G4Media.ro

Nouă înfrângere pentru Polonia în faţa justiţiei UE: „Reformele judiciare sunt susceptibile…

Sursa Foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Nouă înfrângere pentru Polonia în faţa justiţiei UE: „Reformele judiciare sunt susceptibile să încalce legislaţia Uniunii”

Justiţia europeană a estimat marţi că reformele judiciare din Polonia care au ca efect să suprime o cale de recurs în procedura de numire a judecătorilor de la Curtea Supremă sunt „susceptibile să încalce” legislaţia UE.

Curtea de justiţie a UE, care a condamnat Polonia de mai multe ori pentru reformele din sistemul judiciar introduse din 2015 de partidul conservator naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere, aminteşte că garanţiile de independenţă şi imparţialitate cerute în virtutea legislaţiei Uniunii presupun existenţa unor reguli care reglementează numirea judecătorilor”.

Curtea din Luxemburg era întrebată de Curtea supremă administrativă poloneză, ea însăşi sesizată de reclamanţi ale căror candidaturi la posturi de judecători ai Curţii supreme au fost respinse în august 2018 de Consiliul naţional al magistraturii polonez (KRS). Această instituţie prezentase preşedintelui polonez alţi candidaţi.

Curtea de justiţie a UE estimează că „modificările succesive ale legii poloneze privind Consiliul naţional al magistraturii (în 2018, apoi în 2019) având drept efect suprimarea controlului jurisdicţional efectiv al deciziilor acestui Consiliu, care propune preşedintelui Republicii candidaţi la funcţiile de judecător al Curţii supreme, sunt susceptibile să încalce legislaţia Uniunii”.

Ea adaugă că îi revine Curţii Supreme administrative poloneze sarcina de a aprecia dacă această încălcare este dovedită. În acest caz, „principiul primatului legislaţiei Uniunii impune ca jurisdicţia naţională să nu aplice asemenea modificări”, preferând utilizarea dispoziţiilor naţionale anterioare, arată ea.

Ea estimează că independenţa Consiliului naţional al magistraturii poloneze „faţă de puterile legislativă şi executivă este discutabilă”.

Dacă Curtea supremă administrativă poloneză ar trebui să ajungă la concluzia că acest Consiliu al magistraturii „nu dă garanţii de independenţă suficiente, existenţa unui recurs jurisdicţional deschis candidaţilor neselecţionaţi s-ar dovedi necesară pentru a contribui la apărarea procesului de numire a judecătorilor afectaţi de influenţe directe sau indirecte”, apreciază Curtea de justiţie a UE.

Oficiali politici polonezi au reacţionat marţi la decizie, respingând competenţa CJUE. Secretarul de stat Sebastian Kaleta a calificat decizia de „nouă tentativă de a federaliza UE, încălcând tratatele, şi de a submina suveranitatea statelor membre”. „Cum se poate spune altceva, dacă CJUE ordonă să se ocolească constituţia în afaceri pur interne?”, se întreabă el pe Twitter.

Polonia este de mai mulţi ani în colimatorul UE, care se teme de o subordonare a justiţiei, orchestrată de executivul dominat de PiS.

Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Foto: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ”Reformele judiciare sunt susceptibile să încalce legislaţia Uniunii”
    Cuvantul cheie aici este : ”susceptibil”.
    Polonia ori a incalcat, ori nu a incalcat legislatia Uniunii.
    Susceptibil este, in acest caz, ceva ambiguu, nu are ce cauta in deciziile forurilor judecatoresti.
    Tind sa cred ca este mai mult decat susceptibil ca decizia judecatoreasca in cauza sa fie una motivata politic.
    Incalcandu-se tocmai acele norme ale statutului de drept in baza carora sunt atacate anumite state.

    • Postacii ruşi imediat sar ca arşi să atace UE, invidioşi, fiindcă Rusia e o hazna dictatorială.