G4Media.ro

Noul Plan Urbanistic General al Capitalei va fi finalizat până la sfârșitul…

FOTO: Facebook Primăria Municipiului București

Noul Plan Urbanistic General al Capitalei va fi finalizat până la sfârșitul anului, anunță Nicușor Dan/ Studiile de fundamentare, publicate pe site-ul Primăriei Capitalei

Primăria Municipiului București a început, vineri, publicarea studiilor de fundamentare pentru Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, disponibile pe site-ul instituției pentru cercetare publică. 25 de studii, ce însumează câteva zeci de mii de pagini, vor sta la baza reglementărilor ce vor ghida dezvoltarea orașului în următorii ani. Planul va fi finalizat până la sfârșitul acestui an, potrivit primarului general Nicușor Dan, și va intra ulterior într-un circuit de avizare externă la diverse instituții. Conform estimărilor sale pe baza legislației actuale, este necesară o perioadă de avizare de 2-3 ani. Însă, în cazul în care noul Codul Urbanistic va fi aprobat, procedura va fi mai rapidă întrucât va fi nevoie de un aviz al unei comisii mixte interministeriale.

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat că PUG „va echilibra dezvoltarea în diferite zone ale Bucureştiului” și va include atât locuințe, cât și locuri de muncă, pentru a încuraja locuirea aproape de locul de muncă.  „Este ideal ca, într-un cartier, să ai şi locuire şi locuri de muncă, astfel încât să stimulezi oamenii să aleagă o locuire lângă locul de muncă şi la care să meargă pe jos, cu două staţii cu autobuzul sau cu bicicleta, decât să străbată tot oraşul”, a afirmat Nicușor Dan, transmite Agerpres.

Potrivit edilului, a fost nevoie de informaţii despre reţele stradale, despre şcoli, despre utilităţi, despre condiţii de mediu şi toate celelalte lucruri tehnice, pentru a lua decizia cea mai bună. „Trebuie în sfârşit, în Bucureşti şi în oraşele din România, să facem dezvoltarea urbană cu cap, ştiinţifică, pentru a nu mai fi în situaţia în care oraşele noastre să îşi piardă competitivitatea din cauză că aruncăm cu blocuri, nu punem şcoli, nu punem utilităţi, nu punem drumuri şi ne mirăm că avem trafic şi ne mirăm după aceea că unele companii care îşi pun întrebare dacă să se instaleze la Bucureşti, la Belgrad sau la Budapesta nu aleg Bucureştiul, pentru că Bucureştiul are trafic”, a spus Nicuşor Dan vineri, într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la un orizont de timp în care documentul ar putea fi finalizat, Nicuşor Dan a spus: „Noi, Primăria şi consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură, vom termina PUG anul acesta. Mai departe urmează ca instituţiile statului să-l avizeze”.

Tiberiu Florescu, coordonatorul proiectului din partea Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti, care a lucrat cu un consorţiu format din diferite firme şi peste 160 de persoane din România, Spania şi Marea Britanie, a precizat că aceste studii, necesare pentru a fundamenta un plan general, însumează câteva mii de pagini şi sunt dublate de o bază de date.

„PUG, de data aceasta, conform caietului de sarcini şi modului în care a fost solicitat de către Primăria Municipiului Bucureşti, constituie o bază de date unică care va putea să fie accesată de diferitele paliere de decizie ale oraşului – (…) nivel guvernamental, palierul municipalităţii, (…) şi palierul sectoarelor. Evident că toată lumea trebuie să aibă acces şi să se coordoneze într-un mediu în care informaţiile sunt clare, sunt precise, sunt accesibile şi disponibile tuturor. Şi faţă de aceste trei paliere de decizie, mai sunt o sumă importantă de actori care contribuie mult la dezvoltarea oraşului şi care sunt gestionarii reţelelor sau diferite entităţi care emit avize în acest proces de construire. De asemenea, PUG-ul, ca bază de date, este la dispoziţia lor. Deci vom fi în situaţia în care toate instituţiile şi toate entităţile avizatoare vor avea acces să vadă această bază de date, să se raporteze la ea şi să-şi coordoneze atât intenţiile de dezvoltare, cât şi modul în care oraşul este gestionat”, a explicat Florescu.

El a subliniat că PUG va fi, în primul rând, „o platformă informatizată care facilitează şi comunicarea”, un portal public ce va putea fi accesat de către oricine, pe diferite paliere de interes, cu studii actualizate.

„Primăria Capitală şi Primăria de Sector vor şti una de cealaltă în momentul în care cineva a solicitat autorizaţie sau este emis in certificat de urbanism sau autorizaţie de construire. Ea va deveni o platformă de lucru în care toate entităţile, şi nu numai primările de sector, ci şi furnizorii de utilităţi sau gestionarii utilităţilor, dacă se fac trasee noi, dacă se dezvoltă reţele noi, dacă se îmbunătăţeşte calitatea mediului sau se asfaltează, lucrările”, a adăugat Florescu.

Potrivit acestuia, noul PUG va permite ca atunci când „când selectezi o suită de entităţi geometrice, în teritoriu, poţi să ştii deja câte construcţii sunt acolo, câţi utilizatori urmează să fie, ce potenţial de transport public sau ce nevoie de dezvoltare a reţelor, a infrastructurii există în oraş”.

„PUG va permite menţinerea la zi a unor informaţii sau actualizarea acestor informaţii în perioade de timp regulate, astfel încât, de fiecare dată când ne uităm la oraş, să putem să cunoaştem din punct de vedere urbanistic starea sa de dezvoltare. (…) Este adusă la zi o modalitate de a face atât dezvoltare urbană, cât şi gestionarea corectă a teritoriului şi proiectul va încerca să echilibreze minusurile, lipsurile în ceea ce priveşte spaţii verzi, dotări publice, nevoia de diferite tipuri de funcţiuni sau chiar echipamente sau echipări edilitare pe zone care sunt potenţial în dezvoltare în Bucureşti sau în zonele limitrofe. Va permite o foarte bună coordonare, un dialog instituţional mult mai eficient. o transparenţă şi o predictibilitate în ceea ce priveşte piaţa investiţiilor, intenţiile publice de dezvoltare a oraşului”, a detaliat Florescu.

Arhitectul-şef al Primăriei Municipiului Bucureşti, Matei Damian, a evidenţiat că studiile reprezintă „baza de la care se porneşte dezvoltarea viitoare a oraşului”

„Este un pas foarte important, pentru că ieşind din paradigma acelor şase oraşe care nu au legătură între ele, care, de fapt, reprezintă sectoarele, subdiviziunea administrativă, venim cu o abordare corectă, în care oraşul Bucureşti este unul singur şi venim cu acest instrument de planificare strategică – PUG-ul municipiului Bucureşti. (…) Sunt 25 de studii de fundamentare. Unele dintre ele au fost elaborate în 2013-2014 (…) şi apoi am reluat toate studiile şi le-am actualizat conform prevederilor legale. Şi gruparea acestor domenii cheie sunt contextul teritorial şi metropolitan (…), utilizarea terenurilor, mobilitate, infrastructură tehnico-edilitară, mediul şi spaţii verzi, patrimoniu. Pot fi accesate foarte uşor”, a spus Damian.

Documentele pot fi accesate pe www.pmb.ro, în aplicația UrbOnline, la secțiunea Revizuire PUG sau accesând linkul https://urbanism.pmb.ro/xportalurb/Map/MapRun?idMap=1….

Ultimul Plan Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului a fost elaborat în anul 2000. Acesta a fost adoptat și a fost valabil până la începutul anilor 2010, când au început să apară necesitatea actualizării lui, datorită schimbărilor rapide din oraș, inclusiv creșterea populației.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.