Noua lege germană a imigrației facilitează accesul muncitorilor din afara Europei / Modificările se vor aplica până la vară
Reformele legislației germane privind imigrația vor fi introduse în trei etape, începând cu luna noiembrie a acestui an, scrie Euronews. Primele etape ale unei noi legi care va facilita mutarea în Germania a lucrătorilor calificați din afara UE sunt așteptate în noiembrie. Guvernul german și-a dat aprobarea finală pentru această lege în luna iulie a acestui an. Se așteaptă ca aceasta să intre în vigoare în trei etape, în noiembrie 2023, martie 2024 și iunie 2024.
Noua lege are ca scop atragerea de lucrători străini calificați și combaterea deficitului de forță de muncă din țară. Se așteaptă ca planurile de modernizare a legislației privind imigrația din țară să faciliteze munca în Germania pentru resortisanții țărilor terțe. Aceasta ar putea crește numărul de lucrători din afara UE în Germania cu 60.000 pe an.
Reformele la Legea privind imigrația calificată se concentrează în special pe lucrătorii cu pregătire profesională, non-academică. Normele existente pentru profesioniștii calificați cu diplome universitare vor fi, de asemenea, relaxate.
De ce își schimbă Germania politicile de imigrare?
La fel ca multe țări din Europa, Germania se confruntă cu o lipsă de lucrători calificați.
În 2022, deficitul de forță de muncă din această țară a atins un nivel record: Institutul pentru Cercetarea Ocupării Forței de Muncă (IAB) a constatat 1,74 milioane de posturi vacante în întreaga Germanie.
În luna iulie a anului trecut, deficitul de personal a afectat aproape jumătate dintre companiile intervievate de institutul de cercetare IFO din Munchen, obligându-le să își încetinească operațiunile.
Acesta speră să umple acest gol cu profesioniști calificați din afara UE. Însă, în prezent, birocrația încetinește procesul de imigrare din țară.
În timpul unei conferințe de presă organizate la 17 ianuarie 2023 la Oficiul Federal pentru Afaceri Externe (BfAA), ministrul federal de externe Annalena Baerbock a declarat că modernizarea procesului de acordare a vizelor ar însemna „răsturnarea acestuia”.
Împreună cu cancelarul federal Olaf Scholz, ea a pus accentul pe eliminarea birocrației și pe îmbunătățirea digitalizării și eficienței sistemului.
„Știm că putem garanta viitorul nostru, eficiența economiei noastre și eficiența sistemelor noastre de securitate socială doar dacă avem la dispoziție suficienți lucrători calificați”, a declarat Scholz.
„Din interiorul Uniunii Europene, acest lucru nu este atât de dificil, deoarece există libertatea de circulație. În ceea ce privește restul lumii, este o provocare mai mare”, a adăugat el.
Cum plănuiește Germania să atragă lucrători străini calificați?
Germania speră să combată deficitul de lucrători calificați prin intermediul unui nou „card de oportunitate”.
Chancenkarte” va utiliza un sistem bazat pe puncte pentru a permite lucrătorilor cu competențele necesare să vină mai ușor în Germania.
Acesta face parte dintr-o strategie propusă de ministrul muncii, Hubertus Heil, pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă din țară și se adresează persoanelor care nu au încă un contract de muncă în Germania.
Sistemul bazat pe puncte va lua în considerare calificările, experiența profesională, vârsta, cunoștințele de limbă germană și legăturile cu Germania, cum ar fi membrii familiei aflați în această țară.
În fiecare an, vor fi stabilite cote în funcție de industriile care au nevoie de lucrători. De asemenea, pentru a aplica la acest sistem trebuie îndeplinite trei din patru dintre următoarele criterii:
- o diplomă sau o formare profesională
- trei ani de experiență profesională
- cunoștințe de limbă sau o ședere anterioară în Germania
- vârsta de 35 de ani sau mai puțin
În prezent, majoritatea cetățenilor din afara UE trebuie să aibă o ofertă de muncă înainte de a se muta în Germania. Există deja o viză pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar se așteaptă ca „chancenkarte” să faciliteze și să accelereze procesul de căutare a unui loc de muncă în Germania.
Cetățenii din anumite țări cu care există acorduri de vize pot deja să intre în Germania pentru 90 de zile fără viză, dar nu au voie să se angajeze decât pe termen scurt.
Cardul de oportunitate le va permite oamenilor să vină și să caute un loc de muncă sau un stagiu de ucenicie în timp ce se află în țară, mai degrabă decât să aplice din străinătate. Solicitanții trebuie să poată dovedi că își pot permite să își plătească între timp cheltuielile de întreținere.
Detaliile exacte ale acestui sistem nu au fost încă formalizate. Se preconizează că chancenkarte nu va fi disponibilă cel puțin până la sfârșitul anului 2023.
Care sunt principalele modificări aduse politicilor de imigrare din Germania?
În primul rând, noul sistem va facilita venirea și munca în Germania a persoanelor cu experiență profesională – mai degrabă decât cu o diplomă universitară.
În al doilea rând, Germania va deveni mai deschisă la experiența profesională și la calificările profesionale recunoscute în țările de origine ale lucrătorilor. În prezent, țara este strictă în ceea ce privește calificările pe care le recunoaște.
În al treilea rând, va fi mai ușor pentru cei care nu au o ofertă de muncă să caute un loc de muncă în Germania prin intermediul cardului de oportunitate.
Persoanele calificate aflate în căutarea unui loc de muncă, care dețin diplome sau certificate profesionale, vor avea dreptul de a rămâne în țară timp de un an în timp ce își caută un loc de muncă. În timpul căutării unui loc de muncă cu normă întreagă, aceștia vor putea lucra până la 20 de ore pe săptămână.
Regulile vor fi, de asemenea, relaxate pentru cei care au o ofertă de muncă și o diplomă recunoscută. Pragurile salariale vor fi coborâte, lucrătorii își vor putea aduce mai ușor familiile în Germania și va fi mai ușor să obțină rezidența permanentă.
Care sunt industriile cele mai afectate de lipsa de personal în Germania?
Germania caută în special meseriași calificați, ingineri electricieni, specialiști IT, îngrijitori, asistente medicale, profesioniști în domeniul alimentației și al ospitalității.
Un sondaj IFO arată că sectorul serviciilor este cel mai afectat – în special industria de cazare și de evenimente.
Acesta este urmat de depozitare și stocare, furnizorii de servicii și industria prelucrătoare – în special în sectorul alimentar, al echipamentelor de prelucrare a datelor, al mașinilor și al producției de metale. Multe întreprinderi de comerț cu amănuntul, companii de construcții și angrosiști au raportat, de asemenea, deficit de personal.
Specialiștii în IT cu experiență profesională relevantă vor primi cărți albastre ale UE chiar dacă nu posedă o diplomă universitară, potrivit canalului german de știri DW.
Alte ocupații la mare căutare enumerate pe site-ul guvernamental includ medicii și oamenii de știință. Anterior, a fost raportată o lipsă de muncitori în metalurgie și constructori.
Industria farmaceutică și cea chimică raportează cel mai mic deficit de lucrători calificați. Industriile auto și de inginerie mecanică suferă, de asemenea, mai puțin decât alte sectoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank