Noul premier al Marii Britanii spune că nu va lucra vinerea după ora 18.00, iar unii experți laudă standardele sale sănătoase de lucru/ Opoziția crede că este premier part-time
Noul lider al Marii Britanii, Sir Keir Starmer, a fost acuzat că este „un prim-ministru cu jumătate de normă”, după ce a anunțat că, înainte de a câștiga alegerile, își va propune să termine programul la ora 18.00 vinerea, scrie Fortune.
El a dezvăluit recent că, de ani de zile, a „protejat” acest timp pentru a-l petrece cu familia sa – are un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani- și nu are nicio intenție să renunțe la acest obicei deoarece, în opinia sa, este un politician mai bun în acest fel.
„Nu cred în teoria conform căreia ești un decident mai bun dacă nu-ți permiți să fii tată și să te distrezi pentru copiii tăi”, a declarat liderul Partidului Laburist pentru Virgin Radio săptămâna trecută.
„De fapt, mă ajută. Mă îndepărtează de presiune, mă relaxează și cred că, de fapt, nu numai că este ceea ce vreau să fac ca tată, dar este mai bine.”
În politică, „unii oameni cred că dacă îți umpli agenda 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și nu faci nimic altceva, asta te face să iei decizii mult mai bune”, a adăugat Starmer. „Eu nu sunt de acord cu asta. Cred că trebuie să faci loc”.
Ulterior, partidul de opoziție l-a etichetat pe Starmer drept „prim-ministru cu jumătate de normă” pe rețelele de socializare.
Între timp, predecesorul său, Rishi Sunak – care este mai bogat decât regele Angliei și a fost prim-ministru din 2022 până când a pierdut alegerile de săptămâna trecută – a declarat: „Nu am terminat niciodată la ora șase”.
Downing Street a refuzat solicitarea Fortune de a comenta.
Echilibrul dintre viața profesională și cea privată este rar în conducere
Nimănui nu-i place să lucreze până seara sau în weekend. Singura problemă? După cum a subliniat Sunak, a fi lider nu este o slujbă normală de la nouă la cinci.
Doug Baird, CEO al companiei de consultanță pentru oameni New Street Consulting Group, spune pentru Fortune că ritmul lumii s-a schimbat dramatic, iar liderii trebuie să fie mereu activi dacă vor să țină pasul cu standardele ridicate din prezent.
„Este interesant că Sir Kier Starmer are acest obiectiv de a nu lucra după ora 18.00 vinerea, dar conducerea nu este așa”, a adăugat el. „Bănuiesc că majoritatea liderilor din afaceri ar putea râde puțin de acest termen limită înalt și nerealist pe care și l-a fixat singur”.
„Ar fi răspuns la telefon dacă l-ar fi sunat un lider mondial?”
Dar, în mod realist, există o mare diferență între a fi disponibil și a fi la serviciu.
„Nu m-aș aștepta ca el să se pună pe out-of-office”, spune Lewis Maleh, CEO al agenției globale de recrutare a executivilor Bentley Lewis, adăugând că liderii trebuie să găsească un echilibru între a fi la datorie și a se deconecta pentru binele sănătății lor și al afacerii – sau, în acest caz, al țării.
„Cred că este important pentru lideri să își protejeze energia și să își gestioneze timpul în mod corect”, adaugă el. „Drumul este lung, iar poziția de CEO este atotcuprinzătoare. Dacă nu ai grijă de tine, cum poți avea grijă de altcineva?”
Un lider epuizat nu este bun pentru nimeni
Epuizarea este epidemia modernă în afaceri. În timp ce tinerii lucrători au cele mai mari probleme cu sănătatea lor mentală la locul de muncă, managerii nu sunt străini de sentimentul de epuizare.
Barnaby Lashbrooke, CEO al companiei de asistenți virtuali Time Etc, a declarat pentru Fortune că „fără scuze” își termină programul de lucru într-o zi de vineri, după ce și-a făcut cele 35 de ore (cu pauze regulate), deoarece săptămânile de lucru de 100 de ore pe care le-a făcut atunci când a înființat compania i-au afectat sănătatea fizică și mentală.
„Dacă nu vă faceți timp să vă deconectați, nu vă puteți aștepta să funcționați optim pe termen lung”, spune el din experiență. „În timp ce un prim-ministru este, din punct de vedere tehnic, mereu disponibil, un lider epuizat pur și simplu nu va avea capacitatea de a lua decizii bune.”
Întreaga forță de muncă beneficiază de efectul de antrenare al unui lider care prioritizează echilibrul dintre viața profesională și cea privată, astfel că numeroși directori executivi și experți în leadership au declarat pentru Fortune că poziția lui Starmer de a nu lucra 24 de ore din 24, 7 zile din 7, constituie un bun exemplu pentru standarde de lucru sănătoase.
„Suntem cu toții obișnuiți să vedem lideri care se trezeau la ora 4 dimineața, apoi mergeau la sală pentru antrenamente intense, înainte de a efectua câteva ore de muncă, totul înainte de ora 7 dimineața”, spune Amrit Sandhar, CEO și fondator al firmei de recrutare &Evolve. „Păreau să nu aibă întrerupător, deoarece lucrau până noaptea târziu și în weekenduri”.
Sandhar sugerează că indicația lui Starmer că va programa timp liber dedicat arată că are inteligența emoțională de a înțelege că modul în care lucrează el dictează modul în care lucrează ceilalți.
„Atunci când liderii își iau timp pentru a fi cu familia lor, este un mesaj pentru toți ceilalți să fie cei mai buni la locul de muncă și, atunci când părăsiți locul de muncă, să se concentreze asupra acelor aspecte ale vieții voastre care contează cu adevărat.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank