Nu te poți înțelege cu ei
Vom avea un guvern minoritar condus mai departe de Florin Cîțu și susținut tacit de PSD din Parlament? A fost acesta de la bun început visul președintelui Klaus Iohannis și al liberalilor după ce au câștigat alegerile de a guverna împreună cu un PSD machiat și așezat în pătrățica lui? Foarte probabil că răspunsul este da, la ambele întrebări.
Gesticulația președintelui Iohannis și a premierului Cîțu arată că abia așteptau să scape de cei de la USR PLUS. N-au făcut nici cel mai mic efort să-i oprească din drum, în afara unor declarații de complezență.
Șeful statului n-a organizat la Cotroceni sesiuni de mediere a conflictului izbucnit în coaliție. A lăsat criza politică să se umfle fără să miște un deget. N-a intervenit nici când jocul democratic a fost călcat în picioare de liberalii din tabăra Cîțu, ajutați pe față de PSD.
L-a chemat pe Dan Barna la Cotroceni să-i ureze succes la alegerile interne, dar fără să-i propună vreo soluție de ieșire din criză. Un gest mai degraba batjocoritor.
Asta arată premeditare, nu doar indolență.
A boicota de cinci ori la rând ședința conducerii Parlamentului pentru a amâna până după congresul din 25 septembrie votarea moțiunii de cenzură înseamnă a bloca dreptul fundamental al opoziției de a testa susținerea politică a guvernului.
Să ne amintim apoi modul brutal în care a fost provocată criza de către premierul Cîțu, prin demiterea unilaterală a ministrului justiției pe motiv că s-a opus avizării proiectului Anghel Saligny. Stelian Ion era deja în colimator pentru altele (desființarea secției speciale, declanșarea procedurii de numire a unui nou șef DIICOT fără consultarea Cotroceniului).
Anghel Saligny pare acum doar un pretext pentru ca liberalii să-și împingă partenerul de coaliție în afara guvernării. PNL a înghițit de la bun început cu noduri alianța la guvernare cu USR PLUS, dar în decembrie 2020, imediat după alegeri, orice fel de colaborare cu partidul lui Marcel Ciolacu, fie și subterană, era de neimaginat după epoca neagră Dragnea-Dăncilă și după o campanie bazata în principal pe mesaje anti-PSD.
Dar chiar și atunci PNL s-ar fi înțeles mai bine și mai natural cu fostul său partener din USL, decât cu ”hipsterii” și ”neomarxiștii”, detestați sincer dintr-un singur motiv: ”nu te poți înțelege cu ei”. Acest ”nu te poți înțelege cu ei” se traduce în multe feluri.
Unii le-au reproșat că se comportă imatur, arogant și pe alocuri iresponsabil, că nu știu să lucreze în echipă, că habar n-au cum funcționează Guvernul, administrația centrală, locală și Parlamentul. Alții le-au scos pe nas agenda ideologică ”progresistă”, radical diferită de conservatorismul liberal sau pesedist. Numai că acest ”nu te poți înțelege cu ei” înseamnă, de fapt, cu totul altceva pentru cei de la PNL sau UDMR.
Nu poți face înțelegeri pe sub masă, compromisuri și aranjamente clasice, nu-i poți convinge că secția specială o fi fost inventată de PSD, dar e bună și pentru PNL sau UDMR. N-au înțeles nici până azi s-o lase mai moale cu justiția, cu reformele, cu transparența în alocarea resurselor publice, cum și pe ce trebuie cheltuiți banii europeni.
Nu te poți înțelege cu ei pe măsluirea cifrelor pandemiei, pe menținerea clientelei pe funcții (vezi negocierile cu Drulă) și, în general, nu te poți înțelege cu ei pe nimic din ce este cu adevărat important în viziunea liberalilor.
”Nu te poți înțelege” cu cei de la USR PLUS, dar ”te poți înțelege” doar din priviri cu PSD sau cu UDMR. Cel mai bun exemplu, programul Anghel Saligny, acest PNDL 3 împrumutat de liberali de la pesediști.
Cele două mari partide n-au nici o problemă cu împărțirea banilor către administrațiile locale în mod arbitrar, fără criterii clare, deoarece înțeleg perfect că programul reprezintă un instrument dedicat clientelei de partid.
Iarăși, cei de la USR PLUS nu vor să înțeleagă că voturile baronilor se cumpără cu bani înainte de Congresul PNL din 25 septembrie și că Anghel Saligny este un compromis necesar, una dintre marile broaște de înghițit într-o coaliție.
La opt luni de la formarea noului guvern, s-a dovedit că PNL și USR PLUS sunt partide atât de diferite, perfect incompatibile, încât nu mai pot continua de fapt împreună. Încă este mult prea devreme ca PNL și PSD să-și asume o guvernare împreună. Din acest motiv, Marcel Ciolacu neagă vehement că va sprijini guvernul, fie și minoritar, iar Florin Cîțu pune conducerea partidului să voteze demonstrativ că nu va guverna alături de PSD.
Însă oricâte perdele de fum și ceață ar ridica liberalii lui Cîțu și Iohannis, oricât de mult i-ar ajuta televiziunile de știri care au tăbărât cu ciomegele pe USR PLUS, există o realitate vizibilă de pe Lună ca Marele Zid: PSD l-a ajutat pe Florin Cîțu de cinci ori până acum să scape de moțiunea de cenzură, călcând în picioare regulamentele parlamentare și Constituția.
Maestru al disimulării, Marcel Ciolacu și liderii PSD fac opoziție doar la televizor, unde latră cât mai fioros pentru a deruta opinia publică, dar îl ajută fără ezitare pe Florin Cîțu în Parlament. Latră, dar nu mușcă, ca și cum cineva i-ar struni din lesă. Colonizat la vârf cu oameni de sistem, PSD se comportă azi ca un partid la dispoziția Cotroceniului, disciplinat, gata oricând să întindă o mână de ajutor în momentele cheie, așa cum a făcut la demiterea guvernului Dăncilă.
Ajunși în acest punct, cu USR PLUS și tabăra Orban din PNL ostilizați complet, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au rămas cu puține spații de manevră. Realist vorbind, nu mai au decât opțiunea unui guvern minoritar, cu susținere parlamentară de la PSD. Până și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a admis marți seară la B1TV că partidul lucrează la acest scenariu.
Dacă decid să susțină din umbră guvernul Cîțu, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu vor avea toată libertatea să facă opoziție la televizor. În rest, stânga-mprejur. Pentru PSD nu este o variantă chiar atât de rea: se mufează la resursele și avantajele guvernării, fără să aibă însă responsabilitatea ei.
Îl vor șantaja la nesfârșit pentru beneficii pe Florin Cîțu, cel mai bun agent de PR pentru PSD. Rău este că doar partidul și-a pierdut autonomia, iar în loc să facă opoziție totală, funcționează cu frâna de mână trasă și cu volanul pilotat de alte mâini dibace.
Dacă se va ajunge aici, la guvern minoritar, USR PLUS va fi scos cu totul de la guvernare, treptat vor fi eliminați și secretarii de stat, prefecții, adică eșaloanele doi și trei. Odată trecut în opoziție, are șansa să crească până în 2024, dacă nu cumva puterea va încerca să profite din plin de rivalitatea dintre Dan Barna și Dacian Cioloș.
Bătălia dintre cei doi lideri nu se va stinge după congresul din 3 octombrie, când doar unul va ajunge președintele noii formațiuni rezultate din fuziune, dar amândoi visează să fie candidați la președinție.
PS: Evoluția crizei politice îndreaptă România spre un guvern minoritar. Așa arată fotografia momentului acum. Există teoretic și varianta ca după congresele celor două partide, după ce Florin Cîțu va fi cîștigat alegerile interne, președintele Klaus Iohannis să renunțe la un premier mult prea compromis, pentru a aduce USR PLUS înapoi în guvern.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
186 comentarii