Nu contați pe vară să stopeze epidemia de Covid-19, avertizează cercetătorii de la Princeton
Încălzirea vremii în perioada estivală nu va salva emisfera nordică de pandemia de Covid-19, este concluzia cercetătorilor de la universitatea americană Princeton. Oamenii de știință spun că există o legătură între virus și climă, însă acest factor este neglijabil pentru moment, deoarece slaba imunitate de masă favorizează răspândirea rapidă a Sars-Cov-2, indiferent de vreme, într-un studiu publicat luni în revista „Science”, relatează AFP.
Studii statistice realizate în ultimele luni au stabilit o ușoară corelație între climă și epidemie: cu cât est mai cald și umiditatea mai mare, cu atât mai puțin se va răspândi virusului. Însă aceste calcule sunt preliminare și este ignorată legătura biologică între climă și Sars-Cov-2, visurul care provoacă boala Covid-19.
Modelele publicate în revista „Science” nu contrazic această corelație, însă o consideră neglijabilă pentru moment.
„Prevedem că clima mai caldă și umedă nu va încetini virusul în stadiile inițiale ale pandemiei”, explică principala autoare a studiului, Rachel Baker, cercetător post-doctoral la Princeton, într-un comunicat al universității.
Conform cercetătorilor, clima, în special umiditatea, joacă un rol în răspândirea altor coronavirusuri și a gripei, însă acest factor ar trebui limitat în raport cu un altul, mult mai important în pandemia actuală: slaba imunitate colectivă împotriva Sars-Cov-2. Acest lucru înseamnă că rezerva de oameni care pot fi infectați rămâne suficient de mare pentru a asigura o răspândire rapidă.
„Virusul se va răspândi rapid, oricare ar fi condițiile climatice”, a adăugat cercetătoarea. În absența măsurilor de control sau a unui vaccin, coronavirusul va contamina progresiv o parte mai mare a populației, precizează ceilalți autori ai studiului. Abia apoi va putea deveni sezonier, la fel ca rudele sale.
„Alte coronavirusuri umane, cum ar fi cele care provoacă gripă, sunt foarte dependente de factorii sezonieri, atingând vârful în timpul iernii în afara tropicelor”, spune profesorul Bryan Grenfell. „Dacă, după cum este probabil, noul coronavirus este de asemenea sezonier, se poate aștepta să se transforme într-un virus de iarnă, deoarece devine endemic în populație”.
Echipa de cercetători a modelat mai multe scenarii pentru Sars-Cov-2, bazându-se pe observațiile virusurilor gripale și a celor două coronavirusuri cunoscute, care cauzează gripă, prin simularea a ceea ce s-ar întâmpla în mai multe regiuni de pa glob, la diferite temperaturi și niveluri de umiditate.
„Rezultatele noastre arată că regiunile tropicale și temperate trebuie să se pregătească de epidemii severe și că temperaturile estivale nu vor limita răspândirea infecțiilor”, concluzionează oamenii de știință.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii