G4Media.ro

Noul guvern sirian anulează contractul de închiriere a portului rusesc Tartus și…

Captură X

Noul guvern sirian anulează contractul de închiriere a portului rusesc Tartus și ar putea duce la încheierea prezenței militare ruse în estul Mediteranei

Luni, noul guvern al Siriei a anulat contractul de închiriere de 49 de ani al Rusiei în portul Tartus, ceea ce ar putea duce la încheierea unei prezențe navale ruse de mai multe decenii în estul Mediteranei, potrivit maritime-executive.com.

O navă militară de transport de mărfuri care era ancorată  în largul coastei a acostat acum la cheiul naval rusesc, unde sunt amplasate vehicule militare pentru o probabilă evacuare.

„Potrivit directorului vămii Tartous, acordul semnat cu compania rusă pentru a investi în portul Tartous a fost anulat și toate veniturile acestuia sunt acum în beneficiul statului sirian”, a raportat agenția locală de știri Levant24.

La începutul lunii decembrie, gruparea teroristă desemnată de SUA Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) l-a înlăturat de la putere pe dictatorul sirian Bashar al-Assad, determinându-i pe susținătorii militari ruși ai lui Assad să se retragă în bazele lor vechi de la Tartus și Hmeimem.

Sub Assad, Rusia obținuse o reînnoire pe 49 de ani a contractului său de închiriere pe termen lung a portului Tartus, unde se află singura bază navală rusă din Marea Mediterană. Atunci când HTS l-a forțat pe Assad să părăsească țara în decembrie, acest acord portuar pe termen lung a fost pus sub semnul întrebării, deoarece aviația rusă a bombardat HTS și aliații săi în timpul războiului civil.

Ca o măsură de precauție aparentă, Flotila Mediteraneană a Marinei ruse a părăsit Tartus în masă și a staționat în largul coastei. Navele militare de marfă Sparta și Sparta II s-au alăturat grupului operativ la începutul lunii ianuarie și au staționat timp de câteva săptămâni pe un traseu de curse, provocând speculații cu privire la o posibilă evacuare.

Pe fondul zvonurilor privind eșecul negocierilor cu privire la continuarea prezenței ruse în Siria, forțele terestre ruse au acumulat un stoc de echipamente valoroase pe cheiul de la Tartus. Agenția de informații militare a Ucrainei, HUR, a afirmat la începutul acestei luni că noii conducători ai Siriei nu permiteau navelor rusești să intre în Tartus pentru a îndepărta uriașa acumulare de echipamente – care ar putea include mai multe sisteme de apărare antiaeriană de vârf S-400.

Marți, după ce a apărut vestea anulării contractului de închiriere pe termen lung a portului rusesc, Sparta II a intrat în portul interior și a acostat lângă depozitul de echipamente. Imaginile prin satelit vor confirma în curând dacă nava începe să încarce vehiculele pregătite pentru expediere. Următoarea destinație, în Rusia sau în altă parte a Mediteranei, rămâne de văzut.

„Nu există o bază alternativă comparabilă pentru [Marina rusă] în regiune”, au declarat marți serviciile de informații militare britanice într-o declarație. „Capacitatea sa de a-și susține din punct de vedere logistic atât armata, cât și contractorii militari privați din Africa, precum și limitarea daunelor de reputație suferite prin căderea regimului Assad, vor fi aproape sigur priorități pentru guvernul rus”.

O altă schimbare esențială ar putea avea loc în curând pentru porturile siriene: există primele semne că HTS desființează industria de contrabandă cu droguri care a susținut regimul al-Assad în ultimii ani ai războiului civil. Fabricarea și exportul de stimulente ilicite au generat venituri de miliarde pentru familia lui Assad și pentru armata siriană.

Sub conducerea fratelui lui Bashar, Maher al-Assad, Siria a devenit principalul exportator mondial de amfetamină cunoscută sub numele de captagon; micile pastile galbene au devenit o imagine familiară în Orientul Mijlociu și au fost preferate de grupuri teroriste precum Statul Islamic pentru tendința drogului de a spori energia și curajul în luptă.

Potrivit cercetătorilor în domeniul securității, Latakia a fost principalul port al industriei captagonului pentru importul precursorilor necesari pentru fabricarea drogului. Majoritatea exporturilor au fost trecute clandestin peste frontiera iordaniană, dar cantități substanțiale au fost, de asemenea, ascunse în transporturi maritime expediate prin Tartus și Latakia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.