G4Media.ro

Nu există riscul să tăiem pensii sau salarii, susține ministrul Finanțelor. În…

Nu există riscul să tăiem pensii sau salarii, susține ministrul Finanțelor. În aprilie, încasările la buget au fost mai mari cu un miliard de lei faţă de anul trecut. O bancă participantă în programul IMM-Invest are aprobate 1.000 de dosare şi începe să acorde împrumuturi

Ministrul economiei, Florin Cîțu, a subliniat că în luna aprilie încasările la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei faţă de aceeași perioadă a anului trecut,„în condițiile în care în 2019 România nu se confrunta cu o situație de criză”.  Întreaga economie se va stabiliza până în iulie, a apreciat Cîțu într-o intervenție la Digi24. El a ținut să precizeze că nu există niciun risc pentru ca statul să nu-și achite datoriile, să nu plătească pensiile și salariile.

„Am returnat în economie prin rambursări de TVA 6 miliarde de lei în două luni. Am decontat concedii medicale în medie de 400 de milioane de lei în martie şi aprilie. Până am venit noi la guvernare erau şi de 50 de milioane de lei. Am dat banii companiilor înapoi, banii lor de drept, iar companiile au răspuns, au plătit la rândul lor alte facturi şi acei bani s-au întors către buget”, a explicat Cîţu.

Oficialul s-a arătat optimist, apreciind că în a doua parte a lunii mai și iunie, lucrile se vor prezenta și mai bine, mai ales că e pus pe roate și programul IMM-Invest. Cîțu a dezvăluit că una dintre băncile din program a finalizat evaluarea a peste 1000 de dosare ale întreprinderilor solicitante și că în foarte scurt timă aceasta va începe să acorde împrumuturile garante de stat.

„Avem acum IMM Invest, urmează şi fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari şi vor urma şi alte produse. Să comparăm cu celelalte proiecte implementate în România în ultimii trei ani de zile când doi trei ani la rând stăteau companiile respective şi nu primeau banii de la stat. Aici vorbim de câteva zile. Start-up Nation, un program implementat de socialişti în ultimii ani. Când am venit la guvernare, în noiembrie, erau în buget 50 milioane de lei pentru Start-up Nation, iar facturile pentru 2017, 2018 şi 2019 erau de aproape un miliard 500 de milioane de lei. A trebuit să punem bani în buget, la rectificarea bugetară, a crescut deficitul bugetar, dar trebuia să plătim acele facturi. Oamenii luaseră împrumuturi de la bănci ca să-şi finanţeze afacerea pe promisiunea că o să fie plătiţi de la stat. Noi nu facem aşa. A durat câteva zile şi companiile veţi vedea că îşi primesc banii. Eu spun că IMM Invest este un program de succes şi dacă merge la fel de bine pe cât ne aşteptam că merge suntem pregătiţi să creştem plafonul mai sus de 15 miliarde de lei ca tot mai multe companii din România să aibă acces la acest produs”, a spus Cîțu.

În ce privește sectorul bugetar, nu există niciun risc pentru austeritate, nu se va ajunge la tăieri de salarii sau  de pensii.

„Lucrurile în sectorul bugetar nu vor merge în direcţia recesiunii. Eu vă spun de acum că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, aşa cum a fost ea definită în 2010. Nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau astfel de decizii. Vă spun din capul locului că nu se va ajunge la aşa ceva, aceste discuții trebuie scoase din spațiul public. Anul acesta chiar au crescut salariile în sectorul bugetar, le-am plătit în fiecare lună la timp, mai mult, în condiţii chiar de criză economică, nu ne-am plâns, am reuşit să le plătim la timp, am plătit unele mai devreme. Deci, în ceea ce priveşte salariile şi pensiile nu se va discuta despre aşa ceva, asta trebuie să iasă din spaţiul public”, a spus Cîţu, la Digi 24.

În ceea ce priveşte reforma aparatului administrativ, şeful MFP a subliniat că în acest moment există reorganizări în mai multe ministere, iar în această perioadă de criză s-a profitat pentru accelerarea informatizării în administraţie.

Sursa Foto: Facebook (Florin Cîțu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Nu stiu ce ai decontat tu dar eu n-am primit un leu din concediile medicale din 2018 si 2019 la Prahova! Nu ti-e rusine, nesimtitule! Esti vai de capul tau, toata strada e in somaj tehnic ca pe unde lucreaza ei fabricile nu mai au comenzi din Vest din aprilie!

  2. „Cîțu a dezvăluit că una dintre băncile din program a finalizat evaluarea a peste 1000 de dosare ale întreprinderilor solicitante și că în foarte scurt timă aceasta va începe să acorde împrumuturile garante de stat.” Ce fumeaza asta? Bah Ktule, pana ieri au fost aprobate doar 12 cereri din aproape 100.000. N-o zic eu, o zice chiar Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM).
    https://www.startupcafe.ro/finantari/imm-invest-firme-banci-admise-respinse.htm

    • Stai linistit. Citu recita a capella partitura scrisa prost in culisele USL. Cu o sira a spinarii gonflabila si un discurs cu idei duse la jumatate (nu termina niciodata o idee in vreun interviu si daca nu poate raspunde pe jumate, deflecteaza pe un ton abrupt care intra in antiteza cu silueta lui de tirion de damboviata) nu invita la incredere. Dimpotriva.

  3. baaaaà orbete !! táiati de la bugetarii care o freaca aiurea..plafonati salariile..impozitati pensiile speciale cu 90%.. numai curve .. feminine si masculine cu carnet de partid.. ati distrus țara asta.’ nu scoli, nu spitale, nu autostrazi.. nu servicii, salarii babane la bugetari si pensii speciale.. multe.. tu va rasa mamii voastre !! puie usl !!

    • Cum sa se atinga de ARISTOCRATIA BUGETARA HYPERIMBUIBATA , indiferent daca sunt in activitate sau sunt la pensie . Asa ceva este imposibil .

    • …desfiintati procuraturile, tribunalele, care oricum o freaca pe bani grei…etc.

  4. Florin Citu este ministrul Finantelor, nu al Economiei (cum este scris, eronat, in articol).

  5. Si eu care credeam ca taiati de la pensionari , de la cei sub o mie. Nu va ganditi deloc. Acolo e toata afacerea.

  6. Dle Catu ma bucur ca nu vor fi scaderi ale salariilor si pensiilor.Imi doresc ca guvernul sa poata fara sa indatoreze generatiile viitoare sa respecte acea majorare masiva cu 40% a punctului de pensie dar cred ca nu trebuie sa fugim din fata unei disctutii de principiu si necesare si anume rostogolesc ceva scris de mine pe contributors.ro:

    In aceasta “libertate” ma astept ca ca presa sa pedaleze din ce in ce mai tare pe marirea cu 40% a pensei vorbind mereu de acea lozinca a dreptului castigat?
    Intrebare pentru specialisti:
    Pensia este un drept adica dreptul la pensie care la noi si in multe parti s-a reaolvat prin metoda de intrajutorare intre generatii introdusa de Bismark si care sunt pensiile contributive Dar dreptul imprescriptibil la o suma anume odata ce o gasca o voteza intr-o istitutie destinata sa adune mai degraba din acestia care nu pricep ce voteaza cum este parlamentul actual sa devina un drept castiga, de unde decurge oare?
    Sunt un pensionar conform unei legi principial corecte cat timp se bazeaza pe contributivitate asta ca sa nu se creada ca am vreun partis-pris”

    Adaug ca pensia bazata pe contributivitate are la baza doi piloni principiali:

    a) Dreptul la pensie castigat prin contributia viitorului pensionr la plata actualilor pensionari din banii munciti de el
    b) Dreptul de a-i fi calculat corect adica pentru a-i intoarce inapoi cele contribuite de el in timpul vietii de munca intr-un mod maxim posibil de echitabil dar evident ca si in functie de posibilitatile prezente(CAS actual) pentruca atunci and avansezi sumele castigate de tine prin procedeul CAS catre pensionarii atuali faci un pariu ca si societatea in viitor cand tu vei fi pensionar va fi capabila sa-ti returneze aceasta suma si repet un pariu si nu un contract privat cu o institutie privata cum este o pensie privata .

    Oare care trebuie sa fie IQ-ul cuiv sa inteleaga ce spun eu.

    • Nu știu! Ești genial! Pe mine m-ai uluit!

  7. Despre faptul ca este posibil ca domeniile cu activitati suspendate,cel mai probabil,sa fie in mare parte dintre cele evazioniste,si ca din aceasta cauza nu au scazut incasarile in Aprilie,nimeni,niciun comentariu,nimic?!

  8. nici în pandemie nu se atinge de pensiile speciale, parcă am fi în Rusia

  9. Cat timp nu a fost politician si cat timp a fost politician dar in opozitie, Catu a mai insemnat ceva in domeniul lui de activitate !
    In momentul in care a ajuns ministrul Finantelor, Catu s-a transformat intr-un biet, intr-un jalnic politruc care are un discurs sablon : „Totul e bine, ba chiar o sa fie si mai bine, scoateti-va din cap ca o sa fie rau vreo clipa.”

    PS. Riscant discurs (fara niciun fel de plasa de siguranta) !

  10. Expertii spun: „Guvernul ar trebui să spună clar de unde intenţionează să finanţeze acoperirea Defici­tului bugetar, indiferent că este vorba de creditori precum Banca Mondială, BERD sau chiar FMI, întrucât este vital ca Deficitul să fie acoperit la un cost decent, unul care să permită şi investiţii, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, unul dintre cei mai mari administratori de investiţii de pe plan local.
    „Investitorii vor să ştie cum va finanţa statul român Deficitul în această perioadă. Este o întrebare deschisă: de unde va face România rost de bani? Cred că statul ar trebui să spună clar şi transparent de unde intenţionează să obţină finanţare, să anunţe acest lucru.
    Pe 5 iunie vine decizia S&P iar Purcărea spune că această evoluţie este strâns legată de deciziile privind ratingul, întrucât agenţia de rating S&P va anunţa în data de 5 iunie dacă reduce sau nu ratingul României sub cel de investiţii.
    In Iunie exista posibilitatea extrem de ridicata de a fi retrogradati din categoria tarilor recomandate investitiilor in categoria investitiilor speculative, avertizeaza expertii.
    Este practic o intoarcere a Romaniei cu 12 ani in urma cand S&P a retrogradat ratingul Romanei in categoria JUNK, cu o treapta sub nivelul recomandat pentru investitii, in octombrie 2008.(Spre comparatie Polonia este AZI trei niveluri peste Romania in Evaluarea S&P…)