Nu beți înainte de a dormi în avion/ Calitatea și durata somnului din avion scad după ce ați consumat alcool, potrivit unui nou studiu
Semnul „fixați-vă centura de siguranță” este oprit, iar timpul pentru un pui de somn în timpul zborului a sosit. Îți iei perna de gât, masca de ochi și un pahar de vin pentru a te asigura că ești bine odihnit când ajungi la destinație.
Această tactică nu este o idee atât de bună, potrivit unei noi cercetări, scrie CNN.
Avioanele care zboară la altitudini de aproximativ 2.500 de metri sunt hipobarice, ceea ce înseamnă că presiunea aerului și nivelul de oxigen sunt mai scăzute decât condițiile tipice de pe Pământ. Dacă se combină acest lucru cu consumul de alcool și somnul, este mai probabil ca o persoană să experimenteze o scădere intensificată a saturației de oxigen în sânge, potrivit unui studiu publicat în revista Thorax.
„Vă rugăm să nu consumați alcool la bordul avioanelor”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Eva-Maria Elmenhorst, adjunct al departamentului de somn și factori umani și lider al Grupului de lucru privind performanța și somnul de la Institutul DLR de medicină aerospațială din Köln, Germania.
Pentru a investiga, cercetătorii au creat un mediu atmosferic similar cu cabina unui avion în zbor. Pe parcursul a două nopți, 48 de adulți sănătoși au dormit timp de patru ore în două medii diferite – o dată fără alcool și o dată după ce au băut echivalentul a două pahare de vin sau cutii de bere, potrivit studiului.
În nopțile cu alcool, cercetătorii au observat o cantitate mai mică de oxigen și o creștere a ritmului cardiac, arată studiul.
„Combinația dintre consumul de alcool și dormitul în condiții hipobarice reprezintă o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea duce la exacerbarea simptomelor la pacienții cu boli cardiace sau pulmonare”, au declarat cercetătorii.
Studiul este de mică amploare, dar oferă un punct de plecare de la care cercetătorii ar trebui să continue să investigheze relația dintre somn, zbor și alcool, a declarat cardiologul dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver. El nu a fost implicat în cercetare.
Este posibil ca mulți oameni să bea la bord pentru a-i ajuta să adoarmă într-o cabină adesea incomodă – dar acest lucru are un impact negativ atât asupra sănătății pe termen lung, cât și asupra obiectivului imediat de a se odihni, au spus experții.
Alcoolul te face să dormi, dar nu este un somn bun
Autorii studiului nu s-au limitat la a colecta date despre tensiunea cardiacă. Ei au analizat mai atent și calitatea somnului participanților. Nu a fost grozavă.
Timpul petrecut în somnul REM – stadiul de mișcare rapidă a ochilor care poate fi important pentru consolidarea memoriei și recuperarea creierului – a fost mai scurt pentru persoanele aflate în condiții de avion care au consumat alcool, a arătat studiul.
Constatarea nu este o surpriză, a spus Freeman. Alcoolul vă poate ajuta să adormiți, dar calitatea nu este la fel de bună ca cea a somnului în stare de abstinență, a spus el.
„Când oamenii beau mult, sforăitul și apneea de somn sunt mult mai severe”, a spus Freeman.
Cantitatea somnului sub influența alcoolului tinde, de asemenea, să fie diferită, a declarat dr. Shalini Paruthi, codirector al Centrului de Medicină și Cercetare a Somnului de la Spitalul St. Luke’s din Chesterfield, Missouri.
Oamenii tind să aibă un somn mai fragmentat după ce beau, ceea ce înseamnă că se trezesc mai mult în timpul nopții și tind să nu doarmă la fel de mult, a spus Paruthi, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Medicină a Somnului. Ea nu a fost implicată în cercetare.
‘Uneori, oamenii se vor gândi doar la efectul imediat ‘ooh, mă va face să adorm mai repede’, dar uită de toate celelalte efecte ale alcoolului”, a spus ea.
Fiți deosebit de atenți să nu amestecați somniferele cu alcoolul, deoarece ambele sunt deprimante și își intensifică efectele sedative atunci când sunt luate împreună, a spus Freeman.
„Am văzut cu siguranță … oameni care iau somnifere combinate cu alcool, ceea ce reprezintă o problemă majoră”, a spus el. „Apoi, de multe ori apare o urgență medicală”.
Cum să vă odihniți înainte de destinație
Dacă este posibil, încercați să vă păstrați ciclurile naturale ale corpului atunci când zburați, a spus Freeman – deși acest lucru ar putea să nu fie întotdeauna posibil.
Acest lucru poate arăta ca alegerea unui zbor care se aliniază cu modelele dvs. de somn, astfel încât să puteți fie să aterizați și să terminați de dormit, fie să aterizați și să vă începeți ziua, a spus el.
Evitați să creați aceste cicluri de somn și de trezire cu prea multe stimulente, cum ar fi cafeaua sau băuturile energizante, și depresive, cum ar fi alcoolul, a adăugat el. Apoi, rămâneți hidratat, deoarece zborul implică de obicei un mediu uscat și oamenii nu se hidratează întotdeauna în mod corespunzător, a spus Freeman. Cel mai bun lucru de băut este apa, a spus el.
Alimentele servite în aeroporturi și avioane pot fi sărate, grase și puternic procesate, așa că Freeman recomandă fie să vă împachetați propriile alimente, fie să găsiți opțiuni de aeroport care sunt mai ușoare și în mare parte pe bază de plante.
Exercițiile fizice vă pot ajuta, de asemenea, să dormiți mai bine, așa că el sfătuiește să evitați lifturile și să vă deplasați pe trotuare pentru a face în schimb câțiva pași. Dacă vă aflați într-un zbor lung, încercați să vă ridicați și să faceți puțină mișcare, de asemenea, a spus Freeman.
„Ultimul lucru pe care îl voi sublinia este că există o mulțime de dovezi care sugerează că luminile albastre care sunt emise de ecrane și toate acestea interferează cu tiparele noastre de somn”, a spus el.
„Dacă încercați să dormiți în avion, luați în considerare posibilitatea de a vă procura o cască cu anulare a zgomotului și poate că nu vă folosiți ecranele, mai ales în timp ce așteptați ca zborul să decoleze”.
Poate fi mai greu să vă păstrați obiceiurile sănătoase în zilele în care zburați, dar dacă faceți eforturi în acest sens, puteți ajunge să vă simțiți bine și să fiți gata pentru o aventură, a spus Freeman.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank