Noul procuror general, Gabriela Scutea, a promis în proiectul de management că va reduce numărul dosarelor mai vechi de 5 ani / Cine se califică la priorități: dosarele lui Radu Budeanu, Bogdan Buzăianu, cumnatul lui Ponta, Moisescu-Chiliman
Procuroarea generală, Gabriela Scutea, îşi propune să combată evaziunea fiscală şi spălarea de bani, să reducă numărul dosarelor mai vechi de 5 ani şi numărul achitărilor definitive, mai ales la DNA, potrivit proiectului de management publicat de CSM.
G4media.ro a trecut în revistă câteva dintre dosarele de pe rolul marilor parchete mai vechi de 5 ani.
Dosarul lui Bogdan Buzăianu (foto deschidere) este în lucru chiar la Parchetul General condus acum de Gabriela Scutea. Cazul de evaziune fiscală şi spălare de bani e „investigat” din decembrie 2014, iar în august 2016 a fost preluat de PG, potrivit unor documente consultate de G4media.ro.
Omul de afaceri elvețian de origine română, Bogdan Buzăianu, cunoscut mai degrabă drept „cel mai deştept băiat din Energie după ce, în 2004, a încheiat cu Hidroelectrica un contract în valoare de 1 miliard de dolari, este investigat de PG pentru 5 infracțiuni:
- instigare la evaziune fiscală;
- instigare la stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor în scopul obținerii fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul general consolidat;
- 2 infracțiuni de instigare la delapidare;
- instigarea la spălarea banilor, potrivit unor documente din anchetă consultate de Newsmaker.ro.
Buzăianu este acuzat că și-ar fi delapidat compania Energy Holding cu aproape 64 de milioane de lei, adică aproape 14 milioane de euro. Ar fi făcut evaziune fiscală de peste 6 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro), rambursare ilegală de TVA de 17 de milioane de lei (3,5 milioane de euro) și spălare de bani de peste 6 milioane de euro.
Și firma controlată de Buzăianu, Energy Holding, este urmărită penal pentru evaziune fiscală. Alături de Buzăianu și Energy Holding, mai sunt cercetate firma Libarrom AGRI, controlată de libanezul Said Baaklini, administratorii celor două firme, interpuși ai lui Buzăianu și Baaklini, și foști angajați ai lui Buzăianu.
Un alt dosar vechi de 5 ani este cel al amicului lui Buzăianu, Radu Budeanu, patronul de la Gândul.info, unde au fost linşaţi jurnaliştii critici cu propunerile ministrului Justiţiei la şefia marilor parchete şi procurorii CSM care au dat avizele negative pentru Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu. Potrivit DNA, Budeanu este „anchetat” din 2015 pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.
- „În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri (Bogdan Buzăianu – n.r.), prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA (cel de 1 miliard de dolari – n.r.)”, nota DNA într-un comunicat din 2015.
După ce în 2017, Elena Udrea şi patronul EVZ, Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul Hidroelectrica, partea cu Radu Budeanu a fost disjunsă. Zilele trecute, jurnalista Sorina Matei a întrebat DNA despre acest dosar şi i s-a răspuns că e în lucru. Cazul de află la procurorul Cosmin Iordache, coleg de asociaţie de magistraţi cu noul procuror general Gabriela Scutea.
Dosarul Hidro Prahova privindu-l pe cumnatul lui Ponta a împlinit şi el 5 ani de anchetă chiar acum, în februarie. Cazul de fraudă cu fonduri europene privind lucrările de canalizare din Prahova, în care cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a fost chiar arestat, e în lucru la DNA din februarie 2015. Acest dosar a fost instrumentat inițial de DNA Ploiești, iar acum este la procurorul Claudiu Dumitrescu de la Secția a II-a a DNA.
Dosarele lui Ghiță. Fostul deputat PSD este anchetat de DNA în calitate de inculpat în 3 dosare: cazul Ponta-Blair, dosarul Hidro Prahova și în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT” . Primele două cazuri sunt din 2015, ultimul e în anchetă de „doar” 3 ani.
Dosarul Moisescu-Chiliman. În iunie 2015, procurorii DNA Ploiești i-au inculpat și chiar reținut pe fostul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman, și pe liberalul Vlad Moisescu. Cazul nu este soluționat nici acum. Exasperat de durata anchetei, chiar fostul primar a cerut instanţei şi judecătorii au obligat DNA în decembrie 2019 să îi finalizeze dosarul în 9 luni.
Dosarul Apa Nova. În septembrie 2015, procurorii DNA Ploieşti i-au inculpat pe Vlad Moisescu, compania Apa Nova și pe francezii din conducerea companiei bucureștene de apă-canal. După scandalurile de la DNA Ploiești, dosarul a fost preluat de DNA București, însă nu este soluționat nici acum.
Foto: Bogdan Buzăianu / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii