Noul regulament al Ungariei privind vizele deschide ușa spionilor ruși, avertizează Partidul Popular European / Comisia Europeană va cere explicații oficialilor de la Budapesta
Comisia Europeană va comunica cu autoritățile ungare pentru a afla amploarea deciziei Budapestei de a simplifica intrarea pentru cetățenii din Federația Rusă și Belarus.
Potrivit Censor.net, anunță că informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anita Hipper.
Ea a fost rugată să comenteze informațiile potrivit cărora Ungaria, membră a spațiului Schengen, a relaxat cerințele privind vizele pentru cetățenii din Rusia și Belarus.
Hipper a răspuns că Comisia Europeană va comunica cu autoritățile ungare pentru a afla domeniul de aplicare specific al deciziei Budapestei și conformitatea acesteia cu normele europene.
„Rusia este o amenințare la adresa securității UE. Toate instrumentele la nivelul statelor membre și al UE trebuie să asigure securitatea Uniunii Europene și să ia în considerare securitatea spațiului Schengen în ansamblu”, a spus ea.
Gipper a adăugat că Ungaria, atunci când permite resortisanților țărilor terțe să intre în spațiul Schengen, este obligată să se asigure că sunt îndeplinite toate cerințele pentru intrare.
„Acest lucru se aplică nu numai la disponibilitatea vizelor sau a permiselor de ședere valabile, ci și la absența listelor roșii în bazele de date Schengen”, a spus ea.
Partidul Popular European, cel mai mare partid din UE, a avertizat marți că decizia Ungariei de a relaxa restricțiile privind vizele pentru ruși ridică „probleme grave de securitate națională”, deoarece deschide ușa spionilor, transmite Financial Times. Avertismentul vine după ce Budapesta a publicat detaliile noilor norme privind vizele, care acordă cetățenilor din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, permisiunea de a intra în Ungaria fără controale de securitate.
Articolul inițial:
Budapesta a menționat că mulți dintre acești cetățeni vor fi implicați în construirea unui reactor nuclear care utilizează tehnologie rusă.
Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, i-a scris o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la noul sistem „discutabil” de viză rapidă pentru ruși al Ungariei.
Weber a declarat că acest sistem ar putea „crea lacune grave pentru activitățile de spionaj și ar putea permite unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, ceea ce reprezintă un risc grav pentru securitatea națională”.
Mișcarea Budapestei i-ar putea ajuta, de asemenea, pe ruși să călătorească în zona Schengen a Europei, fără frontiere, și să ocolească „restricțiile impuse de legislația UE”, a adăugat el.
Weber a făcut apel la liderii UE „să adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spațiului Schengen”.
În conformitate cu legislația UE, persoanele din afara blocului comunitar trebuie să solicite o viză pentru a putea călători liber în zona Schengen, care cuprinde 29 de țări, inclusiv Norvegia și Elveția. Cu toate acestea, guvernele naționale au dreptul să își gestioneze propriile sisteme de imigrație și permise de muncă.
De la invazia Moscovei în Ucraina la începutul anului 2022, UE a impus sancțiuni, inclusiv interdicții de călătorie și înghețarea activelor, pentru sute de persoane din Rusia care au legături cu Kremlinul.
La sfârșitul lunii noiembrie 2022, autoritățile ucrainene au arestat un agent rus la granița dintre Ucraina și Ungaria, în timp ce acesta încerca să introducă ilegal în anus un USB cu informații secrete, potrivit Balkan Insight, o publicație media online de investigații.
Drive-ul conținea informații sensibile despre personalul de conducere al serviciilor de securitate ucrainene, precum și despre bazele militare și logistica Ucrainei. Spionul intenționa să predea aceste informații ambasadei Rusiei la Budapesta, potrivit Balkan Insight.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu