Nu presupuneți pur și simplu că Trump va susține Rusia dacă va reveni la Casa Albă, spune ministrul polonez de externe
Poziția candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, cu privire la Ucraina nu este „atât de albă și neagră precum cred unii”, a afirmat ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, într-un interviu, într-un interviu acordat Axel Springer, compania-mamă a POLITICO.
Pe plan internațional, există temeri că Trump este un admirator al președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a numit „geniu” și „înțelept” pentru invazia sa în Ucraina. Trump nu a făcut decât să agraveze această opinie după ce partizanii săi din Congresul SUA au provocat întârzieri mari în ceea ce privește adoptarea noului pachet militar și financiar acordat Kievului.
Sikorski, însă, a susținut că imaginea este mai nuanțată, chiar în momentul în care Polonia lansează o campanie diplomatică mai amplă pentru a încerca să-l convingă pe Trump de pericolele pe care le reprezintă Rusia lui Putin.
„Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toți cei din Europa să cheltuim mai mult pentru apărare”, a declarat el , adăugând că Trump a trimis Ucrainei rachete antitanc „înainte de război, când alții nu o făceau”.
Pentru Polonia, avansurile Rusiei în Ucraina înseamnă că orice slăbire a angajamentului SUA față de NATO reprezintă o amenințare existențială, iar Varșovia este dornică să facă lobby și să cucerească grațiile lui Trump înainte de o potențială revenire a sa la Casa Albă. Trump a amenințat recent că nu va apăra țările europene care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Varșovia cheltuiește aproximativ 4% din produsul său intern brut pentru apărare – de două ori mai mult decât ținta NATO – și cere alianței să ridice pragul la 3%.
Există semne timpurii că eforturile poloneze ar putea avea deja efecte. După ce s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda la New York, la începutul acestei luni, Trump a remarcat că „supraviețuirea și puterea” Ucrainei este importantă pentru SUA și a afirmat că va „susține Polonia până la capăt”.
Sikorski a observat, de asemenea, că lipsa finală a unui protest din partea lui Trump cu privire la pachetul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a sugerat că atitudinea fostului președinte față de Ucraina se schimbă.
„Nu am auzit niciun protest”, a spus el. „Așa că sper că candidatul Trump a văzut că această opoziție față de ajutorarea Ucrainei nu este de fapt populară în Statele Unite, că îi afectează șansele” de a fi reales.
Polonia, în vizorul lui Putin
Sikorski nu are nicio îndoială că amenințarea Rusiei la adresa Poloniei este – din nou – foarte reală.
„Rusia a atacat Polonia de multe ori în cei 500 de ani de istorie a noastră”, a declarat Sikorski, adăugând că „nu ar fi deloc surprins” dacă s-ar întâmpla din nou.
Deși Sikorski este încrezător că Rusia ar pierde un război cu NATO, deoarece consideră că Occidentul este „mult mai puternic decât Rusia”, el a avertizat că „nu ar trebui să presupunem că lucrurile vor merge așa cum vrem noi”.
„Avem de ales: Fie avem o armată rusă înfrântă în afara granițelor Ucrainei, fie o armată rusă victorioasă la granița cu Polonia. Și ceea ce ar face atunci Putin este ceea ce a făcut Hitler în Cehoslovacia, ar lua industria și oamenii din Ucraina și i-ar mobiliza pentru a merge mai departe”, a declarat Sikorski.
„Știți, jumătate din tancurile germane care au invadat Polonia în 1939 erau de fapt cehești. Deci, dacă Putin cucerește Ucraina, va fi mai puternic. Iar provocarea pentru noi ar fi mai mare … Este mai bine să îl oprim pe Putin în Ucraina, la 500-700 km est de aici”, a continuat el.
Sikorski a criticat, de asemenea, „dezindustrializarea Europei în domeniul apărării”.
Acesta a fost precaut în ceea ce privește intrarea prea adâncă în dezbaterile politice germane, dar a spus că speră ca cancelarul Olaf Scholz să ia exemplu de la SUA – care a trimis acum rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina. A fost o aluzie la faptul că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus la Kiev ca răspuns la atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice ucrainene.
„Sper că cancelarul este încurajat de evenimentele din ultimele zile. Ei bine, Statele Unite au furnizat rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei: celebrele ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km. Și sper că cancelarul dumneavoastră apreciază că este un răspuns la escaladarea rusă, care este drastică”, a spus el.
„A avut loc o conferință la Berlin despre reconstrucția Ucrainei după război. Ei bine, ce-ar fi să prevenim distrugerea ei? Deci, cred că așa ar fi mai bine”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii