iei din america.

    • Atunci sa reconditionam epavele de MIG-21 …….. o sa iasa ca noi …… tot se apropie campania de primavara….vor fi perfecete pentru arat !

  5. Era „ajutor” dacă era mai ieftin. Dar…….

  6. Americanii „sar in ajutor” :))) e pe gratis ma luati toti. Si tineti minte voi nu faceti afaceti cu rusii si chinezii ca sunt rai si comunisti; facem doar noi americanii si astia din Europa de vest :)))

  7. Sal,Huraaaaa mai fac ceva bani aliatiiiiii nostri.

  8. Să nu ne facem iluzii genul asta de aprovizionare nu poate înlocui țeava dar ideea este bună pentru diversificare și pentru o poziție în negocierile pentru gaz din est. Cine vrea exclusiv, gaz pe „drujbă” de la ruși, da e sosocar. Eu nu vreau așa „drujbă”, prefer să-l iau mai scump plimbat prin Germania mai întâi. Da, nimic nu e gratis, prefer sa las banii in occident decât în Orient. Nu vreau că odată cu gazul ieftin să import pe lângă el și un model de societate oriental. Și așa suntem noi destul de orientali! Nu vruseram fracturare, exploatare la marea neagră nu vrem, reactoare nucleare nu vrem…Dar noi ce vrem?! „Drujbă”?!

  9. :)))) propagandă