Noul acord comercial UE – SUA: Trump mărește miza și-i cere lui Merkel să renunțe la gazoductul Nord Stream 2
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, pune presiune pe Germania să renunțe la înțelegerea cu Rusia privind construirea gazoductului Nord Stream 2 ca preț pentru evitarea unui război comercial transatlantic, potrivit mai multor oficiali germani, americani și europeni, citați de ediția online a cotidianului economic american „The Wall Street Journal”. Gazoductul Nord Stream 2, construit de gigantul energetic de stat Gazprom și finanțat, printre alții, de Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall, ar urma să lege localitățile Greifswald (Germania) și Ust-Luga (Rusia) pe sub Marea Baltică și reprezintă faza a doua de dezvoltare a unui gazoduct care deja transportă gaz din Rusia spre Germania. Construirea acestuia a început la 3 mai și ar urma să fie finalizată în 2020, iar costurile lui sunt estimate la 10 miliarde de euro. Nord Stream 2 ar urma să dubleze capacitatea de export a Rusiei. Experții spun, însă, că acesta este mai degrabă un „proiect politic” pentru că ar permite Federației Ruse să taie alimentarea cu gaz către mai multe țări, inclusiv Ucraina, care este, în prezent, principala rută de tranzit spre Vest pentru gazul rusesc, dar și să practice prețuri mai mari, totul din motive strategice.
Oficialii citați de „The Wall Street Journal” spun că președintele Donald Trump i-a spus cancelarei federale a Germaniei, Angela Merkel, în cadrul vizitei pe care aceasta a făcut-o la Casa Albă pe 27 aprilie, că ar trebui să retragă suportul pentru Nord Stream 2 ca punct de plecare în negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) și SUA pentru un nou acord comercial. Presiunile Casei Albe arată strategia în forță pe care o are în negocierile asupra acordului comercial, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor între UE și SUA și a trezit temeri în Germania, țară dependentă de exporturi, cu privire la o eventuală soluție win-win care ar putea afecta puternica industrie auto germană. „Donald Trump este un deal maker… Există o înțelegere care poate fi făcută dacă cineva (în Germania) ar veni și ar spune «Ajută-ne să ne protejăm industria auto un pic mai mult, pentru că suntem foarte buni în ceea ce facem, și noi te vom ajuta în privința Nord Stream 2»”, a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre oficialii americani care au asistat la întâlnirea din aprilie dintre președintele Donald Trump și cancelara federală germană Angela Merkel.
Pentru a crește presiunea, Sandra Oudkirk, un diplomat american, a declarat joi presei că gazoductul Nord Stream 2 riscă să intre sub sancțiunile SUA, ceea ce ar supune unor riscuri toate companiile care participă la proiect. Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a numit eforturile SUA „un efort crud de a bloca un proiect energetic internațional care are un important rol în securitatea energetică”.
SUA vor să ia locul Rusiei pe piața exporturilor de gaze în Europa
Oficialii germani spun că SUA este dornică să ia locul Rusiei ca furnizor de gaz în Europa. Mai multe administrații americane au încercat să convingă Europa, și Germania, în special, să creeze infrastructura necesară pentru a permite accesul navelor care transportă gaz natural lichefiat din SUA. Acest gaz, transportat cu ajutorul navelor, ar fi cu cel puțin 20% mai scump, potrivit unor experți europeni, decât cel transportat prin gazoductele folosite de Rusia.
Cancelara federală germană, Angela Merkel, a declarat joi că Uniunea Europeană a decis să acorde SUA „o mai apropiată cooperare” în sectorul gazului în schimbul unor exceptării la tarifele pentru exporturile de oțel și aluminiu din UE în SUA. Aceste tarife ar urma să fie aplicate începând cu 1 iunie. Disputa pe tarifele la exporturile de oțel și aluminiu a încins relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. La începutul lunii martie, președintele Donald Trump anunțase că, din 23 martie 2018, SUA vor introduce tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat pentru toate statele cu excepția Canadei şi a Mexicului, într-o încercare de a proteja industria țării și de a crea noi locuri de muncă. Anunțul președintelui Trump a inflamat întreaga industrie și a determinat Organizația Mondială a Comerțului să tragă un semnal de alarmă că introducerea acestor tarife riscă să declanșeze un război comercial. Ulterior, administrația americană a anunțat că va suspenda aceste tarife, pentru o perioadă, pentru cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite, UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic. Consiliul European a decis, la reuniunea din 23 – 24 martie 2018, să-i ceară preşedintelui SUA, Donald Trump, să excludă permanent Uniunea Europeană de la noul regim de tarifare a importurilor de oţel şi aluminiu şi au anunţat că îşi rezervă dreptul de a răspunde în această chesiune „în mod adecvat și proporțional” pentru a proteja interesele comunitare.
În negocierile privind noul acord comercial al Uniunii Europene cu SUA, președintele Donald Trump cere și relaxarea condițiilor de acces a companiilor americane la piața unică europeană, pe care a criticat-o ca fiind supra-protectivă.
Totodată, SUA amenință, scrie EUObserver.com, că va impune noi taxe care vor afecta cele cinci companii europene care sunt principalele finanțatoare ale proiectului Nord Stream 2, Engie, OMV, Shell Uniper și Wintershall.
Merkel merge vineri în vizită la Putin
Sub noile presiuni dinspre Washington și cu profitabilul parteneriat comercial cu SUA aflat în pericol, cancelara federală germană, Angela Merkel, efectuează o vizită în Rusia vineri pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. Misiunea ei este să găsească o soluție care să mulțumească atât SUA, cât și pe partenerii săi europeni. Un oficial german spune că aceasta îi va propune președintelui Putin să accepte plata unei taxe către Ucraina pentru gazul rusesc care tranzitează țara către statele din Europa de Est chiar și după ce gazoductul Nord Stream 2 va deveni operațional. Oficialii guvernamentali germani susțin că, de vreme ce toate autorizațiile pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 au fost deja eliberate, nu mai există nicio cale legală prin care să poată fi oprit proiectul.
(Sursa foto: Pixabay.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii