G4Media.ro

Nouă facultăți din cadrul UBB fac cursuri online, dar rectorul le cere…

Sursa foto: G4Media.ro

Nouă facultăți din cadrul UBB fac cursuri online, dar rectorul le cere părinților să-și trimită copiii la Cluj: E o investiție pe care o aveau planificată. Dacă vin la Cluj, nu înseamnă că stau izolați pe laptopuri. Vor fi multe activități față în față

Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare Universitate din România ca număr al studenților și-a făcut propria strategie în privința începerii anului universitar de la 1 octombrie. Mai multe facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai vor face cursuri exclusiv online. Alte specilizări se vor face în sistem hibrid, iar unele se vor face prin prezența fizică. Rectorul Daniel David atrage atenția că măsurile aflate în vigoare se pot modifica în funcție de situația epidemiologică de la nivelul Clujului.

*Numărul locurilor din căminele UBB a fost redus la o treime. Din 6700 de locuri disponibile, UBB-ul păstrează 2000 pentru cazarea studenților.

*9 facultăți din cadrul UBB vor face cursuri și seminarii online: Matematică și Informatică, Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Drept, Litere, Istorie și Filosofie, Geografie, Studii Europene, Business, Sociologie și Asistență Socială.

Mulți sunt nemulțumiți și spun că sistemul ales este nedrept, iar prezența fizică la facultate nu poate fi suplinită online. Unii își pierd chiriile pentru care au plătit ani de zile sute de euro. Alții, aflați în anul 1, spun că au apucat deja să plătească sume importante în avans pentru a-și rezerva apartamente începând cu data de 1 octombrie, iar acum se văd nevoiți să rămână acasă fiindcă părinții nu sunt dispuși să le suporte cheltuilele lunare care vizează strictul necesar – cazare și alimentație, pe lângă alți bani de cheltuială și taxe de învățământ care ajung la zeci de mii de lei pe an.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, afirmă că situația „poate fi neplăcută, dar nu poți ca în condiții de pandemie să te comporți ca și cum pandemia nu ar exista”.

Sursa: G4Media.ro

Rectorul susține însă că și studenții facultăților care își vor desfășura activitatea online vor avea parte de activități cu prezență fizică: „Pentru a nu lăsa de izbeliște viața studențească și mediul universitar, le-am spus tuturor decanilor să oraganizeze mereu simpozioane, cercuri studențești, cercuri de studiu. Vor fi activități academice și dincolo de laptop, dincolo de acest sistem online. Și dacă stăm să ne gândim bine, cursurile nu erau obligatorii nici în perioada ante-pandemie. Mai lipseau studenții și înainte.”, a declarat David pentru g4media.ro.

În privința locurilor din căminele UBB, acestea au fost reduse substanțial. Normele de sănătate publică prevăd ca fiecare cameră să aibă toaletă proprie, iar înăuntru nu pot sta mai mult de două persoane. Universitatea Babeș-Bolyai oferea 6700 de spații de cazare până anul trecut. Cu noile rigori, numărul a fost redus la 2000.

„Am avut mai multe discuții cu DSP-ul, cu specialiști din sănătate publică și acestea sunt condițiile. Sunt multe constrângeri. Oricât de imporant e învățământul, sănătatea este pe primul loc. Pierdem câteva mii de studenți, care nu mai au loc în cămine, dar nu avem ce să facem. Eu și așa am emoții cu anul universitar. La Cluj sunt zeci de mii de studenți, poate lumea uită lucrul acesta. Mi-e teamă, recunosc, să nu apară o explozie de cazuri. Să nu începem cu sistemul hibrid, mă refer aici la facultățile care merg pe acest sistem – și să fim nevoiți să trecem totul online după două-trei săptămâni. Să nu uităm că începe și sezonul gripal. Scenariile pe care le avem sunt adaptabile în funcție de situația epidemiologică din Cluj. Situația se poate agrava. Sper să nu fim nevoiți să luăm măsuri mai severe.”

Unii studenți sunt nemulțumiți fiindcă riscă să își piardă chiriile pentru care au plătit sute de euro câte doi ani la rând.

Andrei, din Deva, student la Drept

„Eu nu sunt angajat, că am mers mereu la școală, la cursuri, la tot. Dau 300 de euro pe lună pe un apartament cu o cameră. Ai mei mi-ai zis că de ce să mai merg acum la Cluj, dacă tot se fac online cursurile? Eu am stat doi ani în același loc, acum o să-l pierd dacă nu vin. Îi înțeleg și pe părinți. Adică de ce-ai plăti ceva ce poți să nu plătești?”

Unii studenți din anul I sunt și mai descumpăniți. Marius din Satu Mare se pregătea să vină la Științe Economice la Cluj, când a aflat că totul se va ține online. A umblat cu părinții după o chirie în Cluj, plătind și avans pentru a ocupa o garsonieră împreună cu alt coleg, din data de 1.

„Abia așteptam să vin în Cluj, iar acum nu știu dacă mă mai lasă ai mei, cam strâmbă din nas. Că pot sta acasă, că e scumpă Clujul. Că și așa plătesc taxă. Acum și chiria 150 de euro, plus bani de mâncare, de cheltuială. Plus taxe de școlarizare, se-adună. Dar voiam să vin aici, că-i oraș fain. Am și colegi care vin. Pe lângă școală ne și distrăm, nu? Mai schimbi mediul, îți faci viața ta. O iei de la zero, departe de casă. ”

Rectorul Universității Babeș-B0lyai îi sfătuiește pe părinți să-și țină copiii la Cluj, deși costurile sunt foarte mari.

„Cei care și-au luat chirie sau aveau de gând să își ia, evident că îi sfătuiesc să vină la Cluj. Vor fi activități academice, nu doar acele cursuri online. Părinții care aveau de gând să facă această investiție pentru copiii lor, să o facă. Copiii lor vor intra în cultura universitară a UBB-ului. Viața studențească va continua în Cluj-Napoca, e o etapă atât de importantă în viața oricărui student care vine aici. Clujul are coloratură academică, încercăm să păstrăm asta, dar nu vrem să punem nici în pericol pe nimeni, oricât de mult ținem la educație. Dar dacă tot aveau planificat să vină la Cluj, să vină. Dacă n-ar fi fost pandemie, părinții i-ar fi trimis, ar fi făcut acest efort. Faptul că vin în Cluj nu înseamnă că vor sta izolați. Se vor vedea unii cu alții la diverse activități, vor ieși în oraș, vor socializa și vor fi diverse activități academice.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Buna ziua domnu Guta. Sotia dvs cum trebuie sa procedeaza, ca studenta cu v-a fost? sau ca directoare, in institutia care cu onor o conduceti, care este!

    • bre, #kondensatorilor, dupa atatea „iesiri in dekor” (nerespectand regulile KOVID 19TOAMNA) ale celor care ne conduc ca pe sclavi

      nu va dati seama ca totul e umflat cu pompa ?

      ia luati aminte de toate gogoritele pe care ni le-a vanturat MSM din 1999

      poate o sa intelegeti intr-o buna zi ca stresul constant scade imunitatea

      1999 / 2000: Y2K is gonna kill us all.
      2001: Anthrax is gonna kill us all.
      2002: West Nile Virus is gonna kill us all.
      2003: SARS is gonna kill us all.
      2005: Bird Flu is gonna kill us all.
      2006: E. coli is gonna kill us all.
      2008: The bad economy is gonna kill us all.
      2009: Swine Flu is gonna kill us all.
      2012: Mayan “End of the world” is gonna kill us all.
      2013: North Korea is gonna kill us all.
      2014: Ebola is gonna kill us all.
      2015: ISIS is gonna kill us all.
      2016: Zika is gonna kill us all.
      2017: Fake news is gonna kill us all.
      2019: Measles is gonna kill us all.
      2020: Coronavirus is gonna kill us all.

      dar ce sa vezi ? inca mai traim !

      FRICA NU ESTE REALA

      youtu[.]be/wSKzLtRzY78?t=15

  2. Dada,sa vina la Cluj copiii,pt. ca mafia imiboliara sa nu moara,preturile sa ramana cele mai mari din tara.

  3. Venitul la Cluj chiar e o mare tampenie daca se tin cursurile exclusiv online . Dau bani degeaba pe chirii (mai mari sau egale cu cele de la Bucuresti). Si sa nu uitam ca sunt copii: se vor intalni la petreceri, plimbari etc., asa ca nici vorba de distantare. Iar daca tot se intalnesc intre ei in timpul liber devin ilogice cursurile online. Daca din motive epidemiologice se fac cursuri online, atunci nu exista nici o justificare sa vina copiii la Cluj.

  4. In acest an universitar trebuie regandita scoala.
    S-ar putea preda mai multa teorie online, inclusiv inclusiv din materia anului urmator. Iar partea practica (laboratoare / demonstratii / stagii) ar putea fi preponderenta in anul universitar urmator. Necesita si schimbarea metodologiei examenelor (partea teoretica anul asta, probele practice la anul), dar s-ar putea cu imaginatie, ceva efort si multa buna-intentie.

  5. Incredibil.
    Pe rectorul UBB il roade grija de soarta ălora ce trăiesc din chirii.
    Trimiteți-vă copiii la Cj sa hrăniți dezvoltatorii, zice dl rector DD. Ce pisici facem? Asta e normalitatea lor: ieșiți să cheltuiți. Ii doare pe toti la pedala de viață, de școală, de viitor.

  6. Sa nu se dezumfle silliconu din vale, ca apoi cine mai ia BMWuri

    • Chiar ca e silicon de vale,o abureala marca Boc si presa sclavagita.
      Daca taxarea pe IT ar reveni la normal,ar pleca toate firmulitzele astea care acuma se mira,ne lauda ca ce oameni competenti gasesc aici:)))adica sclavi pt. plantatiile lor.

  7. Un titlu tendentios, care sugereaza ca rectorul cere studentilor fara motiv sa vina la Cluj. In realitate sunt 21 facultati, si cele mai multe au optat pentru un program hibrid. Si sugestiile ca universitatea ar avea legatura cu piata imobiliara sunt ridicole. Universitatile au venituri din locurile de cazare in caminele proprii.

    • Vezi că ai pus punctul pe i? Fără studenți căminele sunt pe pierdere și profii nu dau meditații.

  8. Marketing si iar marketing….nu degeaba e rector. Acum domnul rector vorbeste un numele imobiliarilor…

  9. Marketing si iar marketing….nu degeaba e rector. Acum domnul rector vorbeste un numele imobiliarilor…