Nu există riscul să tăiem pensii sau salarii, susține ministrul Finanțelor. În aprilie, încasările la buget au fost mai mari cu un miliard de lei faţă de anul trecut. O bancă participantă în programul IMM-Invest are aprobate 1.000 de dosare şi începe să acorde împrumuturi
Ministrul economiei, Florin Cîțu, a subliniat că în luna aprilie încasările la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei faţă de aceeași perioadă a anului trecut,„în condițiile în care în 2019 România nu se confrunta cu o situație de criză”. Întreaga economie se va stabiliza până în iulie, a apreciat Cîțu într-o intervenție la Digi24. El a ținut să precizeze că nu există niciun risc pentru ca statul să nu-și achite datoriile, să nu plătească pensiile și salariile.
„Am returnat în economie prin rambursări de TVA 6 miliarde de lei în două luni. Am decontat concedii medicale în medie de 400 de milioane de lei în martie şi aprilie. Până am venit noi la guvernare erau şi de 50 de milioane de lei. Am dat banii companiilor înapoi, banii lor de drept, iar companiile au răspuns, au plătit la rândul lor alte facturi şi acei bani s-au întors către buget”, a explicat Cîţu.
Oficialul s-a arătat optimist, apreciind că în a doua parte a lunii mai și iunie, lucrile se vor prezenta și mai bine, mai ales că e pus pe roate și programul IMM-Invest. Cîțu a dezvăluit că una dintre băncile din program a finalizat evaluarea a peste 1000 de dosare ale întreprinderilor solicitante și că în foarte scurt timă aceasta va începe să acorde împrumuturile garante de stat.
„Avem acum IMM Invest, urmează şi fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari şi vor urma şi alte produse. Să comparăm cu celelalte proiecte implementate în România în ultimii trei ani de zile când doi trei ani la rând stăteau companiile respective şi nu primeau banii de la stat. Aici vorbim de câteva zile. Start-up Nation, un program implementat de socialişti în ultimii ani. Când am venit la guvernare, în noiembrie, erau în buget 50 milioane de lei pentru Start-up Nation, iar facturile pentru 2017, 2018 şi 2019 erau de aproape un miliard 500 de milioane de lei. A trebuit să punem bani în buget, la rectificarea bugetară, a crescut deficitul bugetar, dar trebuia să plătim acele facturi. Oamenii luaseră împrumuturi de la bănci ca să-şi finanţeze afacerea pe promisiunea că o să fie plătiţi de la stat. Noi nu facem aşa. A durat câteva zile şi companiile veţi vedea că îşi primesc banii. Eu spun că IMM Invest este un program de succes şi dacă merge la fel de bine pe cât ne aşteptam că merge suntem pregătiţi să creştem plafonul mai sus de 15 miliarde de lei ca tot mai multe companii din România să aibă acces la acest produs”, a spus Cîțu.
În ce privește sectorul bugetar, nu există niciun risc pentru austeritate, nu se va ajunge la tăieri de salarii sau de pensii.
„Lucrurile în sectorul bugetar nu vor merge în direcţia recesiunii. Eu vă spun de acum că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, aşa cum a fost ea definită în 2010. Nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau astfel de decizii. Vă spun din capul locului că nu se va ajunge la aşa ceva, aceste discuții trebuie scoase din spațiul public. Anul acesta chiar au crescut salariile în sectorul bugetar, le-am plătit în fiecare lună la timp, mai mult, în condiţii chiar de criză economică, nu ne-am plâns, am reuşit să le plătim la timp, am plătit unele mai devreme. Deci, în ceea ce priveşte salariile şi pensiile nu se va discuta despre aşa ceva, asta trebuie să iasă din spaţiul public”, a spus Cîţu, la Digi 24.
În ceea ce priveşte reforma aparatului administrativ, şeful MFP a subliniat că în acest moment există reorganizări în mai multe ministere, iar în această perioadă de criză s-a profitat pentru accelerarea informatizării în administraţie.
Sursa Foto: Facebook (Florin Cîțu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii