G4Media.ro

Noul premier al Vietnamului a studiat şi a lucrat în România /…

Sursa foto: Captură video, momentul depunerii jurământului

Noul premier al Vietnamului a studiat şi a lucrat în România / Cine este Pham Minh Chinh, ales să conducă Guvernul, după ce fostul premier a fost numit președinte

Vietnamul şi-a reînnoit conducerea luni, în timpul unei sesiuni a Adunării Naţionale, alegându-l pe Nguyen Xuan Phuc, până acum în fruntea guvernului, în funcţia de preşedinte al ţării, şi pe Pham Minh Chinh în funcţia de prim-ministru, relatează EFE, citată de Agerpres.

Phuc, 66 de ani, a servit ca prim-ministru al Vietnamului din 2016 şi viceprim-ministru din 2011. Ca prim-ministru, el a jucat un rol cheie în ratificarea unor acorduri comerciale majore precum Parteneriatul Economic Regional Complet (RCEP), Acordul de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) şi a prezidat Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) anul trecut, aminteşte DPA.

În 2018, secretarul general al Partidului Comunist aflat la guvernare în Vietnam, Nguyen Phu Trong, a preluat şi rolul de preşedinte după moartea lui Tran Dai Quang. El a fost reales în ianuarie secretar general al Partidului Comunist pentru a treia oară şi a ales să renunţe la funcţia de preşedinte al ţării.

Apreciat pentru felul cum a gestionat pandemia de COVID-19 şi pentru bilanţul său economic, Phuc a obţinut majoritatea voturilor celor 500 de deputaţi ai parlamentului unicameral, exprimate prin vot secret.

Alegerea lui Phuc marchează separarea dublului rol al lui Trong şi revenirea la conducerea tradiţională cu „patru piloni” a ţării cu secretar general, prim-ministru, preşedinte şi şef al Adunării Naţionale. Totuşi, secretarul general al Partidului Comunist, partid unic, este cel mai înalt lider al regimului vietnamez. Preşedintele statului este al doilea în ierarhia conducerii, înaintea primului ministru.

Conducerea guvernului îi revine lui Pham Minh Chinh, 62 de ani, preşedintele Comitetului central de organizare al partidului din 2016.

Potrivit Ambasadei Vietnamului la Bucureşti, sub conducerea noului guvern, ţara va continua să menţină stabilitatea politică şi să facă paşi mari în dezvoltarea socio-economică în contextul în care epidemia de COVID-19 se dezvoltă încă în moduri complicate în întreaga lume. În ceea ce priveşte perspectivele relaţiilor dintre Vietnam şi România, acestea vor cunoaşte o evoluţie pozitivă.

Noul prim-ministru Pham Minh Chinh a studiat în România, a lucrat la Ambasada Vietnamului în România şi cunoaşte relaţia dintre cele două ţări.

Potrivit presei din Vietnam, Pham Minh Chinh era, în 1989, Prim secretar la Ambasada Republicii Socialiste Vietnam în România. Are diplome de profesor asociat, doctor în drept, inginer constructor.

Vietnamul este orientat spre export, ca un sector important către economie, hotărât să promoveze participarea la economia globală şi la lanţurile internaţionale de aprovizionare. Odată cu semnarea cu succes a Acordului de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) în 2020, cu ajutorul preţios al României în calitate de preşedinţie rotativă a UE, Vietnam se dezvoltă ca un partener comercial important al României (schimbul comercial dintre România şi Vietnam a fost de aproximativ 265 milioane dolari, mai mare decât anul anterior, în pofida pandemiei – 250 milioane dolari) şi al Uniunii Europene, a detaliat Ambasada Vietnamului pentru Agerpres.

În timpul sesiunii de 12 zile a Adunării Naţionale, în care partidul a ales 12 posturi de conducere cheie, şeful Partidului Comunist din Hanoi, Vuong Dinh Hue, a fost ales la 31 martie drept noul lider al parlamentului, principalul organism legislativ.

În pofida modificărilor aduse celor trei poziţii cheie de conducere ale Vietnamului, se aşteaptă ca Partidul Comunist să îşi menţină traiectoria de deschidere în continuare către comerţul exterior şi echilibrarea relaţiilor cu China şi SUA, scrie DPA.

Sursa foto: Captură video, momentul depunerii jurământului

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. O lunga serie de personalitati din Vietnam au facultate facuta in Romania intre 1967 si pana in anii ’80.
    Din cauza Razboiului din Vietnam au avut nevoie de cadre scolarizate in celelalte state comuniste. Razboiul Vietnamului cu China din 1980 a facut sa continue scolarizarea in Europa de Est in loc de China.

  2. Phuc me, ca l-ati botezat pe noul presedinte.

    Nguyen e numele de familie – la fel ca si la unguri sau la chinezi numele vietnameze se scriu asa cum invata elevii din Romania sa se prezinte.

    Adica Popescu Gheo, Câțu Florin, Xi Jinping.
    Nguyen **, Pham **.

    Da’ nu mai editati voi articolul pentru atata lucru.
    Phuc it, merge si asa.

  3. Salut
    Comentariile de mai sus , eterogene, au in sinea lor mai degraba reflexe personale decat consideratii obiective.
    Ca a studiat in Romania, demult, si a ajuns unde este,
    denota,macar faptul ca, pe vremuri, in RO, se facea scoala. Ii stiu pe vietnamezi, de cand eram student.
    Erau studiosi, disciplinati, niciodata nu vedeai unul singur ; minim doi, asa era linia.
    Dar, sa nu ne asteptam la minuni, ca, ajungand prim ministru, va face ceva special pemtru RO; va face, daca RO, merge cu propuneri serioase, ceea ce nu cred, ca,unchiul Sam ,nu vrea, au amintiri nu tocmai
    placute despre razboiul din Vietnam, de unde au plecat de-a dreptul umiliti si rusinati.
    Nu demult presedintele Chinei Zian Zemin( ortografie aproximativa ) recita poeziile lui Eminescu in limba romana.Facuse studiile la Brasov.
    A fost o oportunitate, ca si aceasta, dar , degeaba.
    Prin anii ’87, pana si un veterinar dintr-un parc national in Nigeria, imi vorbea cu admiratie despre Ceausescu si Romania.
    Traiasca prietenia romano- vietnameza !

    • Catre @Lechi. Esti un mincinos !. Jiang Zemin, nascut in 1926, a facut Facultatea de Electrotehnica la Nanjing in China in 1947, apoi a facut un stagiu de practica / completare de studii la Fabrica de Automobile ,,Stalin” din Moscova in anii ’50.
      Nu este eclus ca a vizitat si Uzina Stegul Rosu din Brasov in acea perioada, la fel ca multe alte fabrici din Europa e Est. Dar n-ai nici o dovada ca a facut studii la Brasov.
      E stiut ca avea obiceiul sa arate oaspetilor straini in China ca stie sa cante cantece in diverse limbi, mai ales in rusa, engleza dar si romana.
      China cauta Alianta politica a Romaniei in perioada aceea contra URSS. De aia a studiat Jiang Zemin limba romana. Nu e totusi o dovada ca stia limba romana la un nivel mediu macar. Una e sa reciti o poezie, sau sa canti un cantec, si alta este sa stapanesti o limba straina.

  4. Ca inainte de ’89; doar aia mai erau pe rafturi in alimentarele din ro