G4Media.ro

„Nu a putut să zboare”. Ce s-a întâmplat pe rampa de lansare…

Captură X

„Nu a putut să zboare”. Ce s-a întâmplat pe rampa de lansare a rachetei balistice rusești Sarmat?

Cel mai probabil, a avut loc un accident grav la portul spațial militar rusesc Plesețk pe 20 septembrie. Cercetătorii și experții OSINT consideră că, cel mai probabil, a fost vorba despre un test eșuat al rachetei balistice intercontinentale RS-28 Sarmat, care aparent a explodat în silozul de lansare. Pe baza informațiilor disponibile, BBC a încercat să reconstituie evenimentele.

Acest lucru este evidențiat de imaginile din satelit care arată un crater la locul uneia dintre rampele de lansare ale cosmodromului. Serviciul rus al BBC a studiat imagini din satelit ale acestui loc, realizate în iulie și 23 septembrie. Acestea arată că o parte a complexului de lansare este foarte grav avariată.

 

În plus, serviciul FIRMS al NASA , care informează prompt cu privire la incendiile majore din întreaga lume, a raportat că, la 20 septembrie, un incendiu puternic a fost observat în acest loc. Atât de puternic încât a fost vizibil din spațiu.

Până în prezent, a fost raportat oficial un singur test al rachetei RS-28 Sarmat, iar acesta a fost considerat un succes. Articolul Izvestia despre această lansare a precizat că racheta a fost lansată de pe situl Iubileinaia .

Mai mulți experți care urmăresc activitatea nucleară strategică a Rusiei au raportat că situl a fost utilizat anterior pentru testarea rachetei Sarmat.

Printre aceștia se numără șeful proiectului „ Russia’s Nuclear Weapons”, Pavel Podvig, și Maxim Starchak de la Centrul pentru politică internațională și de apărare de la Queen’s University.

„Lansatorul care a fost utilizat pentru acest test este un lansator care a fost modernizat pentru lansarea rachetei Sarmat”, a declarat Pavel Podvig. Prin urmare, el nu are nicio îndoială că a fost vorba exact de această rachetă.

Faptul că Rusia plănuia să lanseze o rachetă Sarmat în acele zile a fost remarcat și de cercetătorul OSINT din Franța Etienne Marcuse, care a publicat o postare pe rețeaua de socializare X la 17 septembrie , în care a vorbit despre lansarea unei alerte pentru piloți, care arăta la fel ca alertele din timpul lansărilor anterioare de la Plesețk către situl de testare Kura din Kamceatka, inclusiv cele nereușite.

 

NOTAM (notice to airmen) este un sistem de notificări text cu privire la schimbările în starea spațiului aerian și a navigației, care sunt distribuite de diverse organizații implicate în traficul aerian.

Ce s-a întâmplat?

Imaginile din satelit arată un crater mare la ceea ce a fost probabil acoperișul silozului.

„Sarmat” este o rachetă balistică intercontinentală care ar trebui să transporte o încărcătură nucleară, dar în timpul lansărilor – de testare sau de antrenament de luptă – focoasele nucleare nu sunt instalate pe rachete.

Mulți experți cred că accidentul ar fi putut avea loc în timpul alimentării rachetei, dar aceasta este doar o presupunere.

„EAstfel de accidente s-au mai întâmplat. Și au fost legate de faptul că racheta nu a putut zbura, ca să spun așa”, a declarat Pavel Podvig.

O astfel de explozie ar putea avea loc, teoretic, doar din cauza combustibilului. „Sarmat” este o rachetă cu motoare lichide (există și motoare cu combustibil solid). De obicei, combustibilul este format din două componente care se amestecă în timpul funcționării motorului – combustibilul propriu-zis și oxidantul.

Compoziția combustibilului Sarmat nu este dezvăluită oficial. Cu toate acestea, combustibilul, și în special oxidantul din rachetele lichide, este adesea o substanță chimică foarte toxică și inflamabilă.

„Apărarea antirachetă nu este un impediment”

„Sarmat” a devenit unul dintre acele tipuri de arme despre care Vladimir Putin a vorbit în celebrul său discurs din 1 martie 2018. Apoi, în cel de-al 14-lea discurs al său în fața Adunării Federale, el și-a dedicat în mod neașteptat aproape jumătate din discurs pentru a vorbi despre noi tipuri de arme.

Una dintre ele a fost racheta Sarmat. Putin a declarat că Ministerul Apărării, împreună cu întreprinderile din industria spațială și de rachete, au început faza activă de testare a Sarmat. În timpul discursului său, așa-numitele teste de aruncare ale rachetei au fost prezentate în fundal.

În timpul acestor teste, un model de rachetă este lansat dintr-un siloz. Rachetele reale, după o astfel de tragere, la o anumită altitudine în aer, își pornesc motoarele și încep să zboare spre țintă. În timpul testelor de lansare, un model de rachetă își poate porni, de asemenea, motoarele, dar zborul său nu durează mult – acesta cade la sol pe parașute.

Vorbind despre caracteristicile rachetei, Putin a făcut referire la un videoclip – nu un raport privind testele de lansare, ci la o grafică computerizată în care două rachete zburau în jurul globului din două părți.

„După cum se poate vedea din imaginile video, este capabilă să atace ținte atât prin Polul Nord, cât și prin Polul Sud. Sarmat este o armă foarte formidabilă; datorită caracteristicilor sale, niciun sistem de apărare antirachetă, chiar și cele mai avansate, nu o poate opri”, a spus Putin.

Cu toate acestea, la acel moment nu avusese loc încă un test de lansare la scară largă a Sarmat.

Un singur test reușit

La 20 aprilie 2022, a avut loc primul și singurul test reușit al rachetei Sarmat, după cum se spune. Acesta este un caz cu adevărat unic în istoria dezvoltării și producției de rachete balistice intercontinentale.

Acest lucru a fost recunoscut de șeful dezvoltatorului , V.P. Makeyev State Rocket Center, care face parte din corporația de stat Roscosmos, Vladimir Degtyar.

„La 20 aprilie 2022, o lansare reușită a rachetei balistice intercontinentale Sarmat a fost efectuată de la primul cosmodrom de testare de stat Plesețk (…). Sarcinile de lansare au fost îndeplinite în totalitate. Ogivele de antrenament au ajuns în zona desemnată din câmpul de luptă Kura. […] Sistemul de rachete Sarmat a fost deja lansat în producția de serie”, a spus el.

Degtyar a numit Sarmat, o rachetă care a avut un singur test de lansare reușit, „principalul factor de descurajare nucleară” și „o garanție a menținerii păcii”.

Cu toate acestea, „rapoartele potrivit cărora este în misiune de luptă ar trebui tratate cu prudență”, spune Pavel Podvig.

Potrivit expertului, pe lângă prima lansare reușită, a mai existat una nereușită în 2023, pe care conducerea rusă a ascuns-o.

Expertul consideră că „este puțin probabil ca cineva să pună în funcțiune și să echipeze cu focoase o rachetă care a avut un singur test”.

„Proiect brut”

„Racheta Sarmat este un proiect brut”, a declarat expertul Maxim Starchak pentru BBC Russian Service. „Roscosmos se aștepta să efectueze șase teste de succes, dar a raportat doar unul. Având în vedere experiența Roscosmos, pot presupune că ar fi putut exista alte 4-5 încercări de lansare din 2022. Probabil că acestea au fost într-adevăr nereușite”.

Unul dintre motivele ritmului rapid de dezvoltare a noii rachete, care este adesea menționat în comentariile privind acest proiect, este refuzul dezvoltatorilor ucraineni de la compania Yuzhmash de a întreține rachetele R-36M Voevoda, care erau în serviciu cu forțele nucleare strategice ale Rusiei.

Cu toate acestea, dezvoltarea noii rachete a început cel puțin în 2011, posibil chiar mai devreme. Și la acea vreme, în industria militară rusă și în comunitatea experților existau mulți oponenți ai acestui proiect.

Dar, oricum ar fi, dezvoltarea a început. După cum notează Maksim Starchak, „pentru dezvoltator, Centrul Makeyev, și pentru producător, Krasmash (Krasnoyarsk Machine-Building Plant), acesta este un proiect complet nou. Ei au fost implicați în principal în rachetele cu baza pe mare. Iar acum sunt responsabili nu doar pentru o altă rachetă, ci pentru o rachetă care ar trebui să înlocuiască Voevoda, care a fost dezvoltată și produsă în Ucraina.”

„Producătorii ruși nu aveau competența de a produce astfel de lucruri. Acest lucru nu înseamnă că nu au fost capabili să le creeze, dar [înseamnă] că au nevoie de capacități de testare mai mari”, a continuat el.

Și chiar luând în considerare capacitățile sporite de testare virtuală a diferitelor componente ale unor astfel de rachete, este imposibil să se facă fără teste de zbor.

O altă problemă, potrivit lui Storchak, a fost starea fabricilor implicate în producția rachetei.

„Lipsa de personal cu experiență, managementul deficitar, lipsa de echipamente moderne. Din cauza sancțiunilor, nu totul poate fi importat în volumul și calitatea necesare. Uzinele modifică de obicei componentele și materialele astfel încât acestea să îndeplinească cerințele, dar multe întreprinderi implicate în producția Sarmat ar putea pur și simplu să nu aibă astfel de capacități”, a declarat expertul.

Potrivit lui Maksym Starchak, racheta va avea nevoie de încă opt până la zece ani de teste înainte de a deveni complet pregătită din punct de vedere tehnic.

Combustibil lichid vs. combustibil solid

Valoarea unei rachete cu combustibil lichid, care nu părea atât de evidentă la începutul anilor 2010, este că are o sarcină utilă destul de mare – „throw weight”. R-36M avea 8.800 de kilograme. Sarmat ar trebui să aibă 10 tone.

Acestea sunt caracteristici impresionante, dar au un preț. Aceste rachete sunt mai vulnerabile în primele etape ale zborului. Ele sunt lansate din silozuri, a căror locație poate fi dezvăluită de recunoașterea inamicului și, prin urmare, supuse unui atac preventiv.

În plus, rachetele lichide sunt dificil de întreținut, nu pot fi stocate cu combustibil și, în consecință, pregătirea pentru lansare necesită mult timp.

În plus, acest proces în sine este, de asemenea, destul de complicat, iar dacă se face o eroare, aceasta poate duce la un accident.

Rachetele cu combustibil solid, spre deosebire de rachetele cu combustibil lichid, au o „capacitate de transport” mai mică. Greutatea de lansare a rachetelor Topol M și Yars cu combustibil solid este de numai 1.200 de kilograme.

Totuși, aceste rachete sunt lansate de la lansatoare mobile, care sunt mai greu de urmărit. Așa că, în cele din urmă, Rusia a decis să nu renunțe la niciuna dintre ele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...