G4Media.ro

„Nu poți trăi scriind cărți în Polonia”: Disputa pentru drepturi de autor…

Foto: Pixabay.com

„Nu poți trăi scriind cărți în Polonia”: Disputa pentru drepturi de autor se intensifică pe seama câștigurilor încasate de un bestseller

Procesul intentat de o autoare poloneză de succes împotriva editurii sale a declanșat o dispută aprigă cu privire la drepturile de autor, scriitorii întrebându-se ce ar putea însemna rezultatul pentru câștigurile lor viitoare, transmite Euronews.

Înțelegerile dintre autori și edituri și cuantumul redevențelor reprezintă partea întunecată a pieței editoriale. Profiturile unui scriitor din orice carte vândută sunt de obicei cuprinse între 5 și 15% din prețul de vânzare a cărții.

Autorii de bestselleruri pot conta și pe un procent de până 25% din preț, dar aceștia sunt în minoritate. Distribuirea, producția și adaosul comercianților generează costuri, dar o parte considerabilă din veniturile obținute din lucrare intră în buzunarul editorului. Autorii debutanți sunt adesea lăsați cu singura opțiune de a-și autoedita sau coedita lucrările.

În Polonia, această problemă a stârnit recent dezbateri aprinse pe internet din cauza unui proces intentat de autoarea de bestseller Joanna Kuciel-Frydryszak.

Autoarea cărții „Chłopki” („Țăranii”) a luat măsuri împotriva editurii Marginesy din cauza profiturilor disproporționat de mari pe care aceasta le obține în raport cu banii care-i rămân ei.

Relatările autoarei despre viața și momentele grele ale femeilor poloneze țărănești contemporane, ale bunicilor și străbunicilor lor au avut un succes uriaș.

La cinci luni de la publicare, cartea a fost retipărită de 12 ori, iar la sfârșitul anului trecut, Marginesy a raportat că s-a vândut în peste o jumătate de milion de exemplare.

Acum, Kuciel-Frydryszak vrea mai mulți bani de la editură, dorind să profite de așa-numita „clauză de bestseller”, care a fost modificată în septembrie 2024.

Aceasta prevede că „în cazul în care remunerația autorului este disproporționat de scăzută în raport cu beneficiile cumpărătorului drepturilor patrimoniale ale autorului sau ale licențiatului, autorul poate solicita instanței o creștere corespunzătoare a remunerației”.

În urma declarației sale, dezbaterea online ulterioară a explodat cu o avalanșă de comentarii și observații referitoare la disproporția dintre încasările editorilor și ceea ce ajunge efectiv în buzunarele autorilor.

De partea scriitorilor a fost, printre alții, Jakub Żulczyk, unul dintre cei mai citiți scriitori polonezi și membru al consiliului de administrație al Uniunii literare poloneze.

Natalia Zacharek, autoare a mai multor cărți antropologice și de popularizare a științei, spune pentru Euronews că autorii ar trebui să fie mult mai bine plătiți, în Polonia și în general. Chiar și la o editură cunoscută, ea primește mai puțin de 1,5% din profiturile din vânzări.

„Nu-mi mai amintesc dacă era 0,5% sau 1,5% din vânzări”, spune ea. „S-a bazat pe popularizarea subiectului pentru că îmi păsa, dar am fost foarte dezamăgită pentru că am crezut că voi primi mai mult pentru o carte scrisă de mine.” Editorul o plătește de cinci ani și, spune ea, a strâns „poate câteva mii de zloți” (aproximativ o mie de euro) din asta.

„Este imposibil să trăiești din scrierea de cărți în Polonia”, spune autoarea, care își publică cărțile atât în edituri comerciale, cât și în edituri ale muzeelor.

Ca răspuns la disputa continuă dintre autorii polonezi și editurile lor, autorul Jakub Żulczyk și-a fondat propria platformă editorială NEWHOMERS în 2022, care s-a prezentat inițial ca un loc pentru publicarea podcasturilor, dar și-a extins rapid modelul editorial. Scopul său este de a le face autorilor oferte mai echitabile, în loc să ia o parte mai mare din profituri.

Un anunț recent apărut pe portalul de locuri de muncă rocketjobs vorbește de la sine – „dacă știi să inventezi lucruri” sau „să spui adevărul într-un mod captivant”, o nouă platformă de publicare ar putea fi ceea ce cauți”.

În timp ce un număr tot mai mare de autori aleg modalități alternative de a fi publicați, cum ar fi autoeditarea sau coeditarea unei cărți, o astfel de cale este dificilă și necesită o investiție de timp și bani.

„Cineva ar putea spune că ea [Joanna Kuciel-Frydryszak] ar fi putut să își autopublice cartea, dar atunci nu ar fi existat niciun fel de promovare. Sper că acest caz va schimba ceva în atitudinea editurilor față de scriitori”, spune Zacharek.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.