G4Media.ro

BREAKING Proiectul ordonanței austerității crește impozitul pe dividende de la 8% la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Proiectul ordonanței austerității crește impozitul pe dividende de la 8% la 10%, scade pragul la microîntreprinderi la 100.000 de euro / Dispar toate facilitățile fiscale pentru IT, Construcții și Agricultură / Revine taxa pe stâlp / Îngheață pensiile și salariile bugetarilor

Proiectul oficial de OUG a austerității, publicată duminică de Ministerul Finanțelor, prevede înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, dar și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. În același timp, pragul la microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro anul viitor și 100.000 de euro în 2026.

  • UPDATE: Ședința de Guvern în care urmează să fie adoptată ordonanța austerității este programată luni, de la ora 13.00.

Proiect OUG Trenulet Auster…

Pevederile din proiectul de OUG privind creșterea impozitului pe dividende și scăderea pragului la microîntreprinderi: 

sursa foto: proiectul de OUG

De asemenea, proiectul de OUG prevede eliminarea tuturor facilităților fiscale care se acordau angajaților și companiilor din domeniile IT, Agricultură și Construcții, în conformitate cu angajamentele asumate de România prin PNRR.

sursa foto: proiectul de OUG

Proiectul de ordonanță a austerității publicat duminică include o prevedere cu impact major asupra tuturor companiilor private: o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora. Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017. Vezi aici mai multe detalii

De asemenea, proiectul de OUG prevede anularea diurnei speciale pentru magistrați de 2% pe zi din salariul lor brut. Vezi aici mai multe detalii

Ministerul de Finanțe a publicat duminică forma finală a Ordonanței care include măsurile de austeritate. Vezi aici documentul final: proiectOUGBGC2025_29122024

Principalele măsuri de stopare a cheltuielilor bugetare:

  • pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință
  • scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024
  • înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
  • orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
  • concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
  • sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
  • voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei
  • nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
  • sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
  • eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
  • limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
  • subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024
  • studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea
  • primării nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema
  • În guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025

Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2025, dar e posibil ca pensionarii cu venituri mici și medii să primească un ajutor punctual, potrivit unei decizii luate sâmbătă de coaliția de guvernare, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

De asemenea, Ordonanța prevede anularea diurnei speciale care suplimentau veniturile judecătorilor magistraților cu 2% pe zi, din salariul lor brut.

Măsurile de eficientizare guvernamentala au ca scop scăderea cheltuielilor statului cu minimum 1%  din Produsul Intern Brut (PIB).

Bugetul pe 2025 va include creșterea indemnizațiilor pentru văduvele de război, veterani și invalizii de război.

În ceea ce privește bugetul pe 2025, acesta va fi adoptat de guvern în ianuarie și trimis spre Parlament pentru adoptare într-o sesiune extraordinară tot în ianuarie, au declarat sursele citate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

56 comentarii

  1. Noaptea ca hotii. Masurile astea nu au fost discutate ieri. Ah, si parca acum cateva zile cand s-a format guvernul spuneau ca nu modifica pragul la micro. Soc si groaza cu uslamistii.

    • Si-au dat seama că nu au de unde încasa atâtea taxe și impozite la ce necesar de venituri bugetare există! Dacă și pensionarii amenință că nu mai plătesc impozitele locale, vă dați seama….

    • @Alexutu Dar in ce tara mai exista impozit de 3% ? Adică un angajat plătește 50% taxe iar unul cu micro care face 500.000 euro plătește 3% impozit. Hai pe bune ? E o măsură care trebuia luata de mult și oricum 100.000 e imens.

    • REFORMA, impozitul este 3% din venit, nu din profit. În condițiile în care profitul unei firme este în general de 5-6% din venituri, impozitul e peste jumătate din profit. Firma aia nu „face” 500 000 euro, ci încasează 500 000 euro. Mare diferență, domnule bugetar habarnist.

    • in toata UE pragul la micro e definit ca 2 milioane de euro pe an

    • pensionarii in primul rand achita locul de parcare de la primarie, nu conteaza cat.
      probabil asta a fost planul cand l-au scumpit fara sens

    • Nimic despre colectarea tva ?!In afara de supermaketuri nimeni nu emite bon fiscal , am platit la stomatolog 4000 lei pentru o lucrare si nu am primit niciun bon fiscal . Vai de diriguitorii țării !

    • Din 2026 scade la 100.000 euro…Proiectul prevede reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.

    • @REFORMA presupun ca realizezi diferenta intre profit si cifra de afaceri.

  2. O sa fie dezastru!

    • Dezastru pentru hoți și evazioniști

    • În campania electorală, Ciolacu numai despre astfel de austerități a vorbit poporului, avertizând-o pe Lasconi să nu cumva să se opună!!!

    • @ REFORMA – Nu e vorba de ce e necesar sau nu e, e vorba de minciuna sfruntata a lui ciolacu cu care a tinut oamenii toata campania electorala… vorba lui Camelian Propinatiu, numa’ de austeritati a vorbit.

  3. „Nu o sa creasca nicio taxa in 2025”
    Cel mai mare impostor fara scoala care a fost prim ministru fara diploma de bac
    PUNCT
    AFARA

    • Ciolacu a spus ca nu creste nicio taxa asa cum și Georgescu a spus ca ne aduce pacea. Asta nu i-a împiedicat pe români să îi voteze

    • Da, Cata, suntm (nu numai noi, uita-te si la americani, nemti, etc) prinzonierii oceanului de pr0sti si ticalosi.

  4. REFORMA!
    O decizie obligatorie pentru Guvern!
    Guvernul trebuie să scadă pragul cifrei de afaceri de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderii de la 500.000 EUR la 88.500 EUR, pentru a salva 300 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
    În total, România urmează să piardă temporar suma de 1,1 miliarde de euro din tranșa a treia a PNRR, care ar trebui să aibă o valoare netă de 2,3 miliarde de euro.
    Și asta pentru că a ratat, până acum, câteva cerințe din partea Comisiei Europene:
    1.Renunțarea la numirile politice și „pe pile” în funcțiile de conducere de la companiile de stat.
    Costul pentru România: 500 milioane EUR pierduți din PNRR.
    2. Metroul de la Cluj. Cost: 300 de milioane EUR, finanțare PNRR pierdută.
    3. Scăderea pragului la microînreprinderi.
    Guvernul avea la dispoziție 6 luni să rezolve cerințele, pentru a mai salva din acești bani.

    Comisia Europeană cerea Guvernului să scadă de la 500.000 de euro la 88.500 de euro pragul general al cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii de 3%.
    Inițial, pragul acesta era de 1 milion EUR, dar din 2023 a scăzut la 500.000 EUR, o serie de microîntreprinderi fiind obligate astfel să treacă de la impozit de 1% din venit la plata impozitului pe profit de 16%.
    De asemenea, firmele fără angajați au fost trecute de la impozit pe venitul micro de 3% la impozit pe profit de 16%.

  5. La noi în țară, aproximativ jumătate de milion de firme din România au acum cifra de afaceri sub 500.000 de euro, ceea ce le încadrează în categoria microîntreprinderilor.

    Aceste companii plătesc impozit de 1% sau de 3% în funcție de veniturile pe care le realizează, regim fiscal considerat de către oficialii europeni drept o facilitate pentru companiile românești.

    Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să efectueze o „analiză a sistemului fiscal al României în scopul identificării de soluții de reformare a acestuia, pentru a contribui la promovarea și menținerea unei creșteri economice sustenabile.”
    Unul dintre obiectivele principale stabilit în cadrul PNRR este „Revizuirea cadrului fiscal”, prin care Ministerul Finanțelor, sprijinit de consultanți externi, ar urma să analizeze modul în care structura sistemului fiscal și legislația fiscală pot fi îmbunătățite.

  6. GREVA FISCALA SI MUTAT FIRMELE IN ALTE TARI!!!
    Incredibil, astia nu au invatat nimic. Bolojan ai zis ca pnlul a invatat lectia, ai mintit ca întotdeauna, RUȘINE!!!
    Singura soluție e greva fiscala sau mutatul firmei în alta tara.
    Sa le creasca deficitul si mai mult pana numai au de ales si trebuie sa reducă din bugetarii care nu se mai satura!!!

    • Bugetarul nu se satura de bugetari. Ei asta stiu, ca banii ii produc altii, iar ei ii cheltuiesc dupa cum le vine la socoteala, oricum nu raspunde nimeni, niciodata. Nu vor reduce din bugetari, aia-s baza lor electorala. Ai auzit cum justifica (si nu e prima data) cresterile de salarii ale bugetarilor ? Salarii mai mari, impozite pe salariu mai mari, taxe colectate mai consistente. Calcului asta merge la privati, unde salariul nu vine tot din bugetul in care merg taxele, la bugetari nu prea tine. Dar ei ne servesc asemenea argumente si au si clienti care ii cred.

    • Externalizarea profitului în alte tari este o FRAUDA reala. Avem mecanisme de împiedicare. Nu se dorește, politic și instituțional.

  7. Si ce partid e capabil sa reduca din bugetari? Singura metoda e sa faci reforma administrativa si sa reduci numarul de primarii, consilii etc. Niciun partid nu vorbeste despre asta (in afara de UDMR) si oricum niciunul nu e capabil sa faca asta. Ar insemna sa-si asume un proiect pe termen lung (3 ani minim). O alta metoda e sa scapi de firmele de stat care sunt inutile si consuma bani degeaba.

    Vad ca oricum majoritatea care dati hate pe bugetari uitati ca suntem in media UE si ca majoritatea sistemelor de aparare sunt subdimensionate (serviciile, armata, penitenciarele). Cu ei ce facem? Sunt blocate angajarile de 3 ani, perioada in care multi au iesit la pensie.

    O alta solutie e sa tai din salariile magistratilor care iau cat 20 de bugetari „normali”, dar ca sa faci asta trebuie sa fii curat ca lacrima, ca altfel te baga la puscarie. Ce partid e curat ca lacrima?

    Din pacate incompetenta guvernantilor o sa ne duca iar la o repetare a taierilor si maririlor de taxe din 2008/2009. Politicienii nostri de atat sunt capabili.

    • USR tot spune ca isi doreste reformele de care spui tu, de ceva timp…
      Dar cine sa-i auda?
      La vot primesc 12%…tot psd/pnl si mai nou aur….
      Mi-e silă de mare parte din romanii nostri. Astia merita din plin saracia si batjocura cu care sunt tratati.
      Trist dar adevarat

  8. deci mai curand crestem taxe decat sa scadem cheltuieli , sa va voteze d*acu!

  9. Foarte bine. Aveți ce ați votat

    • Asta spun si eu, asta este vointa poporului.
      Doar au oprit deficitul la 9%, FMI oricum vine in 3 luni…

  10. pentru orice taxa marita iau PNRR ul in gura.

  11. Nici macar o agentie guvernamentala nu e eliminata, restructurata sau comasata. Dau spre exemplu AFIR si APIA care fac practic acelasi lucru, daca ar fi comasate chiar si cu pastrarea personalului care munceste direct pe diferite paliere si proiecte tot ar putea fi desfiintate cateva zeci de posturi din conducere si alte cateva care se suprapun: Director, directori adjuncti, secretarele, consilierii si soferii lor, registratura, contabilitatea, etc.

  12. sa le multumiti celor 4 milioane de romani care au votat actuala coalitie: psd,pnl,udmr si minoritati cu Pambuccian

  13. Au uitat de sutele se sporuri absurde ale politrucilor din primării. De salariile imense ale șefilor de companii de stat falimentare, sumele pentru partide trebuiau reduse la 25% nu cu 25%, că abia au crescut anul trecut. De reforma administrativă care papă sute de milioane de euro lunar ce să mai vorbim….

  14. Una peste alta erau de asteptat masurile astea. Si in afara de povestea cu microintreprinderile (la care atat i-a dus capul sa propuna ca solutie ca in pnrr nu apar pragurile alea ci necesitstea unei analize. Facuta de niste pr05.ti gramada) restul sunt niste masuri ok, nu e normal sa dai facilitati cand esti in cofa.

  15. ,,Vreți sa ma tatuez ca nu cresc taxele în 2025?”- citat din Marcel Analfabetul Mitoman

  16. Masurile astea trebuiau luate anul trecut insa, aveau sansa sa redreseze un pic echilibrul bugetar. Acum cred ca cel putin 9 luni e downhill, cu tot cu masurile astea. Zicea un coleg mai sus, se muta firmele in afara cu aceste „facilitati” fiscale; de ex in cipru, acolo legislatia e tot aia de 50 de ani…

  17. @REFORMA cam ce obraz de habarnist postac al guvernului sa ai sa spui magariile astea mincinoase?! Ati aruncat banii cand toti tipau ca-i nesustenabil si voi nu ca va tatuati pe mana c anu cresteti taxele si acum o dati cu UE..
    1. Ma bucur ca o sa creasca piata neagra oricum toate masurile cu toate eurile (factura/tva/transport) loveau tot in cei cinstiti.. ca ceilalti oricum nu facturau de unde si 0 impact la incasari
    2. Inainte s amai spui si alte minciuni magarii sa ne arati unde scrie in PNRR ca pragul trebuie sa fie 100.000 ? Cand deja a fost scazut de la 1 milion la 500.000
    3. Ajutoarele financiare cu bani si s-au scutirile pe impozite datorate conform legii se considera ajutor de stat neconcurential european.. nu ca vrei tu micro sa ti-l auti ca esti o tara de bugetari si de la tara si incerci sa-i inveti cu anteprenoriatul ca s anu mai fie tara plina de firme straine…
    4. UNICUL acord pe impozitare UE si global a fost recent pe firmele mari din tech sa fie 16% s anu mai scape FB cu Irlanda
    3. La firma nu-i ca la stat furi 100.000 euro = ai 100.000 euro.. la firma 100.000 euro cifra de afaceri inseamna ca poti sa ai si pierdere… (dar ce stie postacul guvernului care nu a lucrat o zi in privat)
    4. De ce nu va faceti ma voi toti firme dar fara contracte cu statul de-i asa bun regimul.. tu primul hai fa-ti firma baga 100000 direct in buzunar..
    5. Calcul putin gresit ca nu aplic impozitul pe dividende pe suma rezultata dupa aplicarea imp pe profit dar oricum dupa 19% TVA, 16% imp profit, 10% imp dividende ca doar lucrezi singur nu ca ai si angjati la care le platesti toate taxele cum are si bugetarul alti angajati la care le palteste tot.. apoi platesti si asigurarile de sanatate de cateva ori .. asa la misto cu cat la 100% ramai fara sa ai pensie mai postacule?
    6. „Reforma” implica un progres daca sa-ti omori microurile sa fie dominata piata din ro de firme cu vechime din ue inseamna reforma apai esti habarnist ca tot guvernul care ne-a adus aici.. PNL PSD NU VOTATI CAT MAI TRAITI

  18. multumim votantilor psd, pnl!
    mari caractere sunteti…

  19. De ce salariile judecatorilor CCR nu sunt minime pe economie?

  20. Cred ca situatia financiara a tarii este destul de albastra daca incep sa creasca taxele.Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca deficitul estimat de 8,5% este unul coafat de INS,deficitul real fiind mai mare cu 0,5%-1% probabil.In 2025 avem de platit 1% din PIB doar dobanzi la imprumuturile luate de covrigar.Banii din PNRR nu vin pentru ca nu sunt in stare sa-si respecte angajamentele,costurile cu dobanzile vor creste si mai mult,de unde sa mai ia bani?
    De bugetari nu se pot atinge pentru ca urmeaza alegeri si trebuie sa-l puna pe Kakarau la Cotroceni,altfel ar trebui sa anuleze alegerile inca o data.In decembrie au bagat-o p-aia cu Rusia, dar in martie pe cine o sa mai dea vina?Tot pe Rusia?

  21. Cum cine? Magistrații!

  22. Au ajuns prăduitori noi la putere și au constatat că visteria e cam goală în raport cu intențiile lor.

    • Problema majora este ca aplicate, nu vor salva absolut nimic. Doar vor umple si mai multe buzunare, deficitul se va mari in continuare

  23. Practic, nimic de la Stat, totul de la Privat. E de plecat, fratilor

  24. marele bolojan … gata ?

  25. Era clar că după alegeri vor veni aceste măsuri .

  26. 2 luni dau acestui Guvern.
    Până la alegerea noului Președinte o vom ține din proteste în proteste.
    Semestrul I este compromis economic.