„Nu este viabil”: Barcelona caută cheia pentru reglementarea turismului excesiv
Sagrada Familia, Ramblas, Parcul Güell… dar și aglomerația, zgomotul și costul ridicat al locuințelor: confruntată cu un aflux tot mai mare de vizitatori, Barcelona vrea să-și revizuiască modelul turistic, o sursă de tensiune în rândul locuitorilor, potrivit AFP.
Cu o medie de 170.000 de vizitatori pe zi, potrivit autorităților, turismul reprezintă 13,5% din PIB-ul capitalei catalane din nord-estul Spaniei. Dar este și a treia sursă de îngrijorare pentru cei 1,6 milioane de locuitori ai săi, potrivit ultimului barometru municipal.
„În Barcelona (…) există o dependență economică excesivă de sectorul turistic”, afirmă Daniel Pardo, membru al Adunării cartierelor pentru reducerea turismului, pentru care turismul s-a dezvoltat «excesiv de rapid și agresiv» după pandemia Covid-19.
Ca semn al neliniștii, graffiti-urile „Turiștii go home” și manifestațiile împotriva turismului excesiv s-au înmulțit în ultimele luni în Barcelona, care se confruntă cu un număr record de vizitatori – la fel ca Spania în ansamblu, a doua destinație mondială după Franța, cu 85,1 milioane de vizitatori internaționali anul trecut.
Duminică, câteva mii de persoane au protestat din nou împotriva organizării Cupei Americii (o cursă de iahturi) și a modelului economic al orașului.
În această vară, imaginile cu manifestanți care trăgeau cu pistoale cu apă în turiști au atras condamnarea fermă a autorităților, care se tem că turismofobia ar putea evolua spre violență.
„Violența este atunci când ești evacuat din cartierul tău” sau forțat să vezi cum mediul tău „dispare puțin câte puțin”, spune Daniel Pardo, care consideră că aceste imagini controversate sunt „anecdotice”.
Dezvoltare „necontrolată”
Opunându-se acestei transformări forțate, locatarii unei clădiri din apropierea gării principale din Barcelona au inițiat o procedură judiciară pentru a se opune proprietarului lor, care dorește să transforme cele 120 de apartamente ale sale în apartamente turistice. Aproximativ treizeci de apartamente au fost deja transformate, iar viitorul celorlalte este incert.
„Am avut cazuri de turiști care vomită de la un balcon la altul, probleme de zgomot pentru că dau petreceri, mirosuri de marijuana”, spune Pamela Battigambe, care se teme că va trebui să părăsească orașul, unde chiriile au crescut cu 68% în 10 ani. „Nu suntem împotriva turismului. Suntem împotriva acestei forme de turism necontrolat, care nu este durabil”.
În iunie, primarul socialist al Barcelonei, Jaume Collboni, și-a anunțat intenția de a pune capăt închirierii apartamentelor turistice până la sfârșitul anului 2028. Măsura ar putea afecta 10 000 de proprietăți.
Dar asociația de proprietari Apartur, revoltată de ceea ce consideră a fi o „expropriere mascată”, a promis o serie de recursuri. Aceasta solicită despăgubiri de un miliard de euro dacă măsura va fi confirmată.
“Nu mai este aceeași viață”
Confruntat cu această amenințare, consiliul municipal spune că își menține poziția. „Trebuie să analizăm diferite strategii” pentru a combate turismul excesiv, insistă viceprimarul Jordi Valls, care consideră că este necesar să «dezvoltăm alte activități» pentru a diversifica economia.
Dar aceste eforturi sunt considerate de mulți ca fiind insuficiente, mai ales că primăria este în favoarea controversatului proiect de extindere a aeroportului din Barcelona.
În prezent, „nu abordăm turismul excesiv din punctul de vedere al reducerii sau limitării turismului”, ci încercând „să-l distribuim mai bine în timp și pe teritoriu”, spune Anna Torres Delgado, profesor la departamentul de geografie al Universității din Barcelona. Dar „ar trebui să începem să planificăm strategiile de dezvoltare a turismului ținând cont nu numai de indicatorii economici, ci și de cei sociali și de mediu”.
În apropierea Sagrada Familia, faimoasa biserică care, în 2023, a primit 4,7 milioane de vizitatori, merceria lui Jordi Gimeno este unul dintre puținele magazine istorice din cartier încă deschise. Celelalte s-au închis pentru că „restaurantele sau magazinele de suveniruri le-au înlocuit”, spune el.
La câțiva metri distanță, Jolijn, un turist olandez, simpatizează cu cei care critică turismul excesiv. „În Amsterdam, avem aceeași problemă: oamenii nu mai au aceeași viață ca înainte, când turismul nu era atât de masiv”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank