G4Media.ro

Noua strategie a Uniunii Europene privind adaptarea la schimbările climatice / Pierderile…

Sursa foto: Pexels

Noua strategie a Uniunii Europene privind adaptarea la schimbările climatice / Pierderile economice din cauza fenomenelor meteo extreme depășesc, în medie, 12 miliarde de euro pe an 

Comisia Europeană a adoptat miercuri o nouă strategie a Uniunii Europene privind adaptarea la schimbările climatice, care se va concentra mai degrabă „pe elaborarea de soluții, decât pe înțelegerea problemei”, considerând că pierderile economice cauzate de multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme sunt în creștere și depășesc, în medie, 12 miliarde de euro pe an.

„De la valuri de căldură mortale și secete devastatoare la distrugerea pădurilor și la eroziunea litoralului ca urmare a creșterii nivelului mării, schimbările climatice își fac deja simțite efectele în Europa și în întreaga lume. Pornind de la Strategia de adaptare la schimbările climatice din 2013, scopul propunerilor prezentate astăzi este să se concentreze mai degrabă pe elaborarea de soluții decât pe înțelegerea problemei și să se treacă de la planificare la punerea în aplicare”, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, „estimările prudente” arată că expunerea economiei actuale a UE la o încălzire globală de 3°C peste nivelurile preindustriale ar antrena o pierdere anuală de cel puțin 170 de miliarde EUR.

„Schimbările climatice afectează nu numai economia, ci și sănătatea și bunăstarea europenilor, care suferă din ce în ce mai mult din cauza valurilor de căldură. La nivel mondial, catastrofa naturală cea mai letală din 2019 a fost valul de căldură din Europa, în urma căruia 2 500 de persoane și-au pierdut viața”, precizează Comisia.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat pandemia de COVID-19 a adus în atenție faptul că un nivel de pregătire insuficient poate avea consecințe dezastruoase.

„Nu există niciun vaccin împotriva crizei climatice, dar putem totuși să o combatem”, a spus Timmermans.

Comisia Europeană a anunțat această nouă strategie, mai ambițioasă, a UE privind adaptarea la schimbările climatice în Comunicarea privind Pactul verde european, în urma unei evaluări a Strategiei Europa 2013, evaluare efectuată în 2018, și a unei consultări publice deschise care s-a derulat în perioada mai-august 2020.

Propunerea privind Legea europeană a climei constituie baza pentru consolidarea coerenței politicilor în materie de adaptare.

Propunerea îndeamnă UE și statele membre să facă în continuare progrese pentru a stimula capacitatea de adaptare, pentru a consolida reziliența și a reduce vulnerabilitatea față de schimbările climatice.

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...