G4Media.ro

„Nu este nevoie de doze de rapel pentru toată lumea” – inventatoarea…

Foto: John Cairns, Universitatea Oxford

„Nu este nevoie de doze de rapel pentru toată lumea” – inventatoarea vaccinului Oxford anti-Covid

Profesor Sarah Gilbert, cea care a condus echipa de cercetători de la Universitatea Oxford care a pus la punct vaccinul produs ulterior de AstraZeneca, a declarat pentru Daily Telegraph că doar unele grupuri vulnerabile vor avea nevoie de o doză suplimentară după cele două administrate în rândul populației generale, altfel imunitatea are “durabilitate” în majoritatea cazurilor.

„Trebuie să dăm vaccinurile unor țări în care doar o mică parte a populației au fost vaccinată până acum”, a adăugat ea.

Organismul consultativ pentru vaccinuri din Marea Britanie urmează să dea în curând recomandarea sa finală asupra dozelor de rapel. Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) a spus deja că ar trebui oferită o a treia doză persoanelor cu sistemul imunitar grav afectat, care reprezintă până la jumătate de milion de persoane în Marea Britanie. Nu s-a decis încă dacă sunt necesare mai multe doze și cine ar trebui să fie eligibil.

Sarah Gilbert, care a început să proiecteze vaccinul Oxford-AstraZeneca la începutul anului 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, a declarat că decizia cu privire la dozele de rapel trebuie examinată cu atenție.

„Ne vom uita la fiecare situație; cei imunocompromiși și vârstnicii vor primi rapeluri. Dar nu cred că trebuie să stimulăm pe toată lumea. Imunitatea durează la majoritatea oamenilor”, a spus ea la Telegraph.

Peste 48,3 milioane de persoane din Regatul Unit – 88,9% din populația cu vârsta peste 16 ani – au primit o primă doză de vaccin anti-Covid-19, în timp ce 43,7 milioane – 80,4% – au primit ambele doze.

Marea Britanie a comandat peste 540 de milioane de doze din șapte dintre cele mai performante vaccinuri, inclusiv cele patru aprobate până acum oficial pentru utilizare – Pfizer BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna și Janssen.

Foto: John Cairns, Universitatea Oxford

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Interesant cum producatorii Astra Zeneca sustin ca nu e nevoie de doza 3, pe cand Pfizer si Moderna deja se agita sa obtina aprobarea pentru dozele 3 si chiar 4 aproape peste tot in lume pt vaccinul mARN.
    Sa insemne ca AZ e mult mai eficient ca mARN legat de noile tuplini? Poate situatia curenta din UK, unde s-a folosit in majoritate AZ, vs Israel, unde s-a folosit Pfizer e relevanta: Israel e pregatit deja pt dozele 3 si 4, in UK inca nu s-a luat o decizie, probabil pentru ca nu e necesar inca.
    Sunt foarte curios cum vor continua lucrurile aici…
    Pot sa spun doar ca pe mine AZ m-a ajutat foarte mult pana acum, am intrat in contact cu un numar mare de persoane in tari „rosii” afectate de Delta, persoane care nu respectau nicio regula (masca, distantare etc.) si nu am avut nicio problema.

    • Sarah Gilbert nu reprezintă AstraZeneca, ea este conducătoarea echipei de la Universitatea Oxford care a proiectat vaccinul

    • Ok, mea culpa aici. Dar afirmația legata de UK vs Israel e in continuare valabila…