G4Media.ro

Noua înarmare din Balcani. Pe cine contează NATO și Rusia în regiune

Sursa foto: Pixabay.com tancuri armata rusia transnistria

Noua înarmare din Balcani. Pe cine contează NATO și Rusia în regiune

În Europa de Sud-Est se achiziţionează armament într-un ritm rar întâlnit anterior. Între timp se acutizează tensiunile dintre etniile devenite duşmane. Iar la toate acestea Rusia contribuie din toate puterile, amplificând astfel şi mai mult potenţialul conflict în faţa porţilor UE, scrie Die Welt, citată de Rador.

La 26 iulie România a anunţat că a stopat pe Dunăre un transport de arme din Rusia care se îndrepta în direcţia Serbiei. A fost vorba despre 10 tancuri (Radpanzer) second-hand, dar modernizate de tip BRDM-2, o parte dintr-un pachet cadou neobişnuit destinat Serbiei: 30 de tancuri de luptă de tip T-72 şi 30 vehicule blindate. Un cadou din partea poporului rus pentru cel sârb.

România a stopat transportul prevalându-se de sancţiunile UE împotriva Rusiei din cauza ocupării în 2014 a Peninsulei Crimeii. Drept răspuns, ruşii au transportat tancurile pe calea aerului spre Serbia, survolând spaţiul aerian al Ungariei al cărei premier Viktor Orbán depune eforturi continue pentru menţinerea unor relaţii bune cu preşedintele Vladimir Putin. La rândul său, preşedintele Aleksandar Vucic i-a mulţumit la 29 iulie lui Putin pentru că „a fortificat puterea de luptă a forţelor armate sârbe”.

Vestea aruncă o lumină puternică asupra eforturilor Serbiei de a-şi moderniza forţele armate şi de a-şi construi în paralel o industrie de armament proprie şi eficientă. Acest lucru este exploziv – deoarece Serbia se bazează pe Rusia, o ţară care a demonstrat în Ucraina voinţa de a-şi extinde cu forţa armelor propria sferă de influenţă.

La toate acestea se adaugă faptul că sub dictatorul Slobodan Milosevic, Serbia a dus un război împotriva Croaţiei şi Kosovo, iar în războiul cu Bosnia îi ajuta pe sârbii de acolo. Pe acest fundal sună deosebit de ameninţător anunţul guvernului sârb că în caz de nevoie va ataca Kosovo dacă ţara îşi va face rost de o armată proprie. Înfiinţarea unei armate din Kosovo a fost hotărâtă în decembrie anul trecut de către parlamentul din Pristina şi nu în ultimul rând pentru motivul că Serbia se înarmează.

Este vorba despre o înarmare generală din Europa Centrală şi de Est. În special, noile state membre UE, începând cu Polonia, Ungaria până în Bulgaria, îşi modernizează în ritm razant arsenalul lor îmbătrânit fără speranţă din perioada sovietică. Toate ţările din regiune şi-au propus programe de înarmare pe termen lung care durează, în funcţie de ţară, din 2014 sau 2017 până în 2026 sau chiar 2030.

Aceste ţări sunt în acelaşi timp şi membri NATO. Ele îşi cumpără noile lor arme într-un balans politic fin parţial în SUA, respectiv în UE. În acest sens, Polonia constituie în regiune ţara de categoria grea. Polonia şi-a majorat masiv cheltuielile de înarmare – 10 miliarde în 2017, iar în 2018 chiar 12 miliarde dolari.

Ţara este în acest moment una dintre puţinele ţări membre NATO care îndeplinesc deja cota de două procente din PIB cerută de preşedintele american Donald Trump. Până în 2030 Varşovia intenţionează chiar să depăşească acest procent, trecând la 2,5%, constând mai ales în achiziţionarea unor avioane americane invizibile de tip F35.

Ungaria se gândeşte la achiziţionarea de avioane de tip F35 şi îşi va majora anul viitor puternic bugetul militar cu 20 de procente. Sunt preferate şi tancurile germane Leopard şi elicopterele de luptă Airbus. România şi-a majorat de asemenea masiv cheltuielile pentru înarmare: doar în 2017 şi-a dublat cheltuielile sale militare de la două la patru miliarde de dolari, iar Croaţia intenţionează să cumpere cât mai rapid avioane americane de luptă F-16, pentru a-şi înlocui vechile MiG-uri.

Toate acestea înseamnă o întărire a NATO în regiune şi nu constituie o surpriză că Rusia se împotriveşte. În timp ce NATO mizează în fosta Iugoslavie înainte de toate pe Albania, Kosovo şi Croaţia, Rusia se concentrează asupra Serbiei şi Republika Srpska din Bosnia. SUA deţin una din cele mai mari baze militare în Kosovo – Camp Bondsteel, iar Rusia vrea să construiască o bază militară în republica sârbă din Bosnia.

Întrucât sârbii sunt mai slabi din punct de vedere economic decât statele membre UE din zonă, Moscova le dăruieşte arme: Serbia a primit pe lângă tancurile menţionate şase avioane de luptă de tip MiG 29, iar Belarus a suplimentat cu alte opt. Ultima livrare a avut loc în februarie anul acesta. Deci Serbia deţine – în momentul în care se va fi încheiat modernizarea avioanelor – cea mai puternică forţă aeriană din regiune.

Deşi avioanele şi tancurile sunt un cadou, costă totuşi bani: potrivit relatărilor presei, Belgradul trebuie să plătească doar pentru modernizarea avioanelor 185 de milioane de dolari. Urmează sisteme antiaeriene de tip BUK 2 şi BUK 3.
Dintre ţările fostei Iugoslavii Serbia alocă cei mai mulţi bani pentru achiziţie de armament – în 2017, suma a fost de 731 milioane dolari. Pe locul următor se află Albania cu 168 de milioane de dolari. Dacă se adaugă aici şi planurile Kosovo de a aloca anul viitor 98 de milioane de dolari, factorul albanez va atârna greu în balanţa echilibrului balcanic.

Noua înarmare generează dezbateri politice. Albania şi Kosovo au încheiat o uniune vamală şi cresc împreună din punct de vedere economic. Serbia priveşte acest lucru drept o tentativă de a crea o „Albanie Mare” – o noţiune cu care guvernului albanez îi place să provoace.

Mai există însă ideea preşedintelui sârb şi a celui albanez privind soluţionarea politică a problemei Kosovo prin intermediul unui schimb de teritorii. Însă acest pas ar putea provoca un efect domino, cum ar fi un clivaj al Bosniei cu anexarea regiunilor sale croate şi sârbe la ţările mamă respective. Sau chiar şi la o separare a Macedoniei, unde trăiesc şi mulţi albanezi.

Tocmai aceste idei ascund în ele mult potenţial de conflict, iar UE încearcă tocmai de aceea să atenueze această divergenţă. La momentul actual, subiectul nu se mai află pe ordinea de zi. SUA par să fie deschise pentru un schimb de teritoriu dacă astfel se câştigă o stabilitate de durată. Problema nu a fost încă abandonată.
Un lucru este însă sigur: cu cât se înarmează mai mult toţi participanţii, cu atât mai periculoase vor deveni conflictele politice din regiune.

Sursa: Die Welt/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Este doar o schimbare de paradigma, o inlocuire a capacitatlor militare invechite (marea majoritate rusesti )cu alte capacitati noi , de regula americane si europene . Este absolut necesara aceasta masura ,pentru a face posibila interconectabilitatea intre – ARME – avind in vedere noua apartenenta militara la NATO. Singura natie , din fosta Europa comunista, ce se alatura Rusiei, este Serbia ,deja ramasa singulara intr-un context european mai larg .Restructurarea se face functie de necesitatile militare NATO si contine doar capacitati militare, aprobate de NATOsi in curind capacitati militare europene complementare , incluzind si tehnica de lupta si capacitati de razboi electronic , drone , si tot ceea ce foloseste NATO si UE.Potentialul pericol de conflict intre etnii si intre categorii religioase , exista de cind exista si Europa . Nimic nou sub soare ,dar asta nu inseamna razboi .Este gresit sa aduci in fata publicului, interpretari personale de aceasta factura . Europa de azi este o Europa a pacii si nu a razboiului . In mod special Germania , arata clar dorinta comuna de neimplicare militara si cererea expresa a Europei la PACE si BUNASTAREA adusa de aceasta .

    • Razboiul viitorului, daca va fi, va fi purtat de armate robotizate. Toate achizitiile astea de care vorbeste articolul sint deja cumparaturi de armament invechit pentru armate conceptual invechite.

  2. Ma baetzi. Exista macar o singura poza sa nu zicproba cu tancurile acelea oprite pe Dunare de autoritatile din Romania?

    • Da, asta-i alta ceață, a fost o stire născută de sirbi, ministerul nostru de externe a dat un comunicat in care nu se afirma nimic clar, prin urmare o ceață deasă.

  3. @quovadis Asa este, articolul da o interpretare voit apocaliptica doar de dragul traficului. Din nefericire presa a devenit mercantila in ultimul grad (si aici ma refer si la presa aservita unei parti sau alta, politice in general).In ceea ce priveste o Europa a pacii si nu a razboiului, doar sper din tot sufletul ca asa este.

  4. Ati uitat sa mentionati ca Turcia a cumparat sistemul S400 pt cca 2.2 miliarde dolari si a si sosit in tara pe 12 iulie a.c.

    In plus, nu mentionati ca S300 a fost vandut Bulgariei, Slovaciei si Greciei, desi sunt tari membre NATO. Alaturi de Turcia. Deci, practic, tari membre NATO /dont give a damn/ ca sunt in alianta cu SUA.

    Ati uitat sa spuneti ca F35, avion de generatia a 5a, are o serie de probleme structurale, de soft, etc. si sunt foarte scumpe, cateva sute de milioane dolari. Nu degeaba, Turcia, membra NATO, dupa ce i-a fost amanata posibilitatea de a cumparat avioane F35, se orienteaza spre Su37 care este la jumatate de pret si aparent superioare F35.

    Romania, cu nu mai mult de 30% din fosta armata, cu un arsenal militar invechit si o serie de /kowtowing yes-men/ din guvern si parlament, este impinsa spre razboi cu Rusia. Totul bazat pe minciuni, false-flag, adevaruri trunchiate, etc. Si multa manipulare si din partea mass mediei. Si a voastra.

    Sistemul anti-racheta de la Deveselu, care in cca 15 minute se poate transforma in sistem ofensiv prin inlocuirea soft-ului, este si va fi mereu operat de americani. Nu de romani. Romanii au ajuns mercenari platiti.

    Voi cei din mass media si politicienii RO veti avea pe constiinta milioane de romani. Ia uitati-va cate milioane de refugiati provin din Iraq, Siria, Afganistan, Sudan, Eritrea, Yemen. Ultima tara fiind total distrusa de Arabia Saudita-EUA cu arme anglo-americane.

    Cu cat sunteti platiti sa prezentati doar o parte a realitatii???

    • Sa ne aducem aminte ca Romania este membru NATO si UE . Dupa ce ne asiguram ca stim toate astea ,putem sa ne exprimam .A cumpara este usor . Motivele care stau la baza acestor achizitii, sunt poate greu de inteles . Daca ai un sistem militar deja integrat ,ce nu permite, decit achizitia de armament ce poate fi operabil ca un intreg ,atunci ideea ca ai sa cumperi altceva , are o alta conotatie . nimeni nu va cumpara de dragul de a cumpara decit in anumite situatii si cu acordul celor care iti furnizeaza intreaga interoperativitate , incepind cu structura informatica compatibila si terminid daca vreti cu munitie aferenta , in cantitati substantiale . Asa ca lasati sentimentele sau credintele proprii si priviti mai departe de atit

    • Much ado about nothing…

      In primul rand nu stii cum functioneaza regulile virgulei. Adica, sintaxa este low-level. Pe urma, afirmatia ce deschide comentiarul este extrem de puerila. In general, comentariul este /blowing in the wind/, nimic concret, doar teorie stupida.

      /Motivele care stau la baza ../ – BS! Citeste mai departe din alte surse motivele pt care Turcia, spre ex.a cumparat S400. Cross-reference, etc.

      Apoi, nimeni vreodata nu poate opri vreo tara membra NATO sau UE sa cumpere /de la dusmani/ Care-s ei? Cei care sunt promovati de mass-media, politicieni, servicii de informatii, lobby-isti, etc.

      Cat despre /sentimente/ si /credinte proprii/ se pare ca nu argumentezi logic.

      Pana si consilierii SUA, Israel si Rusia se intalnesc si stabilesc anumite proritati strategice, cum a fost de pilda cel din iunie intre Bolto, Patrushev si Ben Shabbat. Deci, serviciile se intalnesc cross/inter si voi, adica ce e pe la noi sunt mono si opaci!

  5. Eu vad doar ca toti inlocuiesc armele vechi cu unele noi pentru tara respectiva dar vechi la nivel mondial.
    Este doar o spoliere a acestor tari, chiar daca armele costa putin, intretinerea lor acopera productia lor.
    Cine stie care e costul de productie? Nimeni! Asa ca costul de modernizare ar putea la fel de bine sa acopere costul de productie. Tarile care vand acest armament vechi baga bani astfel in noile tehnologii pe care le tin doar pentru ele.
    Probabil peste altii 50 ani le vor vinde la fel.

    • Trebuie inteles , ti se asigura un armament ce iti permite un sacrificiu in caz de razboi de zile , nu de luni , asta pina vin fortele NATO in apararea ta . Daca intelegi asta intelegi si ce armament ai nevoie, ca doar nu o sa fie Romania cea mai tare din parcare . O gluma de final .

  6. Ce baieti destepti romanii care au stopat transportul de arme pentru Serbia! Ca de obicei dam cu stangu in dreptu!!! Ce treaba aveau romanii cu cateva arme care se indreptau spre Serbia!? Ramai blocat de ce baieti avem in dotare…