Nu s-a prezentat niciun ofertant la licitația pentru cele 20 de centrale de cartier din București / Nicușor Dan: ”Una dintre condițiile puse ofertanților era să funcționeze de la 1 ianuarie. Nu mai e posibil”
Primarul general Nicușor Dan a anunțat că, până imarți, la termenul limită de depunere a ofertelor pentru cele 20 de centrale de cartier nu s-a prezentat niciun ofertant, informează Agenția de presă Rador.
Licitația nu va fi prelungită deoarece nu mai este timp ca centralele să fie puse în funcțiune până în ianuarie, a mai anunțat edilul șef al Capitalei.
Nicușor Dan a explicat că situația ar fi fost cauzată de prețul limită pe care îl putea oferi Municipalitatea, preț ce nu ar fi putut să-l depășească pe cel al energiei furnizate de către ELCEN.
„Așa cum v-am spus, nu, răspunsul este negativ. Termenul (… limită de depunere a ofertelor n.r.) A fost ieri. Am fost în situația neobișnuită în care prețul de închiriere pe un an era mai mare decât prețul de producție.
Pentru că există o mare cerere de centrale de dimensiunea aceasta și pentru că termenele în care centralele de dimensiunea asta pot să fie livrare sunt mari, a existat un preț speculativ pe închiriere de centrale, care era mai mare decât prețul de producție.
Pentru că suntem o autoritate publică cu diferite organe de control care ne urmăresc activitatea, printre care Curtea de Conturi, singura posibilitate pe care am avut-o a fost să punem un preț de închiriere astfel încât închirierea și montajul să ducă la un preț total de furnizare a energiei termice la nivelul celui pe care ni-l furnizează ELCEN.
Asta a redus costul de închiriere și montaj sub ceea ce primisem ca ofertă de la firmele care voiau să ne închirieze și ăsta e motivul pentru care nu s-au prezentat.
(…) Una dintre condițiile puse ofertanților din această licitație era ca eu să reușească să funcționeze de la 1 ianuarie. Nu mai e posibil”, a declarat Nicușor Dan.
În context, trebuie menționat faptul că, pe 30 iunie, primarul general al Capitalei Nicușor Dan promitea montarea, până în iarnă, a unor centrale de cartier, care să asigure căldură și apă caldă pentru zonele deficitare, aflate la capete de rețea, acolo unde agentul termic furnizat de către CET-urile ELCEN nu ajunge la parametrii normali.
„În general problemele sunt la capetele de rețea. Cu cât ești mai departe de CET, cu atât, din cauza presiunii insuficiente, nu ajunge căldura până la capetele de rețea.
Și, în sensul ăsta, avem în proiect noi, pentru zece puncte termice, Sectorul 2, pentru șase puncte termice, și Sectorul 1, pentru un număr de puncte termice, niște centrale mici, pe gaz, pentru acele puncte termice, pentru capetele de rețea. Care să fie alimentate de acolo și să ia presiunea de pe rețeaua mare din CET-uri”, promitea Nicușor Dan, pe 30 iunie.
Între timp, Primăria Sectorului 1 – după eșecul generatorului din Cartierul Aviației, de iarna trecută, a renunțat la proiectul centralelor de cartier, în favoarea Municipalității, care a lansat o licitație pentru 20 de centrale de cartier.
Acum, Municipalitatea a renunțat, la rândul său, la proiectul centralelor de cartier și, odată cu aceasta, la ambiția de a rezolva problema încălzirii din cartiere aflate la capete de rețea, precum Aviației sau Colentina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii