G4Media.ro

Noul program de sănătate al UE a fost votat în Parlamentul European…

Sursa foto: Pixabay

Noul program de sănătate al UE a fost votat în Parlamentul European / Cristian Bușoi, raportor: EU4Health reprezintă șansa României de a reduce decalajul dintre noi și țările din Vest / Ce spun alți europarlamentari români

Programul de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027, EU4Health, a fost votat în Parlamentul European, având susținerea grupurilor politice, cu 631 de voturi pentru, 32 împotrivă și 34 abțineri, europarlamentarul Cristian Bușoi, care a fost raportor pentru acest proiect, declarând că acesta „întinde o mână sistemelor de sănătate” din toate statele membre, fără excepție, și că, pentru România, este șansa de a reduce decalajul față de țările din Vestul Europei.

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, grupul PPE) consideră EU4Health „cel mai ambițios” program de sănătate din istoria UE, cu un buget record de 5,1 miliarde de euro.

„Programul EU4Health este nu doar un răspuns adecvat la actuala criză COVID-19 (…) Și mă bucur că am putut să le oferim un program care pune lupta împotriva cancerului, a bolilor rare, a bolilor cardiovasculare și a bolilor cronice în topul priorităților. EU4Health este totodată un program care susține vaccinurile și vaccinarea și are soluțiile pentru rezolvarea crizei medicamentelor”, a afirmat raportorul Parlamentului European pentru programul UE pentru sănătate.

În opinia lui Bușoi, EU4Health „întinde o mână sistemelor de sănătate” din toate statele membre, fără excepție.

„Ca român și responsabil al acestui Program fără precedent, vă spun că EU4Health reprezintă șansa României de a sparge barierele în materie de sănătate și a reduce decalajul dintre noi și țările din Vestul Europei. Este momentul nostru acum și nu trebuie să îl ratăm. Cu EU4Heath avem ocazia să digitalizăm asistența medicală, să finanțăm acțiuni pentru formarea personalului medical, să readucem producția de medicamente în Europa și să creăm o rezervă de produse esențiale relevante pentru criză”, a mai spus Cristian Bușoi.

Acordul final pentru Program a introdus o serie de plafoane: 20 % pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor, 12,5 % pentru stocare, 12,5 %pentru achizițiile publice care completează stocurile naționale de produse relevante pentru criză, unul pentru angajamentele și inițiativele globale și 8 % pentru cheltuielile administrative, a precizat europarlamentarul PNL

Corina Crețu, europarlamentar Pro România (grupul S&D) susține că, în baza programului pe care l-a votat, Uniunea Europeană va sprijini schimbul de bune practici între țările europene în domeniul sănătății

„EU4Health urmărește dezvoltarea unui sistem european de monitorizare, raportare și notificare a deficitelor de medicamente, de dispozitive medicale, de vaccinuri, și de produse medicale în general, pentru a asigura faptul că acestea sunt disponibile pentru cetățenii care au nevoie de ele. Așadar, va fi încurajată producția de medicamente și dispozitive medicale în statele Uniunii Europene”, a spus Crețu.

Ea a dăugat că toate țările sunt invitate să realizeze o evaluare a sistemului lor de sănătate.

„Cu această ocazie, sper ca România să realizeze o evaluare realistă și onestă. Trebuie să ne întrebăm dacă sistemul nostru de sănătate poate realmente să reducă inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate și unde e nevoie de investiții”, a mai spus Corina Crețu.

Europarlamentarul Alin Mituța (USR PLUS, grupul Renew Europe) susține că programul european pentru sănătate are un buget de 11 ori mai mare decât cel precedent, fiind majorat de la 449 milioane euro (2014-2020) la 5.1 miliarde euro (2021-2027).

„Avem nevoie de o actualizare a legislației privind serviciile medicale transfrontaliere pentru a asigura un acces mai echitabil, avem nevoie de standarde comune de calitate a serviciilor medicale peste tot în Uniune, avem nevoie de o legislație europeană mai clară pentru a asigura accesul la medicamente esențiale și la tratamente pentru boli rare, avem nevoie de o rețea europeană de transplant de organe care să înlocuiască actuala cooperare interguvernementală ad-hoc la care multe state membre, printre care și România, nu au acces”, declară Mituța.

Alin Mituța consideră că EU4Health este „un pas înainte”, dar nu e suficient,

„Trebuie să continuăm integrarea politicilor europene în sănătate și sper ca în cadrul Conferinței pentru viitorul Europei să reușim să avansăm către a avea competențe europene reale în domeniul sănătății și un buget pe măsură”, precizează europarlamentarul USR PLUS.

Nicolae Ștefănuță, din același grup politic, a fost raportor din partea Comisiei de Buget și a amintit faptul că bugetul pentru programul de sănătate a fost tăiat de Consiliu de la 10 la 1,7 miliarde, dar s-a obținut o majorare la negocieri.

„Am obținut 5,1 miliarde, tot insuficient, dar mult mai bine. Una dintre prioritățile mele a fost ca o parte din banii programului EU4Health să meargă pentru rezerve și stocuri de medicamente. Rezultatul este că 12,5%, adică 640 milioane de euro din acest buget istoric, vor fi investiți în stocuri europene de medicamente”,a precizat europarlamentarul USR PLUS.

Vincze Loránt, europarlamentar UDMR (grupul PPE) a afirmat că se știa, înainte de pandemie, că sistemul de sănătate al României nu era competitiv și că a votat pentru programul UE pentru sănătate deoarece „urmărește dezvoltarea sistemelor de sănătate ale statelor membre, încurajează instruirea pentru angajații din sănătate, reduce inegalitatea în domeniul sănătății dintre statele membre (…) finanțează lupta împotriva cancerului și aduce producția farmaceutică înapoi în Europa”.

În opinia europarlamentarului Daniel Buda (PNL, grupul PPE), scopul programului EU4Health este „de a garanta că UE rămâne regiunea cu cea mai sănătoasă populație din lume și că dispune de toate instrumentele posibile pentru a răspunde problemelor în materie de sănătate la nivel național și la nivelul UE și că este mai bine pregătită pentru orice nouă amenințare emergentă la adresa sănătății”.

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, grupul S&D) a declarat că a fost un „puternic susținător” al creării unui program de acțiune în domeniul sănătății.

„Încă din anul 2015 vorbeam despre necesitatea de a dezvolta mecanisme de finanțare comune în domeniul medical. Din păcate, o parte semnificativă a politicienilor de dreapta se opuneau atunci acestui demers. În continuare trebuie să explicăm anumitor guverne, cum este cazul celui din România, că acest program nu poate acoperi tăierile semnificative făcute bugetelor naționale pentru sănătate”, a declarat Negrescu în timpul dezbaterii din Parlamentul European.

Europarlamentarul PSD a susținut că a formulat mai multe amendamente care vizau, de exemplu, finanțarea spitalelor și a infrastructurii medicale de bază, în regiunile cele mai puțin dezvoltate, sprijinirea telemedicinei și a introducerii de noi tehnologii, capabile să îmbunătățească actul medical.

„În final, ca urmare a exemplului pozitiv oferit de medicii și asistenții europeni, în mod special cei din România, care în timpul pandemiei s-au oferit voluntar pentru a ajuta în alte state europene, am propus crearea unei unități medicale permanente, axată pe intervențiile de urgență în zonele cele mai afectate”, a mai spus Victor Negrescu.

Europarlamentarii au dezbătut și votat ,marți, programul EU4Health în valoare de 5.1 miliarde de euro (2021-2027), care vizează o mai bună pregătire a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană pentru amenințările viitoare.

Potrivit textului de compromis, programul UE pentru sănătate (EU4Health) va aloca bani pentru mai multe domenii, cum ar fi amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, sporirea disponibilității și accesibilității medicamentelor și a dispozitivelor medicale, precum și sprijinirea creării unui „spațiu european al datelor privind sănătatea”.

Sursa Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Va fi un esec, statul roman nu e interesat de asa ceva, statul vrea doar sa ne exploateze in liniste.

  2. Chilotarul Baciu, numaratorul de vaccinuri, sau domnu Cristi? A citit cineva compunerea ipochimenului, in afara de ma-sa aia de ne spunea ca a luat 10 la bac?