G4Media.ro

Noul procuror european desemnat de Italia stârnește controverse: Guvernul Meloni a impus…

Sursa foto: European Council

Noul procuror european desemnat de Italia stârnește controverse: Guvernul Meloni a impus candidatul care a ieșit pe ultimul loc în analiza experților judiciari independenți

Guvernul Italiei a contribuit la instalarea unui nou procuror în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, la recomandarea unor experți externi, ceea ce a provocat critici potrivit cărora Roma amenință credibilitatea organismului, notează Politico.

Numirea lui Andrea Venegoni în cadrul Parchetului European (EPPO) a făcut parte dintr-un pachet de cinci noi procurori aprobat marți de țările UE.

În timp ce majoritatea numirilor nu au ridicat semne de întrebare, alegerea Italiei atrage oprobriul după ce guvernul premierului Giorgia Meloni a insistat asupra lui Venegoni, în ciuda faptului că un grup independent de experți judiciari l-a clasat pe ultimul loc între cei trei candidați ai Italiei. Grupul de experți a fost însărcinat să evalueze nu numai dacă candidații au experiență relevantă, ci și dacă independența lor judiciară este dincolo de orice îndoială.

Cu toate acestea, Italia a cerut Consiliului UE, organismul care reprezintă țările UE și care a luat decizia finală, să îl susțină pe Venegoni, ceea ce a și făcut. Consiliul, care nu este obligat să respecte clasamentul comisiei și are ultimul cuvânt, a urmat dorința Italiei fără a oferi public niciun motiv.

Criticii spun însă că numirea lui Venegoni reprezintă o amenințare pentru oficiu, care trebuie să se ferească de suspiciunile de influență nejustificată din partea țărilor membre ale UE pentru a-și menține credibilitatea.

EPPO este organismul independent responsabil cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Procurorul italian, deși face parte din EPPO, ar avea puteri semnificative în ceea ce privește investigațiile desfășurate în țara sa de origine.

Purtătorul de cuvânt al EPPO, Tine Hollevoet, a declarat pentru Politico: „Decizia privind numirea noilor procurori europeni este prerogativa Consiliului, iar EPPO nu este deloc implicat în acest lucru”.

Un purtător de cuvânt al guvernului italian și al lui Andrea Venegoni nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Înaintea votului Consiliului, 14 procurori italieni i-au scris șefei EPPO, Laura Codruța Kövesi, pentru a o avertiza că nominalizarea lui Venegoni ar putea duce la o situație în care „Biroul italian al Eppo și Parchetul European însuși ar putea să nu pară pe deplin autonom și independent, cu consecințe grave asupra reputației EPPO”, potrivit unei scrisori consultate de Politico și raportate pentru prima dată de cotidianul italian Il Fatto Quotidiano.

Candidatul italian cel mai bine clasat, Stefano Castellani, care este, de asemenea, actualul coordonator al birourilor EPPO din Italia, încearcă acum să obțină acces la documentele privind motivația Consiliului, potrivit unui diplomat de rang înalt și a doi oficiali italieni din sistemul judiciar, care au cerut să rămână anonimi pentru că nu au voie să vorbească public despre acest subiect. Solicitarea de documente nu a primit până în prezent niciun răspuns. Castellani ia acum în considerare posibilitatea de a solicita instanței supreme a UE să anuleze această decizie.

Contactat, Castellani a refuzat să comenteze situația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...