G4Media.ro

Nu au existat niciodată atât de mulți oameni bogați în lume, iar…

Sursa foto: Facebook

Nu au existat niciodată atât de mulți oameni bogați în lume, iar averea lor nu a fost niciodată atât de mare (studiu)

Milionarii nu au cunoscut niciodată o situație atât de prosperă. Niciodată nu au existat atât de mulți oameni bogați în lume, iar averile lor nu au fost niciodată atât de mari, datorită creșterii prețurilor la burse, potrivit unui studiu internațional realizat de firma de consultanță Capgemini și publicat miercuri, scrie Le Figaro.

Numărul persoanelor bogate din lume, definite de Capgemini ca fiind cele a căror avere disponibilă, excluzând reședința principală, depășește un milion de dolari, a crescut cu 5,1% într-un an, ajungând la 22,8 milioane de persoane în 2023, a calculat firma în studiul intitulat „World Wealth Report”.

Averea acestora a crescut, de asemenea, cu active totale estimate la 86.800 de miliarde de dolari, în creștere cu 4,7% față de anul precedent. În ceea ce privește numărul de persoane vizate și averea lor, acestea sunt două recorduri de când Capgemini a început să publice acest studiu anual, în 1997.

Creșterea burselor mondiale

Creșterea acestei averi a fost determinată în principal de creșterea piețelor bursiere din întreaga lume: indicele Nasdaq din SUA a crescut cu 43%, iar S&P 500 cu 24% în 2023, în timp ce la Paris, indicele CAC 40 a crescut cu 16%, iar DAX din Frankfurt cu 20%.

„Acțiunile au crescut în tandem cu piața tehnologică, alimentate de entuziasmul față de inteligența artificială generativă și de potențialul său impact asupra economiei”, notează firma, care a evaluat 71 de țări și folosește ca metodologie un sistem de recensământ statistic și o reprezentare grafică numită curba Lorenz. În 2022, cei mai bogați oameni au înregistrat cea mai mare scădere a valorii averii lor din ultimii zece ani, de data aceasta din cauza unei scăderi a prețurilor la bursă.

Anul trecut, America de Nord a înregistrat cea mai puternică creștere a numărului de milionari, cu o creștere de 7,1%, precum și a averii (+7,2%), înaintea regiunii Asia-Pacific și a Europei. Nivelurile de bogăție și creșterea paralelă a inegalității au dat naștere în ultimii ani la numeroase dezbateri privind modul în care se poate asigura o mai bună impozitare a celor mai mari averi. În cadrul G20, Brazilia și Franța fac presiuni pentru un impozit minim global pentru cele mai mari averi, care ar putea strânge 250 de miliarde de dolari în plus dacă cei 3.000 de miliardari din lume ar plăti cel puțin echivalentul a 2% din averea lor sub formă de impozit pe venit, una dintre ipotezele aflate în discuție.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Studiul asta e ajustat la inflatie? Un milion in 2024 nu e un milion din 1975…