G4Media.ro

Noua generație de lideri. Ce au în comun Cîțu, Barna, Cioloș, Orban,…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Noua generație de lideri. Ce au în comun Cîțu, Barna, Cioloș, Orban, Ciolacu, Kelemen

Cu foarte rare excepții, puțini dintre politicienii care-și spun astăzi lideri sau doresc intens să conducă partide au mai și trecut testul votului direct. De fapt, nu veți găsi aproape în niciun partid, la vârf, lideri validați prin vot, de către alegători, nu doar de către colegii de partid. Și atunci, de ce le spunem lor lideri? De unde-și extrag ei legitimitatea? Cine și pe ce bază i-a învestit cu misiunea de a conduce un partid?

Să mai aruncăm o privire la agitația din aceste zile. Florin Cîțu s-a decis, după lungi ezitări, să intre în cursa pentru șefia PNL. Dar cine este domnul Cîțu? De când și-a descoperit acest fost bancher, economist de profesie, preocupat mai degrabă să-i ia locul lui Mugur Isărescu la BNR, valențe de mare om politic? Ce îl recomandă pe domnul Cîțu, venit dintr-o lume perfect paralelă cu politica, la șefia unui mare partid?

Domnul Cîțu n-a candidat în viața domniei sale la nicio poziție aleasă. A dat examene, concursuri, teste, a executat docil ordine inclusiv de la Cotroceni, o calitate aparte care l-a și făcut premier, dar n-a alergat după voturi niciodată. N-a trecut niciodată testul urnelor. Totuși, domnul Cîțu vrea să fie lider, să conducă un partid, sărind cu grație peste o groază de etape obligatorii în cariera unui politician serios.

Nici actualul lider al PNL, Ludovic Orban, nu se poate lăuda că s-a umplut de gloria votului. În afara colegilor de partid, nu l-a votat nimeni, niciodată pe domnul Orban. A fost întreaga cariera pus cu mâna pe funcții importante în statul român: ministru, prim-ministru.

Până și umila poziție de consilier local la sectorul 1 ocupată prin anii 90 o datorează tot PNL-ului, pe listele căruia a intrat în primărie. Nu l-a ales nimeni pe dânsul, ca politician de succes.

Sigur, veți spune, Orban a adus la putere partidul pe care l-a condus. Așa este, numai că voturile partidului nu sunt ale lui. Sunt ale primarilor, ale șefilor de CJ, pot fi trecute în contul altor lideri de la vârful PNL. Liberalii au ajuns la putere de pe locul doi, într-un guvern de coaliție, instalat de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului, da, a câștigat alegeri, chiar mai multe șiruri. Este, cred, cel mai validat om politic prin vot direct din România la acest moment.

Voturile lui Orban sunt cele pe care el, ca om politic și candidat, le poate lua pe persoană fizică. Or, așa ceva până acum nu s-a întâmplat. Domnul Orban n-a luat niciun vot direct. Totuși, a ajuns mare lider politic, deși sondajele îl arată mereu sub partid cu o cotă de încredere scăzută.

Validarea internă este una. Poți ajunge șef, lider cum se zice, trăgând abil sfori, profitând de conjuncturi, folosindu-te de influența administrativă pentru a cumpăra simpatia colegilor. Poti intra în Parlament pe listele partidului, cu ajutorul primarilor și armatelor de activiști, dar asta nu te face automat mare om politic.

Validarea în fața alegătorilor este cu totul și cu totul altceva. Treabă complicată, riscantă, rezervată politicienilor de categorie grea. Ceilalți, cei care nu au trecut vreodată testul votului direct, sunt un fel de politicieni în așteptare, categoria pană.

Să ceri și să obții votul alegătorilor presupune multă muncă, perseverență, putere de convingere, charismă, talent oratoric, rezultate profesionale. Câștigarea încrederii pe bune se face infinit mai dificil în comparație cu micile învârteli și aranjamente de culise.

Nici celălalt mare partid, PSD, nu are la vârf un lider călit în bătălii electorale directe. A fost consilier, viceprimar la Buzău, parlamentar, președinte de Camera Deputaților. Să zicem că a câștigat în 2012 un post de deputat prin vot uninominal, dar tot e cam puțin.

Aproape clasic a devenit însă cazul lui Vasile Dâncu: deși n-a câștigat în viața lui niciun fel de alegeri, nici directe, nici cu filiala PSD Cluj, iată-l instalat în poziția de mare lider, președinte al Consiliului Național al PSD. De unde s-ar putea înțelege că una din condițiile pentru a ajunge șef în PSD este să pierzi constant alegerile.

Cam la fel stau lucrurile și în noile partide. Liderul USR, Dan Barna, a pierdut alegerile prezidentiale din 2019, partidul său a înregistrat un scor modest în 2020, mult sub așteptări. Totuși, Barna este în continuare lider politic și dorește să candideze la șefia noului partid rezultat din fuziune.

Dacian Cioloș vine și el cu o vastă experiență administrativă, dar cu realizări politice modeste. A fost mereu instalat de alții în funcții înalte: ministru al agriculturii, comisar european, premier. Niciodată ales, tot timpul numit.

Chiar și alegerile interne din USR PLUS a încercat, se pare, să le evite.  Cioloș i-ar fi propus lui Barna să se dea amândoi la o parte din cursa pentru șefia noului partid, sub pretextul că o competiție între cei doi lideri ar adânci faliile dintre useriști și plusiști.

S-ar putea ca Dacian Cioloș să fugă de votul colegilor de teamă să nu piardă totul: candidatura la prezidențiale în 2024, șefia grupului Renew Europe din Parlamentul European etc. Dar cum ar putea să ceară votul românilor la cea mai înaltă funcție în stat peste trei ani din moment ce nu-l aleg nici măcar ai lui?

Și Kelemen Hunor face parte din garnitura liderilor făcuți mari politicieni de către proprii săi colegi, nu prin votul alegătorilor. Domnul Kelemen a fost ministru, parlamentar, vicepremier, dar nu știm dacă maghiarii i-ar da pe mână un oraș sau un Consiliu Județean. Poate că da, însă domnul Kelemen nu ne-a dat prilejul să aflăm.  A trecut, la fel ca Marcel Ciolacu, prin votul uninominal în 2012, dar nu știu câtă relevanță are.

Dacă aveți cumva senzația că partidele românești sunt azi acaparate de pseudo-lideri, de creații de laborator, de aici vine: toți acești oameni politici n-au voturi în spate. Bagajul lor politic este ușurel, aproape gol, cariera lor s-a bazat pe numiri, pe misecuvenism. Au ajuns mereu mari prin bunăvoința altora.

Există însă în toate partidele de mai sus politicieni care nu sunt lideri, formal nu ocupă funcții de conducere în formațiunile lor, deși au în spate zeci sau sute de mii de voturi: Emil Boc sau Ilie Bolojan în PNL, Dominic Fritz, Clotilde Armand în USR sau Gabriela Firea în PSD, care a fost validată o dată ca primar al Bucureștiului, apoi a pierdut, dar a trecut la un moment dat testul votului direct.

Liderii puternici, adevărații lideri, s-au născut din bătălii directe. De aici și-au extras toți legitimitatea politică, așa și-au câștigat respectul în partidele lor, dând piept cu alegătorii. Marii oameni politici aduc voturi, politicienii mărunți obțin funcții prin combinații.

Așa cum un soldat care n-a văzut în viața lui câmpul de luptă n-ar trebui să ajungă mare general, nici politicienii fără voturi n-ar trebui să conducă partide. Altfel, în timp se va căsca o prăpastie tot mai mare între alegători și politicieni.

Liderii nu pot fi lideri cu adevărat doar că așa au decis să le zică colegii lor de partid. Mai trebuie să-și câștige acest titlu, iar singura cale legitimă este testul votului, întoarcerea la popor.

Spre comparație, aruncați o privire în Statele Unite, vedeți cum se nasc acolo liderii politici.

Aceasta a fost una dintre problemele României din ultimii 30 de ani: a avut puțini politicieni veritabili, dar a produs cohorte întregi de  impostori, ajunși nu-se-știe-cum mari oameni politici.

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

97 comentarii

  1. Ideal pentru România ar fi ca leader-ul sa traiasca printre noi, sa-l vedem in metrou, ratb, cu masina in trafic, la supermarket. De ex. Nicușor Dan…

    • ….aa, da, și Firea n-a trecut testul stadionului. Cand a fost votata s-a votat partidul, din inerție…lasa ca merge si asa

    • Sa-l bagi pe Kelemen in gasca asta denota prostie.

    • Eu imi aduc aminte ca Ciolos a obtinut un scor neasteptat de bun la alegerile europarlamentare. A fost primul pe lista si a avut un rol de locomotiva.

      Am mai vazut un interviul al domnului Tapalaga unde a fost invitat seful de la DNA, pus in functie de PNL, care ne spunea ca vina pentru esecul DNA o poarta tot usr-plus.

      Sunteti oare pe drumul cel bune domnule Tapalaga ? Unde este echidistanta ? Merita oare g4media donatiile noastre ?

    • plusacii sunt un pic deranjati cand se ia cineva de sefu’ :)) ala, plusacule, era loc eligibil, putea fi acolo si un cal sau un cocos si tot era ales :))

    • Nenea Jean,

      Locurile din coada sunt cele eligibile. Primele locuri sunt pentru cei care au tractiune. Primele locuri aduc voturile.

  2. Au în comun tot ceea ce au în comun toţi „liderii” de carton: S E C U !

    Asta au în comun.

    • Da, ai pus punctul pe i, dar si majoritatea zdrobitoare a asa zisilor jurnalisti tot cam de – acolo isi trage seva, si ordinele, asa ca nu vor fi de acord. Ceea ce nu inseamna ca nu ai perfecta dreptate !

    • Barna și Secu mai greu. Taica-su și maica-sa erau niște muncitori amărâți. Deci vrăjeală asta că toți sunt Secu e o idioțenie. Kelemen ce treabă avea mai cu Secu?

    • Și ce dacă erau muncitori?( Amărât ești tu). Ce are a face originea cu caracterul?

    • 😂😂😂😂😂 foarte amuzant, Marius! 🤣🤣🤣🤣🤣 Bună gluma!

  3. Pentru mine nu e lider nici unul dintre cei mentionati . In plus , din punct de vedere politic si administrativ consider ca nu au nimic in comun .

  4. Daca continuati sa produceti astfel de articole va rog din respect pentru cititori sa eliminati butonul „Doneaza”.

    O intrebare catre domnul Dan Tapalaga.
    Nici pe Angela Merkel nu o aleg cetatenii direct. E sau nu e un lider ?

    • Ok, aveti dreptate dar si argumentele lui Tapalaga sunt corecte. Cele 2 se pot reconcilia simplu: liderul asta ales intern are macar un scor echivalent sau chiar mai mare cu partidul? Daca nu inseamna ca mai mult aduce dezavantaje electorale si nu are ce cauta pe pozitia aia. Catu, Orban, Barna, Ciolacu toti au increderea sub partid

    • Mai Papa Francisc, butonul de doneaza e precum vaccinul: nu e obligatoriu! O face cine vrea. Asa ca, stai jos, azi ai luat un 4.

    • @Vlad: problema mea punctuala e ca definitia din articol a termenului de lider e superficiala. Pe Viorica au votat-o ~3.4 milioane.
      Cand definesti un termen trebuie sa te asiguri ca la contactul cu realitatea, definitia se sustine. Parerea mea de 2 centi.

      @Dani
      Cu riscul sa nu ascult sfatul lui Oscar Wilde: Dani, sunt impresionat de profunzimea argumentelor tale, o perspicacitate si logica deosebite.

  5. Din analiza domnului Tapalaga lipseste ceva important , influenta lui Klaus .
    Cand a castigat primul mandat si-a pus pupila Alina Gorgiu in fruntea PNL chiar daca nu avea experienta de lider , in mandatul 2 pentru ca nu il suporta pe Orban l-a ales pe Catu.
    Asta se intampla pentru ca „liderii” sunt pusi cu mana de catre tatuca presedintele.

  6. Bun articol. Jos Orban, sus Câțu!

    • Bun articol! Jos PNL!

    • Slab articol!
      Care prim-ministru al României a fost ales direct? Unul (Boc) a fost ales primar, istoria dovedind ca e un primar apreciat, dar palaria de prim-ministru i-a fost cam mare.
      Daca dl. Tapalaga ar avea dreptate, sef de partid ar putea fi doar un (fost) primar. Nu putem blama parlamentarii, ministrii, etc. pentru mecanismul legal prin care au ajuns acolo.
      Cineva a comentat despre d-na Merkel, ceea ce ma face sa-l întreb pe dl. Tapalaga daca s-a uitat pe la altii cum se ajunge sef de partid; a fost mentionata Germania, dar ne putem uita si la Franta, Marea Britanie, s.a.m.d.
      Spre Statele Unite nu pot sa privesc. Dl. Tapalaga nu stie numele sefilor celor doua partide majore, dar sa ne spuna ce/unde au fost alesi de electorat. Mecanismul mult laudat se refera la desemnarea candidatilor pentru functii publice, nu la alegerile interne de partid.

  7. Simplu, furatul din banul public.

  8. Si voi cum ati ajuns mari jurnalisti? Cu bani de la buget si instructaje facute la Sri. Toata ziua mancati rahat si mai sunteti si corupti.La munca!!!

  9. Au in común un singur lucru,la care se inteleg,din nefericire foarte bine,si anume…vanzarea noastra si a tarii noastre!

  10. Prostia…

  11. Ce mizerie…sa asociezi cuvantul lider cu personajele astea….

  12. Un articol cam scremut. Practic nu poate sa fie lider politic decat un fost primar sau presedinte, cam asta spune articolul.

    Nu ai fost primar – nu poti sa fii lider politic, ca nu te-a votat nimeni direct. Chiar daca partidul condus de tine in campania electorala castiga alegerile la mare scor, tot nu se pune, ca nu te-a ales nimeni direct.

    Subtire rau generalizarea. Pe principiul asta, in ultimii 20 de ani nu am avut decat trei lideri politici: Basescu, Boc si Iohannis.

    Dar Macovei, domnule Tapalaga, Macovei a fost sau nu lider politic? Ca nici pe ea nu a ales-o nimeni. la prezidentialele din 2014 a batut-o pana si madam Udrea sau fosila numita Tariceanu. Si intreb asta din calitatea unuia dintre cei 4% care au votat-o.

    • Cum sa crezi ca Macovei a fost lider politic?? Nici nu stiu daca poate fi numita politician. Oricum, ideea nu e neaparat sa fi castigat niste alegeri de primar, uneori e imposibil dar macar sa fi incercat o cursa de tip uninominal si sa fi luat un scor peste cel al partidului.

    • Monica Macovei a intrat in PE din pozitia de locomotiva a listei pe care era atunci. Deci putem spune ca ea a fost validata de catre o parte din electorat.

  13. Pentru mine PNL este cel mai abject cuib de pile, relatii, cunostinte. Un sistem de cumetrii.

    • La tine in PSD e exact la fel. De-asta se inteleg atat de bine ticalosii din PSD cu cei din PNL, sunt la fel.

  14. Ce subtilă schimbare de …MUZICĂ ! Hai, că tot… noi suntem ! ” Eu cu cine votez” , coane TAPALAGĂ ?

  15. > Șeful statului, da, a câștigat alegeri, chiar mai multe șiruri. Este, cred, cel mai validat om politic prin vot direct din România la acest moment.

    Ei da. Iohannis a castigat alegeri? N-a castigat nimic, le-au pierdut Ponta si Dancila. Putea sa concureze si un caine vagabond in locul lui si tot castiga. Poate cu procent mai mare.

  16. „Ce au în comun Cîțu, Barna, Cioloș, Orban, Ciolacu, Kelemen” și Dragnea: MINCIUNA.

    • Până la minciuna…
      îti spun eu ce nu au in comun: pe oamenii pe care îi aduna in jurul lor. Competiția asta a experților dispuși sa stoarca o lege buna, folositoare distruge România.
      Politicienii le spun negocieri cand de fapt sunt o forma de a nu pune lumea la treabă.

  17. Inca o analiza a lui Dan Tapalaga in care ii prezinta pe Barna si Ciolos (USRPLUS) ca fiind de acelasi nivel cu post-FSN-istii Ciolacu , Orban, respectiv Dragnea , Tudose , Dancila, Orlando Teodorovici, Sorina Pintea, Oprescu, Nastase, Mazare, Vanghelie, etc…

  18. LOL, Tapalaga e rupt de realitate, in SUA se nasc prin bani multi! Si nu, AOC nu e lider, inca!

  19. Subtire logica articolului, si se contrazice pe alocuri… adica nu inteleg care e treaba cu validarea de electorat? Trebuie respectivul sa castige alegerile sau sa fie votat?

    Ca poate Barna n-a castigat alegerile prezidentiale, dar oare nu a obtinut mai multe voturi (adica oameni care sa-i acorde increderea) decat Dominic Fritz sau Clotilde Armand? Pana la urma nu stiu daca la nivel national cei 2 ar fi obtinut mai mult. Zic de Barna ca exemplu de abordare a logicii aritcolului nu ca sustinator al lui.

    Desi nu tocmai democratic, poate sondajul de opinie e un instrument mai valid pentru a masura noua generatie de lideri.

  20. Ce au in comun toti acesti domni, intuim multi dintre noi: securicimea de tip nou, mai degraba orientata proeuropean si, de aceea, frecventabila.
    1. Domnul Citu
    Domnul Citu e, la prima vedere, intruchiparea modernismului, absolvent de universitate americana rezonabila, e rocker, se imbraca casual, isi mai trage chiar si cate un tricou negru, merge pe jos, vrea si la Vama Veche, e la o varsta la care n-ar trebui sa mai aiba tinichele de coada.
    Dar, tineretea e cumva pitita, dosita, stim doar ca a picat treapta a 2 a(la fel ca mediatizata Dancila) si admiterea la ASE, de altfel, si acum vorbeste cam ciudat, intelegem si nu prea ce spune, apoi a aterizat in America universitatilor private, cu taxe mari de studii si de trai, intr-o epoca, oribilii ani 90 romanesti, cand burse americane primeau doar olimpicii internationali.
    Nu vorbeste de acea perioada sau cum a ajuns acolo, nimeni nu-l intreaba. E un subiect inchis pentru presa romaneasca.
    Se autodenumeste ”suflul nou, reformator”, dar e inconjurat de o adunatura dezgustatoare de oportunisti, pupincuristi de talie mare, cepefisti, uselisti si copilasi dragalasi de parinti infipti adanc in partid plus cateva panarame.
    A facut varza calita campania de vaccinare, adica ceea ce conta in aceasta primavara si a impartit Romania in ”esentiali”, de-ai lui, de pe la stat in general plus lauretele, badalaii si ciutacii neamului, si ”neesentiali”,cei din mediul privat, traditionala baza electorala de orientare liberala.
    E, se pare, favoritul unui presedinte care a putut, a fost ales sa schimbe o tara si n-a vrut/nu vrea.
    2. Domnul Barna
    Domnul Barna a fost un mic sef prin facultate, genul care s-ar fi descurcat, intr-o alta epoca, si prin UTC si, la un moment dat, a aterizat intr-un guvern, asa, pur si simplu. I-a datunul un telefon, asa se scrie istoria.
    A distrus USR ul prin metoda „Autobuzul”, a facut terci principiile partidului si si-a promovat un alai de pupincuristi nepotriviti doar ca sa mai stea intr- o functie, sa se simta important.
    Pe toti cei care aveau o baza academica solida si o cariera profesionala buna i-a marginalizat. Asa se face ca , ajuns la guvernare, planteaza tot felul de prosti prin functii publice.
    Rar un partid din Romania a avut la indemana resurse umane asa valoroase, dar domnul Barna le-a dat un picior in fund cu mult aplomb.
    A transformat un partid cu principii intr-un partid romanesc clasic, al sefului sau al sefilor din umbra.
    3. Domnul Ciolos
    Domnul Ciolos este, zic curtenii lui, omul providential, cel care ne salveaza, cel care reformeaza.
    Din pacate, tineretea domnului Ciolos e la fel de invaluita de mister ca si a domnului Citu.
    Nici domnul Ciolos n-a trecut prea confortabil prin liceu, dar, la un moment dat al vietii, a explodat de-a dreptul, a mers doar dintr-o functie intr-alta.
    A reusit chiar sa capuseze cu tot felul de oameni un partid de trei ori mai bine situat.
    Si-a impus pur si simplu apropiatii in functii, de partid sau publice sau europarlamentari, asa, din creion.
    Desi se crede progresist, este, cel mai probabil, un conservator. E cam antivaccin, dar nu-si asuma orientarea, stie ca va pierde daca va face asta, asa ca o scalda. De fapt, el nu-si asuma niciodata nimic.
    Are rude cu trecut ”interesant”, probabil pe aceasta filiera a facut cariera. N-a facut prea multe pentru Romania din postura de prim-ministru.
    4.Domnul Ciolacu
    Domnul Ciolacu e nenea cel jovial din vecini, nu te superi pe el, nu e ca ala pe care la inlocuit, ala ”rau”.
    Nu se stie cum a supravietuit acest domn pana spre 30 de ani, nu i-a placut nici cartea, nici munca, dar, cumva, s-a strecurat si, la un moment dat, a facut si ceva studii si a inceput sa castige si bani, bani legali, verificabili, adica.
    Acum se joaca de-a opozitia, e proeuropean, e bine pentru toata lumea.
    El nu e ca aia de la AUR, din ramura rea a securicilor, cu el se poate discuta, ba se pot intalni si liderii europeni social-democrati.
    5.Domnul Orban
    Domnul Orban a fost toata viata lui liberal, aici n-a facut niciun compromis.
    Dar, e genul de om politic care nu misca tara, care sta in sedinte nesfarsite cu un paharel de ceva si o tigara si cam atat.
    Nu stie altceva, n-a facut altceva toata viata lui, n-a profesat, doar a participat la sedinte nesfarsite asezonate cu paharele la care a pus la cale ceva.
    Cu el, Romania va ramane in Europa si cam atat.

    Romania reala, Romania profunda, Romania secatuita de oamenii ei valorosi, buni meseriasi sau buni pe plan academic, ma tem ca nu e tocmai prioritatea acestor domni.

    • Ha ha ha ! O perspectivă prezentată cu mare clasă și umor! Felicitări!

    • Bună descrierea! Cu două mici completări:

      1. Nea Ciolacu a fost ospătarul personal al lui Omar Haysam, care era atât de securist, încât ajunsese să aibe mai multe comenzi. Ajunsese multisecurist dezvoltat. Şi Ciolacu era plantat lângă acest ultradubios.

      2. Nea Caterincosu Orbănică fiu de securist cu acte in regulă.

      In rest e perfectă! Nişte nulităţi exponente ale mediocrităţii şi submediocrităţii.

    • @Riri,
      Felicitări !! Bis, Bis..!

    • Felicitari! Biss. Fain comentariu.

    • portrete „desenate” cu argumente, o tristețe veselă. bravo!
      la omul de la punctul 1 şi eşecul lui din adolescența.
      acel examen, treapta a 2-a,era teribil pe plan psihic pentru unii. te destabiliza, iti săpa pe termen lung increderea in tine, te putea distruge.
      au pătit-o colegi de ai mei. siguri pe ei, liceu elistist, iubiri ca in „liceenii”. s-au trezit dupa acea treapta in plin coşmar industrial. acolo unul dintrei ei a fost contactat de un binevoitor din directia a 2-a, daca memoria nu imi joacă feste.
      profitau de disperarea si dorinta de revansa a acelor picati si veneau cu oferte greu de refuzat.
      binenteles dunt ecemple si contraexemple.
      nu totul era in rosu si negru!
      tot punctul 1 cu repetitie, cu permisiunea dvs!
      majoritatea celor care au urmat in acea perioada licee industriale au cam aceleasi frustrari, fac cam aceeleasi greseli de topica, si da, ei sunt printre personajele lui Radu Paraschivescu.

    • @Riri

      Mda, probabil ar trebui sa ne cream leaderii in laborator.
      Bebelusi sanatosi, copii prodiges, adolescenti cuminti, tineri exemplari, primii in clasa, dar si cool si in acelasi timp rockeurs si sportivi, adulti seriosi, care artag succesele ca un magnet.
      Pe cei care ajung la rezultate muncind din greu, perseverand, pe cei care gasesc solutii la probleme, ii scoatem din joc pt ca « familia a fost….. », « in liceu…. », « nu i-a placut scoala….. » si alte puerilitati d’astea.
      Sunt uimit ca pt un astfel de comentariu se dau atatea like uri.

    • Domnule Sincer, lumea a apreciat și s-a delectat cu forma în care @Riri și-a livrat percepția personală asupra realității. E ca în ARTĂ!

  21. Dacă ar fi participat în competiții electorale, tot nu era predominant relevant.
    Cu o prezență de vot la ultimele alegeri (cele parlamentare) de doar 31,84 %, nu poți spune că e reprezentativă treaba.
    Pentru +65% din români PB +D > C este cu ” tinde spre zero, D = datoria civică nu (prea) există, C = timpul, efortul și costul financiar asociat votului. Există ceva inițiative pentru vot electronic ?

    • Să nu uit de evoluția în comportamentul votanților educati care ar trebui sa fie constant „activi” si care devin „inactivi”. Mulți din votanți sunt dezamăgiți de rezultatele aleșilor lor, deci nu mai votează în alegerile viitoare. Aleșii promit și nu livrează, adică fac o chestie echivalentă cu minciuna, cum zice mai sus domnul Radulescu Marcel.

      Nu văd soluție mai bună, sincer, decât ca toate promisiunile din campania electorală și programul de guvernare (a.k.a contractul inițial „semnat” cu electoratul) să fie reglementate prin lege!
      Legea să oblige aleșii să-și atingă la termene obiectivele și indicatorii asumați în programul de guvernare !!!

  22. Felicitari un articol direct, multi dintre cei criticati aici nu te vor avea la inima Dane pentru acest articol … 🙂 Cred ca sfatul pe care al trebui sa il inteleaga acesti politicieni este: tratati cu respect electoratul, coborati din turnul de fildes si luati pulsul electoratului.
    Cei criticati vor spune ca in batalia electorala directa vor fi nevoiti sa se coboare in noroi si nu e demn pentru ei sa faca astfel de compromisuri. Imaginati-va o baie de multime paralela intre Barna si Sosoaca. Pe de o parte Sosoaca minte si manipuleaza alegatorii, pe de cealalta parte Barna va dori doar intrebari comode – gen monomlog. In ambele situatii este vorba despre o atitudine gresita fata de electorat. Ambele tipuri de politicieni desconsidera electoratul.
    E o scuza subtire, de fapt le este frica. E mai caldut sa stea in spatele usilor inchise si sa urzeaza aliante.

  23. Acest bancher ? Care acest bancher ? Bancher e doar proprietarul de capital, sau mare acționar al bancii.

    Daaaa, dacă vrei tu să-l numești Cățu Bancheru de la Valcea, ceva de genul Adi De La Vâlcea sau asemănator, e ok, sună chiar mișto, așa, de cartier.

    I-auzi, ia:
    – Au, au, banca meaaaa …

  24. Pe „liderii” astia ii valideaza Statul-Paralel-Mafiot. Nu boborul.

  25. Amestecatura.
    Confundam liderul cu locomotiva electorala si castigatorul unor alegeri pe persoana fizica cu persoana juridica – partidul.
    Cum spunea unul dintre antecomentatorii de aici, presedintii in Romania au fost alesi ca raul cel mai mic, in afara de Iliescu in 92 toti au fost alesi pentru a nu castiga alegerile contracandidatul!
    In plus conteaza partidul care ii sustine, consultantii , sondajele de opinie, nu doar ei ca persoana, ca lider ( Base si Stolo).
    Coposu a fost un lider, nu a castigat niciodata alegerile, sau nu a fost?

  26. Tapalaga: ,,Există însă în toate partidele de mai sus politicieni care nu sunt lideri, formal nu ocupă funcții de conducere în formațiunile lor, deși au în spate zeci sau sute de mii de voturi: Emil Boc sau Ilie Bolojan în PNL, Dominic Fritz, Clotilde Armand în USR sau Gabriela Firea în PSD”
    In logica lui Tapalaga cel mai Valoros politician din Romania (si mare infractor corupt in acelasi timp) ar trebuii sa fie Doctorul Sorin Oprescu care a luat 56,67% de voturi din PRIMUL TUR la Primaria Capiatelei in 2012 !
    Chiar Oprescu se lauda in Propaganda Electorala : ,,Bucurestiul e un oras bolnav, are nevoie de un medic !”
    Ca ,,realizari” Doctorul Oprescu a tot pomenit de:
    – Bulevarde Suspendate prin Capitala.
    – Si bucurestenii o sa ajunga sa nu mai plateasca Energia Termica pe timpul iernii …..pentru ca CET-urile vor recupera banii de pe combustibil …… din vanzarea de curent electric
    – Si alte asemenea bazaconii !.

  27. Se pare ca trebuie sa ne pregatim de razboi in loc sa ne pregatim de o viata mai buna?

  28. Sau mai rezulta ca poti fi un om cu buna influenta (in blocul tau, in partid, in oras, in tara..etc) si fara sa ai votul prostimii in spate. Ca nu ne prea putem lauda cu un electorat foarte educat sau care macar stie pe ce lume se afla…

  29. „Domnul Cîțu n-a candidat în viața domniei sale la nicio poziție aleasă”
    Domnul Tapalaga probabil era matrafoxat cand a scris aceasta compunere de o calitate execrabila.
    Pentru acuratetea informatiilor il anunt pe „jurnalist” ca actualul prim-ministru este in prezent senator la al 2-lea mandat.
    N-am putut sa mai citesc mai departe pentru ca mi-am dat seama ca imi irosesc timpul, asa cum si autorul isi iroseste timpul scriind balarii care valoreaza cat hartia igienica de la Lidl, aia reciclata deja.

    Sursa pt documentare:
    https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=9FE9FBD1-55FD-4BDD-B971-1EB9C55FD32B

    • Compunerile astea il aseaza pe dl. „jurnalist” langa salariatii Varanului, adica undeva la genunchiul broastei dpdv al calitatii.

    • din ce intelegem, senatorul cacatzu a candidat pe liste, nu a candidat cand era uninominal, deci nu l-a ales nimeni pe el, ci partidul, oferindu-i un loc 100% eligibil conform tuturor prognozelor :)))

  30. Tapalaga mai fura curent. Lui ciolacu ii amintește ca merit o alegere uninominală, dar la Barna trece sub tăcere o alegere pe lista la parlamentarele din 2016, iar participarea la prezidențiale o vede doar ca un eșec. Cioloș…este asa cum zice: fuga/teama de alegeri!

  31. Stim cum au ajuns lideri, prin metode romanesti.

  32. Meh, autorul are probleme cu intelegerea limbajului. Pentru a fi lider nu ai nevoie de validare externa, tot ce este necesar e ca grupul din care faci parte este sa te recunoasca drept liderul sau, sa te urmeze si sa aiba incredere in tine. Asta inseamna sa fii lider, o persoana din grup spune ceva iar ceilalti il urmeaza pentru ca il respecta si au incredere in el.
    Masculul alfa dintr-o haita de lupi este un lider legitim, desi nu a castigat nici o competitie electorala. Stefan cel Mare a fost si el un lider, desi nu a castigat competitii electorale.
    Cuvantul „lider” este adaptarea lui „leader” din engleza, care la randul sau vine de la „to lead”, adica a conduce, a arata calea.
    PS: Ion Iliescu a fost un lider care a castigat multe competitii electorale, lideri ca el vrem?

    • astia nu sunt lideri si asta se vede la prezenta la vot. sunt doar niste combinatori in partidele lor fiindca nu e nicio regula ca sub 40% prezenta alegerile se repeta asa ca tot ce trebuie ei sa faca e sa fie cat mai slabi si mai stersi pentru popor dar aprigi si vicleni in partid pentru a aduce la vot doar target-ul ala captiv de fani ca sa nu se schimbe nimic si viata sa mearga fara munca si fara rezultate notabile in continuare…cel mai amuzant e ca aceste nulitati absolute, campioni la furt ,frauda de la stat si nemunca ne trimit pe noi la munca cu fiecare ocazie, ne acuza ca furam de la stat daca nimerim prin somaj si ne fac lenesi cand unii dintre ei la 70 de ani rezista la talk show-uri si pana la unu 1 noapte dupa o zi de „munca” remunerata de stat :)))

  33. Mai scriu și ziariștii buni câte un articol din ăsta, nici nu știu cum să îl numesc…

  34. PROCURORUL DE LA SS A IESIT IN MEDIA SA PUNA O NOUA CARAMIDA LA „CONSTRUCTIA” MEDIA PATRONILOR PENALI PRIVIND ALEGERILE DE LA SECTORUL 1

    CA PE VREMEA tudorelului. SE VORBESTE IN SPATIUL PUBLIC CA… SI PAC TAC , PAC SI dorneanu & ccr CU BULA.

  35. Frunze-n vant…nu lideri…
    Aceste nume ajunse vremelnic, azi, in fruntea unui partid politic sau a unei Institutii publlice nu au nici in clin, nici in maneca cu ceea ce inseamna un LIDER!
    In politica damboviteana, cei care conduc(orice!) sunt urmati de o mana de oameni care si-au negociat interesele lor, interese care vor fi in garantie daca il sprijina pe cel cocotat in fruntea lor… doar interesele lor personale si politice in determina sa il sustina cat il sustin…chiar daca de altfel, nu au pic de INCREDERE(va amintiti Olguta si Manda al ei vis-a-vis de Dragnea!!) in el si-l vor TRADA la prima ocazie mai buna…
    Asta e modelul „liderului” din politica romaneasca…ei sunt simpli conducatori numiti sau alesi vremelnic de partide, ATAT.
    Nici unul dintre ei nu a lasat si nu va lasa ceva demn de remarcat in urma lui!

    Un LIDER(TO LEAD) este o persoana care inspira INCREDERE multor oameni, incredere care ii determina pe oamenii aceia sa il URMEZE!(Dalai Lama, liderul tibetanilor!)
    LIderii sunt oameni care vin cu o VIZIUNE proprie si care reusesc sa-i convinga si sa-i motiveze pe ceilalti sa le fie alaturi!
    Nici unul dintre aceste nume de mai sus NU inspira incredere in MASE si nu conving mai mult decat adunatura de stransura, care ii inconjoara vremelnic cat timp interesele ii tin alaturi!
    Dimpotriva: TOTI sunt politruci de niciunde, cu nivel de INCREDERE din partea oamenilor putin peste ZERO si in plus sunt mincinosi notorii, tradatori de prima ocazie, deci: despre ce „lideri” vorbim?!
    Liderii sunt cei care intra in Istorie, ei sunt oameni care SCHIMBA cursul Istoriei, oameni care raman in memoria oamenirii cu FAPTELE lor care SCHIMBA Lumea, societatea…
    Indivizii de mai sus sunt aparitii meteorice, vremelnice, pe care Istoria nu ii va consemna decat cu cateva cuvinte ce tin exclusiv de simpla statistica cronologica…
    Sa fim seriosi, Zombie asta e atat de departe, „inspira” orice(!!), dar nu INCREDERE care sa convinga si sa fie urmat de altii…NU are deloc aptitudini de COMUNICARE(absolut obligatorii ca sa reusesti sa transmiti ceva oamenilor), NU are pic de empatie, omul pare un Frankenstein, FARA pic de empatie, el apare mereu rupt de OAMENI, am mai spus asta despre Florin Citu(de cate ori l-ati auzit vorbind despre Copii, depsre pensionari, despre oameni cu dizabilitati, despre persoane vulnerabile), el vorbeste despre un VIITOR al nimanui, OAMENII reali NU apar niciodata in vorbele lui, in viitorul ala al lui atat de luminos despre Romania… nici o sansa sa CONVINGA!
    CINE dintre oamenii informati si educati care au vazut aseara interviul la Digi 24 POATE sa aiba INCREDERE in acest Florin Citu?!
    Orban e un gargaragiu…
    Dan Barna, un trombonist fara egal….
    Ciolos e un oportunist modest si limitat…fara anvergura reala de lider…
    Hunor e modelul tipic de politruc din UDMR: sigur pe rolul de balama al UDMR in oricare coalitie in care au intrat, in rest NIMIC nu a facut la viata lui care sa il recomande ca mare lider!

    De 30 de ANI Romania se balaceste in absenta unor mari oameni de stat, a unui LIDER real(recunoscut!) care sa dea calea, sa puna Romania intreaga in slujba unui interes national, de viitor in randul lumii dezvoltate si democratice…

  36. Noua generație de articole. Ce au in comun ele ?
    Lipsa de idei.

  37. Am uitat despre Ciolacu: saracu’ de el, e figura cea mai anti-lider!
    Lider de CAP, eventual!!!

  38. Bun! Aia nu sunt lideri….dar cum au ajuns altii lideri:gen Clotilde sau Dominic? Sau Boc? Nu numiti intai candidati din partea unor partide! Clotilde cui ii datoreaza calitatea asta de lider? Nu cumva lui Nicusor DAN ! Cine a votat o, mai ales, la prima participare a votat-o ca era mare lider sau nu cumva ca era validata ca de,, incredere” venind din tabara lui ND! Sau apariția liderului Dominic dupa Robu e wow? Cand nu ai alte variante? Cand nu ai ce sa alegi ceva mai bun!
    ND care camdideaza pe ,, barba lui” creaza un partid de la zero, promovează sau face cunoscuti asa numitii lideri (Clotilde) dar el nu poate fi dat ca exemplu?! Si sa fim onești…in conditiile unei confruntări in 2 tururi electorale ND nu ar mai fi avut nevoie de ajutorul pnl pt castigarea alegerilor!
    Inteleg fascinatia si inferioritatea romanului pt straini dar sa nu exagerăm!
    Cat despre Boc cand era prim ministru ce mare lider era? Nu era cumva sub Elena? Nu mai zic de Base care era taticul lui!
    Slab articol…..mai bine iti dedicai timpul alaturi de cei mici! La Multi Ani, tuturor copiilor!

  39. Romania are un sistem politic stratificat, cu multe niveluri. Am avut in trecut lideri puternici (Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu) si n-a fost bine. Pentru Romania, coordonatele sunt simple: NATO si UE. Nu e nevoie de oameni care sa arate directii indraznete, am trecut prin multe momente de emotie (si frica) din 1944 pana astazi.
    Ar trebui mai mult dinamism din partea lui Citu, dar probabil in patru ani ca premier o sa invete sa-si ascuta mai bine uneltele.

  40. Definitia leaderului politic expusa de Tapalaga se potriveste altor timpuri trecute.
    Leaderul politic al zilelor noastre este cel care creaza in jurul sau o miscare politica sau cel care are un cuvant greu de spus intr-un partid, cel care are cele mai multe initiative si pe care membrii grupului sau partidului il urmeaza.

    Daca Boc si Bolojan sunt leaderi (si incontestabil sunt leaderi locali) de ce nu i-am numi leaderi si pe primarii de comune alesi neintrerupt de mult mai multi ani decat cei doi ?!

    De ce Orban nu este leader ? Pt ca nu s-a supus votului popular ? PNL a castigat pozitia pe care o are azi datorita lui Orban. Orban a preluat partidul de la un scor de 18%, ca sa ajunga in nici 4 ani la 24%, daca bine-mi amintesc.

    De ce Firea este leader ? Cu ce-a contribuit ea in politica social democrata ? Ea a fost aleasa intamplator la primaria capitalei pt ca bucurestenii au votat PSD.

    De ce Barna nu este leader de partid ? A fost ales de membrii de partid, reconfirmat in functie dupa prezidentiale tot de membrii de partid, a adus USR ul la guvernare.

    De ce Ciolos nu este leader ? A creat un partid, este mentorul multor politicieni care ocupa in Parlamentul European functii importante, a infaptuit alianta cu un partid de aceeasi ideologie. Ciolos este leaderul unui grup din PE, asta nu-i suficient pt Romania ?

    Despre Catu nu ne putem pronunta. Vom vedea cand va ajunge presedintele PNL (eu sper sa nu) daca va actiona dupa convingerile proprii sau manevrat de altii.

    PS Analiza dezamagitoare.

  41. Constat că Boc, umila sculă a unui mare președinte Băsescu, e foarte bine împachetat
    Mai constat că lui Iohannis nu i-au murit lăudătorii și că Tăpălagă tot un lingău a rămas și ca de fiecare dată se va alege doar cu o friptură.
    Într-adevăr președinții au trecut proba votului dar toți au pierdut lupta cu serviciile. Până și Ilici cât era el de fost PCR. Dar el măcar și-a băgat tovarășii peste tot.
    E drept că și Trump a pierdut lupta asta dar cu serviciile Americii nu cu găinarii și amatorii noștri. În afară de Constantinescu toți președinții noștri au avut o singură grijă ce fac ei după ce nu mai sunt președinți. Păi pe așa oameni și portarul de la SRI poate să scuipe și poate că e și îndreptățit
    Așa că , domnule Tăpălagă , scutește mă cu președintele tău că eu am bani de-o friptură.

    • Doamna, daca dumneavoastra ati vazut ca dl. Tapalaga il lauda pe Iohannis, e momentul sa va schimbati ochelarii.

  42. Tăpălagă tată dacă nu ai vrut să afli cine de-al cui e şi să afli pe cine susţine noii postaci atuncea aş spune că acest editorial intră în seria „la văzut cineva pe Făt Frumos?”.
    Din punctul meu de vedere eu cred că e tocmai invers pentru că dacă nu ar fi fost băieţi de succes nu ar fi fost acolo şi voi nu l-aţi fi căutat pe aicea pe Făt Frumos.
    Cred că clasificare e văzută din perspectivă personală asta dacă Tăpălagă nu vrea să identifice de al cui sunt postacii aşa că eu o să ofer o alternativă care sigur o aşteptaţi cu nerăbdare că ştiu că unii îmi citiţi postările cu frică că nu ştiţi ce vă mai loveşte iarăşi aşa că dacă vreţi astăzi puteţi să îmi spuneţi „balaurul care la halit pe Făt Frumos şi a omorât poveştile”.
    Dacă îmi veniţi vreunul care aţi scris pe aicea în frunte cu Tăpălagă şi îmi spuneţi că nu aveţi nici un interes să scrieţi pe aicea vă trimit să căutaţi merele de aur.
    Acuma că înţelegeţi că nimeni nu face ceva fără un interes (inclusiv voi) putem să începem să facem o clasificare corectă:
    —————————
    Toţi au un interes în spatele acţiunilor lor şi cam atâta pentru că asta e simpla realitate şi în acestă propoziţie stă totul.
    A fost prea scurt, păi dacă ai înţeles-o pe asta restul vine de la sine.

    Bine măi hai să vă distrez cum v-am obişnuit că vă vedem mai nesatisfăcuţi că a fost prea scurtă, ştiu madamele ce vorbesc.
    —————————
    – Câţu nu se ridică la nivelul lui Dăncilă şi cum e cam rebel va avea o carieră cu acelaşi sfârşit ca al lui Codrin Ştefănescu după ce îşi va termina scopul care îl urmăresc cei din jurul său iar în spatele celor din spatele pozei care vrea să ne-o prezinte sunt cei mai toxici oportunişti care i-am avut constant de 31 de ani.
    – Dacă Orban nu era isteţ azi Câţu nu exista, de fapt el a ridicat partidul de unde chiar cei care vor să îl ia azi l-au dus aşa că dacă e ceva de spus lui Orban e că s-a lăsat la mâna lui Iohannis şi a celor care azi îl contacandidează motiv care a şi pierdut funcţia de premier de a ajuns rochistul şi totul i se trage doar din cauza celor care azi îl contacandidează, asta e viaţa şi în detalii stă diavolul.
    – Iohannis e cel mai norocos dintre ghinionişti, dacă ceilalţi nu erau atâta de ghinionişti Dragnea îşi termina cariera de la Grindeanu sau de la Codruţa sau de la Tudose sau de Dăncilă, dar cum spuneam numai ghinionul unora l-a făcut atâta de succes iar Orban e cel mai ghinionist dintre toţi cei care l-au ajutat.
    – Dacian Ciolos nu are nici o vină decât ca şi pe el la omorât anturajul şi oricât va vrea să facă ceva tot văzut din perspectiva anturajului va fi văzut aşa că şi el aceaşi greşeală a făcut ca Orban şi a dat în ghinionul lui Iohannis, asta e viaţa şi în detalii stă diavolul şi odată ce te-a marcat diavolul întotdeauna vei fi văzut în sat ca cel care ai fost exorcizat aşa că are mai multe şanse de succes să dea o mână de ajutor mai din umbră şi poate în viitor îşi va recâştiga încrederea oamenilor dar numai după multe fapte.
    – Barna e liderul care îl urăsc toţi liderii şi din punctul meu de vedere e singurul lider actual care spune ceva când deschide gura dar ca şi la Cioloş a fost marcat de diavol şi chiar dacă nu contează pentru cei mai „puţin prostuţi” proştii îl vor urmării cu crucea sa îl exorcizeze şi ştie şi el acest lucru aşa că la un moment dat va trebui să se dea deoparte şi să lase locul unuia care cel puţin să se ridice la nivelul lui, asta e viaţa iar politica câteodată e o curvă dar trebuie să le faci pe plac şi proştilor că ei sunt cei mulţi oricât încercă unii să creadă că e invers.
    – PSD după Iliescu are primul lider care s-ar putea să nu fie la fel de prost ca Iliescu şi să creadă că fripturiştii lui Iliescu să fie diferiţi decât cei ai lui Ciolacu că şi Iliescu a vrut la un moment dat să facă ceva dar şi el a aflat că la învins sistemul după ce a făcut atâtea sacrificii pentru nimica aşa că Ciolacul dacă nu vrea să îl învingă sistemul e bine să uite de ei.
    – Dâncu e sistemul şi de acolo îi va veni sfârşitul lui Ciolacu.
    – UDMR nici nu ar trebui să fie o entitate separată şi una care să facă parte din celelalte partide şi doar atuncea voi putea spune că merită să vorbesc despre ei.
    —————————
    Ştiu că nu e ce vreţi să auzit dar asta e realitatea dar la sfârşit contează „VOI UNDE VĂ VEDEŢI ÎN POVESTEA ASTA” pentru că ce tocmai am scris mai sus nu înseamnă că e un câştig pentru voi aşa că voi sfârşi povestea cu adevărat întrebare care contează pentru voi „DAR VOUĂ CE VĂ IESE?”, cred că veţi afla când veţi face alegerea care o veţi considera cea mai bună pentru voi dar dacă vă întrebaţi eu ce vreau pot să vă spun că de fiecare dată când mai duc la vot nu mă duc pentru vreun partid sau lider „ŞI PENTRU MINE” aşa că mă lasă rece vrăjeala şi propaganda şi vorbele finuţe şi meşteşugite şi prefer faptele că de acolo îmi vine abundenţa mai ales că văd simbioza asta a mea dintre politician şi mine ca una de partener şi nu una de sclav al politicianului sau să consider că politicianul ar trebui să fie sclavul meu că doar şi el e acolo pentru interesul lui că doar nu l-o căuta pe Făt Frumos cum văd că îl caută unii pe aicea.

    Adică mai simplu spus dacă politicienii nu oferă nimica nu ştiu de ce vă mai pierdeţi timpul cu ei că metoda asta cu îţi dă cu o mână şi îţi ia cu 3 mâini înapoi nici măcar sclavie nu e şi prostie dusă la nivel de artă, de fapt voi îi plătiţi ca să vă ia de proşti aşa că nici nu e de mirare că trăiţi într-o poveste şi îl căutaţi pe Făt Frumos.

  43. Partidele sunt infiintate de nemultumiti. In scurt timp insa apar profitorii care pentru a obtine functiile pe care le doresc il inlocuiesc pe liderul initial cu unul confortabil; asa l-au inlocuit pe Roman cu Jucatorul, pe Nastase cu Geoana, pe Tariceanu cu Crin, iar in locul lui Ponta l-au pus pe Dragnea , apoi pe Veorica si Ciolacu. Nemultumitii sunt expediati la periferie, fiindca pot oricand sa recidiveze. Motivul pt care se intampla asa este ca personajele care intra in politica nu se afirma individual, prin pregatirea si experienta pe care le au , ci au fost aduse in politica de politicieni mai batrani care au activat in vechiu regim. Cand cineva obtine o functie cu ajutorul unui „binefacator, ori depinde de acesta, ori are cu acesta o intelegere, de pilda se sustin reciproc. Un lider adevarat nu este un model convenabil pt ceilalti din partid, deoarece le-ar putea cere subalternilor sa se ridice la nivelul sau de pregatire, ceea ce pt foarte multi ar fi imposibil. Nu avem de-a face cu politicieni adevarati, teoreticieni sau administratori, ca in Occident, ci cu unii care au invatat ceea ce stiu prin copierea a ceea ce au vazut la cei de dinaintea lor. Din cauza politizarii cvasitotale, modelul sefului confortabil se repeta si in administratie si institutii .

  44. Bv Dan!
    Ai reusit sa spui lucrurilor pe nume.
    Sistemul electoral trebuie reformat. A promovat, promoveaza si va promova, misecuvenism.
    Bv Dan!

  45. In aceastä logică este Cristian Popescu Piedone un lider? Omul a câștigat alegeri de primar de sector in 2 rânduri, a 2a oara in conditii extrem de combative chiar.

  46. „Noua Generatie” de Lideri”, le-a luat 25 de ani sa scoata capul din marul putrezit la lumina … Unde nu-i coruptie nu e detrimentul lor …

    Mai bine s-ar apuca de sport, sa-si curete organele arhichinuite …

  47. Dane, Dane, era sa cad de pe scaun cand am citit ca dna Clotilde face parte din categoria marilor oameni politici =))

    Si inca ceva, ce alegeri a pierdut Dancu? Sau PSD-ul?

  48. „Domnul Orban n-a luat niciun vot direct. ”
    Ludovic Orban a candidat de 2 ori la Primaria Capitalei. Deci a luat destule voturi directe.
    In plus, politica la nivel de Parlament nu tine de voturi directe. Si nu e vina lui Orban, ci a Constitutiei și a falsei democratii din Romania.
    PNL a preluat guvernare prin negocieri in Parlament, conduse de Orban, nu de Iohannis care nu ar fi capabil sa stranga majoritate nici intr-o scara de bloc. Revenirea la guvernare a PNL-ului este, intr-o masura semnificativa, meritul lui Orban si al altor parlamentari PNL. Primarii si sefii de CJ din PNL au reusit sa duca partidul pe locul 2, la alegerile din 2020.
    Adica inainte sa scriem editoriale, poate ne si informam.

  49. D-le Tapalaga, felicitari pentru articol. O alta punere in scena „Regele este gol”. Cum s-au mai umflat venele la armatele de postaci! De nepretuit.. Greu domnul meu cu atata analfabetism functional.

  50. Politicienii noi versus politicienii vechi!
    „Toți sunt la fel!”

    Este opinia aproape generalizată a electoratului despre politicienii autohtoni.
    Electoratul nostru se pare că încă nu este pregătit pentru democrația reală, deoarece se știe că „Democratia funcțională este reprezentativă, prin politicieni, dar este și participativă, prin cetățeni!”.
    Cât timp cetățenii nu se vor implica activ, în numar mare, inclusiv în monitorizarea derapajelor politicienilor și corectarea lor în timp util, partidele mai noi sau mai vechi vor face la fel.

    Politica din România are la bază un singur tip de strategie care este adaptata vremurilor de partidele mai noi sau mai vechi. O dată ce se știe cum funcționează politica autohtonă, cei de bună credință pot face brainstorming pentru contracararea metehnelor toxice.
    Finanțarea de la stat a partidelor nu este permis să fie folosită de către cei care vor să obțină voturi prin metoda „autobuzul” în loc de metoda meritocrației.
    Eliminarea concurenței politice și din interior, nu doar din exterior, este strategia unor partide, dintre cele care sunt la butoane sau care vor să ajungă la ele.
    În astfel de partide se pot forma „autobuze” cu membri fideli care își susțin politicienii cu voturi, în social media, etc.
    E aproape clar că persoanele care acceptă „îmbarcarea” în astfel de autobuze nu o fac gratis, iar răsplata lor poate fi de orice natură.
    Contează mult și cât se donează, caz în care promovarea este asigurată, dacă donatorii asta vor. Cei care vor să promoveze pentru interese personale, de obicei, își fac echipă cu care să scoată din joc competitorii care au donat mai puțin și care chiar ar fi vrut să lucreze în folosul cetățenilor.
    Se practică și șantajul politic. Pot fi promovați și cei despre care există informații compromițătoare pentru a putea fi manipulați. Există și metoda înscenării pentru cei ce ar putea deveni persona non grata. Etc.

    Problema este că, în prezent, niciun partid nou, nu poate fi altfel, ci este la fel cu partidele vechi, chiar dacă cu alte strategii, mai ales dacă participarea cetățenilor la procesul democratic este minimă și aleatoare.

    Se poate spune și că politicienii din toată lumea sunt aproape la fel.

    Cetățenii trebuie să își ia în serios rolul de participanți activi la procesul democratic.
    De cetățeni depinde în ce direcție se merge cu politicienii.

  51. La fel si in administratia UE de la Bruxelles, toti liderii europeni sunt numiti, cu exceptia europarlamentarilor, insa puterea reala se afla in mainile liderilor Comisiei Europene, pe care i-ati vazut in ultimii ani in ce hal sunt. Astia sunt numiti prin tot felul de procedee obscure (Spietzenkandidat, etc.) si validati de marii lideri ai Europei carora le pun in practica politicile, adica liderii Frantei si Germaniei. Foarte misto articol! Asa este, mie mi-e sila de acest Catu si nu i-as da nici un vot vreodata.

  52. Am trăit sa o vad și pe asta. Primul articol în care Klaus Johannis numește atacat,, ba dimpotrivă, este tangențial apreciat. Oare ce s-a schimbat de la veheme ta articolelor anterioare?

  53. Nu stiu daca SUA sunt cel mai dezirabil exemplu de promovare al oamenilor politici.

  54. PS Erata În loc de numește va rog citiți nu este, iar în loc de vehe enta vehementa. Scuzați, mulțumesc pentru înțelegere.

  55. dear Dan T, stimați cetitori go for media.
    ce-ar fi să fie pe dos? să avem o generație de politicieni extraordinară, şi partide politice extraordinare.
    ca să mă întelegeți unde bat.din foootbal vine ideea cu norveeea.
    Franța are la dispoziție două generații de jucători extraordinari.
    ar putea avea trei-patru echipe naționale, toate cu o valoare muuult peste echipa națională de fotbal, precizez, a României.
    acum puneți-vă in pielea selecționerului echipei naționale franceze.
    el pe cine alege in prima echipă?
    noi pe cine am fi ales, dacă toți liderii mai sus-menționați erau toți cinstiți,
    demni şi cu o grija şi o dragoste reală pentru oameni şi in fine patrioți in sensul adevărat şi nu naționalist ???