Noua variantă a proiectului de OUG pentru reglementarea Uber, Bolt și Clever intră astăzi în primă lectură în ședința de Guvern: Companiile de ridesharing vor trebui să obțină aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor
Peoiectul de ordonanță de urgență prin care este reglementată activitatea Uber, Bolt și Clever a suferit modificări. Potrivit noii variante a actului normativ publicată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, platformele digitale care vor să facă transport alternativ pe teritoriul României trebuie să fie avizate tehnic de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
“Avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 12 luni”, se arată în versiunea actualizată a ordonanței de urgență.
Ministerul Comunicațiilor va avea la dispoziție aproximativ o lună pentru stabilirea normelor și procedurilor pentru obținerea acestui aviz tehnic.
În varianta pusă în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor pe 23 mai, pentru a putea desfășura activități de transport în România, toate platforme de ridesharing și e-hailing erau obligate să depună la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale un dosar de autorizare și să achite un tarif de autorizare în valoare de 50.000 de lei.
Din noul proiect a dispărut acest tarif de autorizare, dar asta nu înseamnă că Uber, Bolt sau Clever nu vor avea de achitat nimic pentru a primi avizul de la MCSI. Potrivit versiunii actualizate a actului normative, “Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale eliberează avizul tehnic pentru platforma digitală după ce operatorul acesteia prezintă dovada achitării taxei anuale stabilită la art. 24”, în valoare de 50.000 lei.
Și în forma actualizată a actului normativ se păstrează obligația ca autoturismele care desfăşoară transport alternativ să fie autorizate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR), să nu fie mai vechi de 15 ani, iar șoferii să aibă peste 21 de ani, cel puțin doi ani de experiență la volan și certificat de atestare profesională
“Persoanele fizice și juridice care derulează operațiuni ce intră sub incidența prezentei ordonanțe de urgență beneficiază de o perioadă de tranziţie de 60 de zile de la data la care autoritățile şi-au îndeplinit obligaţiile”, scrie în proiectul actualizat al actului normativ.
Ministrul Transporturilor a declarat, miercuri seara, că mai trebuie obținut un singur aviz înainte ca proiectul de act normativ să fie adoptat de Executiv, respectiv avizul de la Consiliul Economic și Social.
„Procesul de reglementare a fost unui greoi tocmai prin prisma faptului că acest domeniu nu a mai fost reglementat până acum în România. Am gândit această reglementare prin OUG și nu prin proiect de lege având în vedere cerințele românilor care folosesc aceste platforme. În cadrul ședinței de guvern de mâine (joi, n.r), proiectul de OUG va intra în primă lectură și după primirea avizului de la CES marți va intra spre aprobare”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Până la adoptarea de Guvern, proiectul de OUG poate suferi și alte modificări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu