Nouă tehnică în chirurgie: Extirparea tiroidei fără cicatrice / În viitor, operația ar putea fi realizată de roboți autonomi
La Spitalul Gemelli din Roma, a fost dezvoltată o procedură inovatoare de tiroidectomie care permite îndepărtarea glandei tiroide din interiorul gurii, anunță Corriere della Sera.
Denumirea tehnică este Toetva (tiroidectomie endoscopică trans-orală cu abordare vestibulară) și este o operație de îndepărtare a glandei tiroide prin gură care nu lasă cicatrice pe gâtul pacientului.
„De fapt, nu este o noutate, ci o tehnică folosită deja în unele țări orientale (n.r. Thailanda în special), unde există o anumită sacralitate a gâtului și, în special pentru femei, o cicatrice vizibilă pe această parte a corpului reprezintă un stigmat social”, explică Marco Raffaelli, directorul UOC de Chirurgie endocrină și metabolică Agostino Gemelli IRCCS Fundația Policlinica Universitară Agostino Gemelli și profesor de chirurgie generală la Universitatea Catolică a Inimii Sacre, campusul din Roma.
La Policlinico Gemelli se efectuează peste 1.500 de tiroidectomii în fiecare an, jumătate dintre acestea din cauza unor tumori, iar această „nouă” tehnică se alătură celor mai recente, din ce în ce mai tehnologice și mai puțin invazive, din domeniul chirurgiei în general.
„Pe glanda tiroidă se aplică diverse tehnici, de la robotica trans-axilară până la cea mai recentă, Toetva, care constă în trei mici incizii care se fac în interiorul gurii, sub buza inferioară. Procedura constă în faptul că prin aceste incizii se introduce un endoscop și se realizează o”procedură endoscopică” cu ajutorul instrumentelor pe care le folosim în mod normal în laparoscopie, cu ajutorul camerei. Rezultatul este că pacientul nu are semne vizibile, cicatricea este complet ascunsă”, continuă Raffaelli.
Întrebat dacă viitorul chirurgiei tiroidiene va fi din ce în ce mai mult legat de dezvoltarea roboticii și a inteligenței artificiale, Raffaelli își amintește că „singurul medic care a luat Premiul Nobel pentru chirurgie a fost elvețianul Emil Theodor Kocher (n.r. în 1909) pentru dezvoltarea tiroidectomiei.
Datorită lui și dezvoltării de noi tehnici în chirurgia tiroidiană, tiroidectomia este acum considerată o operație de rutină, dar, trebuie amintit, că înainte de Kocher, chirurgia tiroidiană era asociată cu o rată de mortalitate foarte mare și oamenii preferau să nu se opereze, chiar dacă la acea vreme se efectuau deja gastrectomii și pancreatectomii’.
Datorită laureatului elvețian al Premiului Nobel, procedura de intervenție chirurgicală asupra tiroidei a fost standardizată.
„După Kocher, nu s-a mai făcut mare lucru în chirurgia tiroidiană de-a lungul secolului XX. Apoi, datorită îmbunătățirii tehnicilor endoscopice și, mai târziu, datorită platformelor robotice, ne-am îndreptat spre minimizarea cicatricei chirurgicale și am făcut posibilă una dintre cele mai populare operații mini-invazive, cea de tiroidectomie video-asistată (practicată din 1998 la Gemelli, n.r.), care a schimbat radical abordarea chirurgicală a tiroidei.
În prezent, cei care sunt operați cu această tehnică devenită „standard” au o cicatrice de un centimetru și jumătate, cu rezultate estetice foarte bune. Nevoia de a merge mai departe și de a satisface solicitările celor care, din motive estetice sau culturale, preferă să nu aibă cicatrici pe gât, ne-a determinat să dezvoltăm și să punem în aplicare Toetva, tehnica care nu lasă urme vizibile, dar care nu este pentru toată lumea: trebuie evaluată conformația gâtului și a bărbiei pacientului, la fel și volumul glandei și patologia. Atunci când ne confruntăm cu o glandă tiroidă mare sau în cazul unor tumori grave, nu propunem acest tip de operație”, continuă Raffaelli.
Ar trebui să ne așteptăm ca în câțiva ani să avem roboți care să opereze pe tiroidă în mod autonom.
„Aplic tehnologia robotică de câțiva ani, folosind diverse platforme cu o abordare foarte nouă. Nu există nicio îndoială că există multe avantaje care au impact asupra tipului de intervenții care pot fi făcute. De exemplu, fără utilizarea robotului, o tiroidectomie trans-axilară ar fi extrem de dificilă. Cu toate acestea, este clar că de aici și până la posibilitatea ca mașina să efectueze singură intervenții chirurgicale este încă un drum lung, dar vom ajunge acolo și lucrăm și noi la asta”, conchide Raffaelli.
Conform site-ului Medlife, tiroidectomia totală este o procedura chirurgicală care presupune îndepărtarea glandei tiroide și este utilizată pentru tratarea bolilor glandei tiroide precum:
Cancer tiroidian: reprezintă cel mai frecvent motiv pentru tiroidectomie. În acest caz, extirparea totală a tiroidei este una dintre cele mai recomandate intervenții.
Mărirea benignă a tiroidei sau gușă: Extirparea totală sau parțială a glandei tiroide are loc în cazul în care gușă apasă pe structurile vecine și cauzează diferite simptome: disfagie–dificultăți la înghițire, dispnee–dificultăți în respirație, senzație de sufocare, disfonie–voce răgușită, voce bitonală sau afonie, sau, dacă, în unele cazuri, provoacă hipertiroidism.
Noduli tiroidieni suspecți sau chisturi recurente: Chiar și nodulii benigni pot provoca probleme dacă, din cauza dimensiunilor dezvoltate, pot obstrucționa gâtul sau dacă produc hormoni în exces. De asemenea, unii noduli tiroidieni nu pot fi identificați că fiind benigni sau maligni în urmă unei biopsii. Medicii chirurgi pot recomandă tiroidectomia totală în cazul în care au risc crescut de malignitate. Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar unii pot fi canceroși sau precancerosi. Cel mai frecvent motiv pentru chirurgia tiroidiana este prezența nodulilor sau tumorilor benigne pe glanda tiroidă.
Dacă tiroidă este extirpată integral–tiroidectomie totală, persoană afectată va urmă zi de zi un tratament cu hormon tiroidian, pentru a înlocui funcția naturală a tiroidei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank