„NSU 2.0” – arestare la Berlin pentru ameninţări cibernetice
Prima ameninţare cu moartea semnată „NSU 2.0” a fost expediată în 2018. Au urmat zeci de alte mesaje violente de extremă dreaptă, iar acum cazul se apropie de elucidare, arată un reportaj Deutsche Welle.
Un prezumtiv autor al unor mesaje de ameninţare cu caracter de extremă dreaptă, care se semna „NSU 2.0”, a fost arestat la Berlin în timpul unei percheziţii la domiciliu. Anunţul a fost făcut în noaptea de luni spre marţi de Parchetul din Frankfurt am Main şi de Oficiul Criminalistic al landului Hessa.
Mesaje de ameninţare trimise în toată Germania
Cetăţeanul german în vârstă de 53 de ani, fără loc de muncă, este bănuit că a „expediat începând din august 2018 la nivel federal, sub pseudonimul „NSU 2.0″, mesaje de ameninţare cu conţinut instigator, ofensator şi ameninţător.” Mesajele au fost adresate preponderent unor personalităţi ale vieţii publice, din mass-media şi politică, între care şi deputaţi ai Parlamentului landului Hessa şi ai Parlamentului federal. Cazul este mai complicat şi fiindcă făptaşul sau făptaşii au beneficiat de informaţii din interiorul aparatului de poliţie.
Suspectul a fost condamnat în trecut în urma numeroaselor delicte comise, inclusiv cu caracter de extremă dreaptă, mai arată procurorii din Frankfurt am Main. În urma percheziţiei efectuate luni au fost confiscate pentru cercetări computere găsite în locuinţă. Suspectul mai este cercetat pentru instigare, folosirea iniţialelor unor organizaţii în afara legii, ameninţare şi insultă.
El nu a fost niciun moment angajatul poliţiei. Cercetări minuţioase şi îndelungate efectuate în comun de procurori şi de Oficiul Criminalistic al landului Hessa au dus la identificarea învinuitului.
La mijlocul lunii martie, ministrul de Interne al landului Hessa, creştin-democratul Peter Beuth, a relatat despre cele 133 de mesaje de ameninţare. 115 dintre ele sunt atribuite de anchetatori expeditorului „NSU 2.0”, alte 18 fiind probabil scrise şi expediate de complici. Destinatari sunt preponderent personalităţi cunoscute, politicieni şi ziarişti. Cele 115 mesaje au fost expediate unui număr de 32 de persoane şi 60 de instituţii din nouă regiuni federale şi din Austria. Mesajele au fost trimise preponderent prin e-mail, dar şi prin fax, sms sau formulare de contact în internet.
Preşedintele poliţiei regionale a trebuit să demisioneze
După arestarea suspectului, ministrul de Interne din Hessa, Beuth, crede că poliţia regională este reabilitată. „Mesajele de ameninţare au aruncat o gravă bănuială asupra poliţiei”, a declarat Beuth, care a adăugat: „din tot ce ştim până acum, niciun poliţist din Hessa nu a fost responsabil de seria de mesaje ameninţătoare semnate „NSU 2.0″”.
În iulie 2020, preşedintele de atunci al poliţiei landului Hessa, Udo Münch, s-a văzut nevoit să demisioneze ca urmare a mesajelor de ameninţare, fiindcă adresele victimelor proveneau din computere ale poliţiei. Între victime s-a numărat şi avocata Seda Basay-Yildiz din Frankfurt, care a declarat la începutul lunii martie că a primit mai bine de 12 mesaje de ameninţare semnate „NSU 2.0”. Şi datele ei personale proveneau din computerele secţiei 1 de poliţie din Frankfurt. Alte victime au fost cabaretista Idil Baydar şi actuala preşedintă a partidului Stângii (Die Linke), Janine Wissler.
Ca membri ai NSU (Nationalsozialistischer Untergrund, nazişti în clandestinitate) s-au declarat teroriştii de extremă dreaptă Uwe Mundlos şi Uwe Böhnhardt, care au ucis 10 oameni în intervalul 2000-2007. Opt dintre ei au fost mici întreprinzători de origine turcă, unul de origine elenă precum şi o poliţistă germană. Complicea lor Beate Zschäpe a fost condamnată la închisoare în 2018. (Foto: Pexels)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii